Slavnost Johna Saturnalla

Slavnost Johna Saturnalla https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147702/bmid_slavnost-johna-saturnalla-bGR-147702.png 4 55 13

Román odehrávající se v 17. století vypráví životní příběh nejlepšího kuchaře tehdejšího světa, Johna Saturnalla, jehož příjmení odkazuje k slavnostnímu rituálu antických saturnálií, který jeho předkové tajně organizovali v předchozích staletích. V mládí se John naučí umění vytvářet pokrmy tak, aby vypadaly jako něco úplně jiného, než jsou, stejně jako připravit pečeni z celého vola nebo vývar ze všech mořských potvor, co se jich hemžilo před biblickou potopou, anebo koláč pro nevěstu, plněný živými ptáky a hadem. Zjišťuje, že kulinářské umění není ničím jiným než šarlatánstvím. Pochopitelně se zamiluje do krásné a urozené Lukrécie – – jenomže její místo je nahoře v komnatách, zatímco jeho dole v kuchyni. Lawrence Norfolk je českým čtenářům známý jako autor rozsáhlých, vynalézavě vyprávěných historických próz Lemprierův slovník a Papežův nosorožec, ověnčených řadou literárnách cen. Na každý jeho nový opus se těší kritika i široké čtenářské vrstvy a ne nadarmo bývá pro svou neuvěřitelně širokou slovní zásobu veleben jako novodobý James Joyce, přestože jeho jazyk je tradiční a přístupný a jeho romány vycházejí z tradic velkých anglických vypravěčů minulosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

John Saturnall , 2012


více info...

Přidat komentář

vnimat_Krasu
08.11.2023 4 z 5

SLAVNOST se čte pomalu. Možná až příliš pomalu. Norfolk vládne úchvatným popisem, rochní se v geniu loci sedmnáctýho století v Anglii a ke čtení je tak potřeba si připravit tác sušenek. Tohle prostě není knížka na pět minut před spaním, tohle je čtení k čaji. Úvodní stostranu, protknutou kulty a čarodějnictvím, recenze vesměs sepsuly. Já jí ale považuju zpětně za to nejlepší z celý knížky. K dokonalosti bych si představoval lepší vykreslení obou hlavních charakterů (navzdory tloušťce byli John i Lukrécie až trestuhodně matný) a přece jen kapku svižnější flow, který se kór v druhý půlce natáhne - bohužel - i porcí klišé. Tři hvězdy by možná byly na místě spíš. Famózní obálka a nádherná kresba však SLAVNOSTI JOHNA SATURNALLA přidávají poctivej pocitovej bonus.

Atuin
13.02.2022 5 z 5

Velice zajímavé a velice zaspokojujicí setkání. Kniha na člověka udělá první dobrý ( velmi dobrý) dojem už svým fyzickým vzezřením. Atmosféra přenesená na stránkách knihy je obrovská a jazyková vrstva tak vytváří zatraceně dobré klima, dovoluje vám odžít nejen všechny těžkosti a ztráty, sle i chutě a vůně, shon a ruch a jiné takové vjemy, které zpoza knihy vystupují. Stejně tak klid kdy můžete nahlédnout do " knihy" kterou hlavní hrdina obnovuje. Je to anglické, je to zásobené slovy a kompletně je znát slovní zásoba autora, je to zkrátka velice dobré.


Tyet
16.06.2017 3 z 5

Romantická a nostalgická kniha Lawrence Norfolka, která popisuje život trochu tajemného kuchaře během Cromwellovy revoluce v Anglii. Děj je vcelku předvídatelný, nic překvapivého vás na stránkách téhle tlusté knížky nečeká, ale příjemně se čte, autor má pohodový, klidný styl vyprávění. Z přemíry popisů přeplácaného, opulentního jídla se mi občas zvedal žaludek, ale knížku hodnotím pozitivně, už jen pro krásné zpracování. Trochu mě mrzelo, že autor víc nezpracoval nepochybně zajímavé téma Saturnovy slavnosti, na to jsem se vlastně těšila nejvíc, ale člověk by neměl nic očekávat, aspoň nebude zklamán.

Locika
12.09.2016 1 z 5

Příběh mě moc nezaujal, dávám aspoň jednu hvězdičku za popis jídel, byť byl na má očekávání příliš skromný. A za obálku od Arga, to nikdy nezklame.

IYv
15.10.2015 4 z 5

no tak ještě jí dám šanci, zatím mě to nenadchlo...
omluva po pár dnech - skvělé čtení!

Hokkejka
17.02.2015 4 z 5

Ze začátku trochu nudné čtení, pak se to rozjelo a ke konci jsem si i trošku fňukla do polštáře. Nedoporučuju číst s prázdným žaludkem.

jenda parketa
30.01.2014 5 z 5

Přes skoro nezáživný začátek nakonec kniha chytne a nepustí. Kupodivu mi nevadil ani vcelku sladký konec.

hranika
14.12.2013 5 z 5

Nádherná věc! Ke knize jsem se dostala skrz mou vášeň pro gastronomii. Autora jsem neznala a z doby středověké jsem měla zprvu strach, ale po pár stránkách jsem byla totálně pohlcená dějem. Velký respekt před autorem, před jeho znalostmi a detektivní prací, kterou musel zmáknout než se pustil do tématu středověké kuchyně. Určitě musí milovat jídlo a výborně vařit:) Teď čtu Lemprierův slovník a taky super.

MahulenaK
16.09.2013 4 z 5

Úžasná knížka, fakt mě bavila od začátku do konce, některé pasáže byly sice trochu zdlouhavé, ale nevadí.

Šárka_D
25.06.2013 4 z 5

Když jsem tuhle knížku četla, strašně jsem jakožto milovnice jídla litovala, že v dnešní době už pravděpodobně neochutnám nádivku z ptactva, kořeněné víno a další pochoutky, o kterých se autor široce rozepisuje. Ústřední příběh je sice romantika, ale "neuslintaná", takže jí skousnou i mužští čtenáři.

Oroslav
04.06.2013 5 z 5

Slavnost patří kuchaři...
paraaada, velmi putavy a zaujimavy pribeh, ktory je o viacej nez len o kurinarskom umeni anglickeho muza...

Juliette
31.05.2013 4 z 5

Úžasná kniha, která potěší na duši. Není to jen o vaření úžasných a honosných pokrmů, ale i o budování vztahu. Při výrobě pokrmů se musí dobře vybrat přísady a mít trpělivost. To samé platí o budování vztahu. Na dobrém základě se dá dobře stavět jídlo i život. A to vše se odehrává za vlády a pádu Karla I. v Anglii.

Andulienka
05.03.2013 5 z 5

Kniha ma zaujala, zo začiatku som sa pretĺkala stránkami a potom sa to pekne rozbehlo. Zvykla som si aj na autorove písanie, a som rada, že som si ju prečítala . A koniec knihy ma potešil :)

Štítky knihy

Anglie 17. století jídlo a pití

Autorovy další knížky

Lawrence Norfolk
anglická, 1963
2013  80%Slavnost Johna Saturnalla
1994  78%Lemprièrův slovník
2000  94%Papežův nosorožec

Kniha Slavnost Johna Saturnalla je v

Právě čtených1x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce26x
Chystám se číst65x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x