Šlechtictví zavazuje

Šlechtictví zavazuje https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130034/bmid_slechtictvi-zavazuje-hsV-130034.jpg 4 28 8

Aristokratky – stály na vrcholu společnosti posledního období podunajské monarchie. Jejich život se odehrával v nádherných venkovských zámcích, vídeňských palácích a na císařském dvoře na dvorních plesech, pompézních slavnostech a v rámci salonní kultury. Kdo směl navštívit jejich vznešené salony, dostal se na společenský Olymp. Šlechtičny za c. k. monarchie byly významnými mecenáškami, přísnými strážkyněmi starobylého společenského uspořádání i zakladatelkami moderní charitativní činnosti. Za touto oslňující fasádou však najdeme svět plný odříkání, přísnosti a disciplíny.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Adel verpflichtet. Frauenschicksale in der k. u. k. Monarchie , 2009


více info...

Přidat komentář

Booky84
17.03.2023 5 z 5

Opravdu velmi zdařilá publikace, která se dobře čte. Líbí se mi i autorčino pojetí, že začíná od dětství, mládí, sňatek, manželství a smrt. U historických knih očekávám i obrazový materiál a tady je ho opravdu hodně, což se mi moc líbí a díky tomu je kniha ještě lepší.

Noisette73
25.09.2020 5 z 5

Zajímavé, s aristokratkami bych neměnila.


Rade
10.11.2017 5 z 5

Hodně zajímavé. Pohled na život šlechtičen v době vládnutí posledních Habsburků v Rakousko – Uhersku od kolébky po hrob. Tohle shrnutí mi hodně dalo a pomohlo lépe pochopit některé dějinné události. Škoda, že se u nás stále většinou koukáme na Rakousko - Uhersko, a tím spíše na tehdejší šlechtickou společnost, spíše negativně a poněkud zjednodušujícím způsobem…
Plus za rozsáhlou fotografickou část.

Leonor
04.06.2017 4 z 5

Velmi zajímavé téma. Nával nových informací. Škoda toho neustálého omílání.

Lenka4
22.01.2015 3 z 5

Kniha je psána v obecné rovině a seznamuje s pravidly chování a typickým stylem života jedné společenské vrstvy. Určitě by dílu prospělo, kdyby autorka místo opakování informací zařadila delší úryvky z dobové korespondence, kterou zmiňuje. Text by to oživilo a čtenář by možná zjistil, že individuální životy a zájmy šlechtičen byly pestřejší a vybočení z tradičních zvyklostí a etikety nebylo vzácností. Zdařilý je výběr fotografií i rozsah reprodukovaného obrazového materiálu.

JeKa
13.06.2013 5 z 5

Podtitul knihy "Osudy žen v c. k. monarchii" může být trochu zavádějící, neboť evokuje jednotlivé individuální osudy nějakých žen z vymezené doby. Tato kniha se však zabývá spíše osudem v jednotném čísle, osudem v obecném slova smyslu, osudem žen-aristokratek, které jsou taktéž chápány jako celek, nikoliv jako individuality. Rakouská historička Martina Winkelhoferová se ve své studii totiž zabývá běžným životním rámcem žen-šlechtičen. Od narození, přes hledání vhodné partie, po vdovství a smrt. Ukazuje, jaká očekávání na tyto ženy společnost kladla, jakým způsobem je mohly naplňovat apod. Autorka se čtenáři snaží objasnit, jak fungoval aristokratický svět oné doby a to i v rámci dnes již pozapomenutých rituálů či pravidel etikety. Tak například, věděli jste, že není slušné přinést paní domu na návštěvu květiny? Jako šlechtična si je totiž sama může koupit a sladit s vybavením bytu... Celá kniha se čte velmi dobře a takříkajíc odsýpá. Je taktéž vybavena rozsáhlým obrazovým materiálem z fondů brněnského zemského archivu, který umě doplňuje představu o zmizelém světě. Myslím, že se jedná o vhodnou četbu pro každého, kdo se jen trochu zajímá o aristokracii v 19. století, o její způsob života a její rituály. Všechny odborné pojmy jsou v knize velmi pečlivě vysvětleny (např. fideikomis), takže se jedná o vhodné čtení i pro úplného začátečníka v dané problematice. Mohu jen doporučit!

Tulenik
08.03.2013 3 z 5

Slibné a zajímavé téma. Už na začátku autorka vysvětluje, že čtenář nemá očekávat konkrétní osudy žen šlechtičen, jak by se mohlo zdát z podtitulu. Jedná se o historický pohled na problematiku života žen šlechtičen v období závěru monarchie.
Závěrů a zajímavých skutečností zde najdeme jen pár, když se nad nimi však člověk zamyslí, může ho i zamrazit, jak to měly šlechtičny těžké. Kniha nám umožňuje odhalit roušku motivací pro některé skutečnosti, které jsou z vnějšího pohledu minimálně zvláštní.
Co mě ale vysloveně naštvalo je, že autorka má potřebu veškeré informace násobně opakovat a jednu větu omílá dokola až do zblbnutí. Kdyby neměla tenhle školometský přístup, mohla být kniha o polovinu kratší a mnohem záživnější.
Stejně tak by neškodilo alespoň pro ilustraci pokusit se popsat jeden typický život (je jedno, jestli konkrétní nebo vymyšlený) a na něm ukázat všechny ty potíže. Bylo by to výukové (což má autorka zjevně ráda) a současně by to mohlo být i čtivé a názorné. Jenomže to by asi dalo mnohem víc práce.
Škoda.

floranova
29.10.2012 4 z 5

Jedna z m