Slavnostní příležitosti

Slavnostní příležitosti https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126702/bmid_slavnostni-prilezitosti-klz-126702.png 4 10 9

Obsahuje malý lexikon společenského chování, etiketu stolování, přípravu rodinných slavností, přípravu dárků atd. 5. vydání

Literatura naučná Hobby Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Obzor (SK) , Profil
Originální název:

Slávnostné príležitosti , 1978


více info...

Přidat komentář

Hanina61
14.02.2024 4 z 5

No jo, dnes v době přemíry návodů na takřka cokoliv možná působí zastarale, ale na začátku osmdesátých letech pro mě byla tato bichle jako pro mladou novomanželku takřka "biblí"...hlavně co se týče vaření, pečení a taky křížkového vyšívání, kterému jsem se tehdy hodně věnovala, a pořád se z těch květinových obrázků na zdech a ubrousků či polštářů těším. Podle receptů jsem pekla hlavně vánoční cukroví a dodnes mě v knize fascinují fotky piškotových tučnáků a prasečích či kočičičích hlaviček, nebo taky lentilkového dortu. Prostě milá nostalgie... :-)

helenah
17.08.2023 5 z 5

Vždycky jsem po této knize toužila a opakovaně si ji půjčovala od kamarádky, protože když kniha vyšla, nesehnala jsem ji. Už nám svoji, z antikvariátu;) A pořád se mi líbí. Asi proto,jak mi připomíná mládí, čas brzy po svatbě, čas kdy jsem hltala všechny rady, jak udělat
domov hezčí...


Corso
08.07.2021 4 z 5

"Must Have" kniha kazdej rodinnej kniznice v osemdesiatych rokoch. Spolu so Zdravovedou, Jarom a Letom v zahrade, tvorili taketo knihy PATEŘ. Zvacsa rodicia za tymito knihami schovavali Kamasutru. :) Ako maly zajac som v nej neustale listoval. Nie v Kamasutre, v Prolezitostiach. Najdete tu navody na zdobenie stolov, zaklady etikety, tvorba vianocnych ozdob, myslim ze aj vzory na vysivanie, pletenie, masky na karneval. Jasne ze poplatne dobe vzniku, teda sedemdesiate roky, kedy sa kladie doraz na spolocenske a kulturne vyzitie pracujuceho ludu, ktory uz nie je len nastrojom vo vyrobnom procese budovania socializmu, ale zasluzi si aj oddych, zabavu, vyzitie. Kedy este skoro kazda zena ovladala sitie a pletenie, ak chcela ako tak zaodiet svoje decko. A staremu otcovi sa gratulovat k narodkam chodilo s kyticou z vlastnej zahrady. A ked bol lampionovy sprievod, tak ste lampion vedeli poskladat podla navodu sami.
Berte to dnes ako dokument o dobe, aj s fotografickym a estetickym vyzorom takychto knih. Do antiku za nou asi nepobezite, ale ak ju doma uz mate, urcite ju nik nevyhodil. Krasne spomienky s dospelackymi knihami.

Monika1717
09.08.2020

Kniha je plně poplatná době, kdy vyšla. Zejména její některé části. Použitelná je snad část, kde jsou recepty a předlohy pro ruční práce.

Radka1911
03.04.2020 2 z 5

Kniha vydaná v roce 1984 mi dost pomohla v prvních obdobích mé samostatné domácnosti bez rodičů. Pro dnešní mladší ročníky z větší části nepoužitelná, jen zírám jak se doba mění a člověk si to ani neuvědomuje.

yyana
26.10.2016

Nemyslím,že je zastaralá a hlavně není jen o společ.chování.Koho baví jakékoli ruční práce,přijde si na své:-).Spousta předloh na vyšívání,jak uháčkovat pštrosa,základy drhání,vánoční cukroví,...:-)

Blanka123
19.09.2015

...vzpomínka, tuhle měla paní Patřičná v učebně vaření. Pamatujete někdo?

Selinute
04.11.2012 3 z 5

Je zastaralá. Přesto ji máme pořád v knihodně. Co s ní?

maryzka
23.06.2012 3 z 5

No nevim jestli tato kniha není už zastaralá, měl by se zeptat pana Ladislava Špačka

Štítky knihy

etiketa stolování pohoštění (recepty)

Autorovy knížky

1978  78%Slávnostné príležitosti

Kniha Slavnostní příležitosti je v

Přečtených12x
Doporučených1x
Knihotéce39x