Slaďoušek

Slaďoušek https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478192/bmid_sladousek-hxH-478192.jpg 4 27 5

Roztomilý holčičí middle grade od bestsellerové autorky Jenny Hanové. Annemarie Wilcoxová, neboli Shug, jak jí říkají doma, začíná mít pocit, že na světe není nic horšího, než když je vám dvanáct. Je moc vysoká, moc pihovatá a má fakt příliš plochý hrudník. Zdá se jí, že se na ní nedá najít nic dobrého. Teď je navíc na druhém stupni a ti, které považovala za nejlepší kamarády, se najednou jako nejlepší kamarádi nechovají - hlavně Mark, kluk, kterého zná odjakživa. Všechno kolem ní se mění, ale Shug by nejradši nechala věci, jak jsou. Jak se má člověk připravit na zítřek, když ani nemá tušení, jak vyřešit dnešek?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Shug , 2006


více info...

Přidat komentář

aja.h.
19.04.2023 5 z 5

(SPOILER) "Slaďoušek" je nejnovější kniha od autorky Jenny Honové.Hlavní postavou téhle knihy je AnnaMarie Wilcoxová.Autorka v téhle knize popisuje život téhle dvanáctileté dívky.AnnaMarie(neboli Shug jak jí říkají doma) zrovna nastupuje na druhý stupeň a myslí si že nemůže být už nic horšího.Naštěstí má ještě svého nejlepšího kamaráda Marka a svoji nejlepší kamarádku Eleani.S Markem se zná už od malička.Ale postupem času se jí začak Mark líbit.Od té doby co jsou na druhém stupni se s ní přestává bavit.Raději se baví se svými kamarády a moc se už ze Shug nebaví.Ale stále spolu chodí ven,jezdí na kole a povídají si.S Eleani se zná jenom chvilku.Eleani pochází z New Yorku,a hned když ji Shug poprvé uviděla věděla že budou kamarádky.S Eleani si velmi rozumí a moc jí pomáhá.Shug má jednu sestru Celii.Celii je jedna z nejhezčích holek na škole.A pak má samozřejmě mámu.Bydlí doma jen tři protože jejich taťka pracuje daleko od Clementonu(malé městečko kde bydlí).Taťku vidí párkrát za měsíc.Ale postupem času se začne bavit z Jackem.Kluk který ji trochu šikanoval.Jack se popral z Markem kvůli Shug.Ale pak Shug zjistila že Jacka vyhodili že školy.Byla z toho celkem špatná.Ale pak když její taťka znovu přijel domů,tak někdo zazvonil o půl desáté večer na zvonek.Byl to Jack.Šli si spolu sednou na verandu.Jack se jí za všechno co jí dřív dělal omluvil a pak se jí zeptal jestli se jí stále líbí Mark.Shug odpověděla že ne a pak jen čekala co Jack udělá.Jack nic neudělal a proto musela udělat něco ona.V tu chvíli si přiznala že ho miluje a dala mu pusu.Jack byl rád a cítil to stejně.

Tahle kniha se mi velmi líbila.Je lepší když se to doho příběhu trošku vžijete a pak mnohem líp pochopíte celý děj.Knihu určitě doporučuji a jestli budu mít možnost,určitě si nějakou knihu od téhle autorky přečtu.

KajkaMicinka
05.03.2022 5 z 5

Takhle knížka byla suprová. Nedokázala jsem se od ní odtrhnout. Nanejvýš doporučuji. :)))


ZNellyZ
02.03.2022 5 z 5

Ačkoliv to není vůbec moje věková skupina, tak mě kniha příjemně překvapila svou vtipností, určitou naivitou, která byla ale naprosto v pořádku, vzhledem k věku hlavní postavy a především tím, jak skvěle se četla. Věděla jsem, že Han umí psát, ale nikdy bych neřekla, že mě může kniha pro věkovou skupinu 11+ tak bavit.

Marthas
21.01.2022 3 z 5

3,5/5 Ze začátku to vypadalo jako ztělesněná noční můra. Řekněme si pravdu, kniha pojednává o těžších tématech např.: alkoholismus, nestandardní vztahy v rodině atd., což mne většinou odrazuje ale tak lehce a i celkem čtivě, že jsem ji měla přečtenou za méně než 24 h. Začala jsem večer a skončila dopoledne (samo jsem se stihla i vyspat.) Ano cílová skupina čtenářů je mnohem mladší než já, tipuju tak 11, ale myslím, že tato kniha může něco dát i starším. A ani tam nebylo moc tiskařských chyb :-)

Adele02
30.12.2021 5 z 5

Upřímně? Být mi jedenáct, tak to asi totálně miluju. A neváhám tomu dát plný počet hvězdiček, ačkoli jsem tady o dekádu starší než hlavní hrdinka.

I teď mě to strašně bavilo, Jenny Han má boží smysl pro humor, tempo je svižné a vše má svůj důvod. Annemarie je chytrá a hlavně si uvědomuje, kdy dělá chyby, a snaží se je napravit; postavy odpovídají svému věku, a přesto to nejsou úplná paka. Super bylo taky zakomponování společenských problémů typu rozdíl mezi Severem a Jihem, světem dospělých a dospívajících, když je holka moc vysoká, xenofobie, rasismus, domácí násilí. Slaďouška jsem si prostě strašně užila a jo, vůbec by mi nedělalo problém se k němu vrátit znovu :D