Slečna de Scuderi

Slečna de Scuderi https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36848/bmid_slecna-de-scuderi-8jY-36848.jpg 4 9 2

Kriminální novela odehrávající se v Paříži za vlády Ludvíka XIV. vypráví o nádherných špercích přinášejících jejich vlastníkovi smrt. Jedním ze „šťastných“ vlastníků šperků se stává také slečna de Scuderi...

Literatura světová Novely
Vydáno: , J. Otto - Ottovo nakladatelství
Originální název:

Das Fräulein von Scuderi , 1819


více info...

Přidat komentář

tatjana1737
14.11.2017 3 z 5

Po knize jsem sáhla, neboť v ní vystupuje policista Desgrais. Leč jedná se o fikci a Desgrais, i jeho nadřízený pan de La Reynie, jsou zde líčeni jako hlupáci a krutí uplatňovatelé svévůle (policejní brutalita hadr). Paní de Scuderi navíc není žádná madame Marplová, kdyby se jí klíčoví svědci nesvěřili, k rozmotání klubka záhad, kdo zabil zlatníka a kdo loupil majetné, by vůbec nedošlo. Hlavní viník je navíc poměrně brzy odhadnutelný, takže za mne se žádné "ÓCH!" z odhalení zločinu nekonalo. Víc jsem spíše oceňovala historická fakta týkající se Travičské aféry a madame de Brinvilliers (byť byly zřejmě převzaty z Pitavala), zbytek byl fikce, a to ne úplně nejkvalitnější. Nicméně jistá pravdivost reálií se asi najít dá.

Vera Silent
10.11.2012 4 z 5

Vcelku dost napinave cteni s originalni zapletkou. Postava vraha je ten spravny maniak jak ma byt, je to okorenene motivem lasky, parada. Snad je to jen na dnesniho ctenare predramatizovane (postavy bezne padaji do mdlob, roni slzy, vzpinaji ruce) - na takovou precitlivelost dnes nejsme zvykli, ale pribeh je koneckoncu vypraven za dob vlady Ludvika XIV., takze ja bych to tolerovala jako dobovou odlisnost. Jedine, co me nebavilo, bylo zasveceni ctenare do historickych souvislosti ohledne travicstvi v Parizi. Chapu, ze to spisovatel povazoval za dulezite pro vytvoreni atmosfery. Me to ale vadilo, uplne to na nekolik stran prerusilo dobre nacaty pribeh a jestli ctenar zavre knihu, aniz by ji docetl, tak to bude stoprocentne v tehle casti.