Šla s ním až k šibenici

Šla s ním až k šibenici https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14058/sla-s-nim-az-k-sibenici-14058.jpg 4 16 5

Příběh neobvyklého manželství člena kladenského gestapa Oskara Felkla, který se aktivně podílel roku 1942 na lidické tragédii, a české dívky Marie Mařincové, jež naopak za války pomáhala českým vězňům. Oskar Felkl neblaze proslul jako jeden z nejbrutálnějších českých gestapáků, který trýznil české vězně a podílel se na vyhlazení Lidic - osobně vyvolával lidické muže na popravu. Přesto existovala ještě jedna podoba tohoto válečného zločince. V soukromém životě byl Felkl milujícím manželem a starostlivým otcem. Jeho žena Marie Mařincová pocházela z české rodiny a během své práce na gestapu, kam byla povolána jako žena německého občana, se snažila pomáhat českým vlastencům. Svého muže neopustila ani po válce a doprovodila ho až k šibenici na nádvoří pankrácké věznice (čtenářům jsou nabídnuty fotografie a podrobný záznam popravy O.F.). Kniha popisuje manželství Oskara a Marie Felklových, snaží se ukázat rozdílné portréty obou manželů - brutálního Felkla a citlivé Marie, která neviděla temné rysy osobnosti svého muže. Kromě informací získaných z archivních materiálů kniha obsahuje i vzpomínky a svědecké výpovědi pamětníků, životní příběhy středočeských gestapáků a jejich spolupracovníků. Cenný zdroj a podnět pro napsání knihy však představuje především rozhovor autora s Marií Mařincovou-Felklovou, která i s dcerou Astrid dnes žije v Německu. Vše doplňují obrazové přílohy včetně fotografií z rodinného archivu paní Felklové.... celý text

Přidat komentář

Radka1911
27.09.2023 5 z 5

Veliký dík autorovi! Doporučuji!

Marci70
31.03.2023 5 z 5

Chvála panu Červenkovi za zpracování publikace.


milamarus
16.12.2016 5 z 5

Zdařilá publikace o skutečné době, lidech a činech. Zdařilá a vyvážená, neboť za každou z těch částí je znát autorova snaha vidět člověka ve dvou rovinách - v té osobní a pracovní. To mě oslovilo. A děkuji za bohatý obrazový materiál. Zesílil emoce.

Mám-li to ještě nějak rozvést, tak takto:
- první část knihy je autorovým převyprávěním událostí; seznámením se s životem a smrtí Oskara Felkla. Může si dovolit mít nadhled a taky ho má.
- po něm následuje přepis rozhovoru s paní Felklovou. Otázka–odpověď, otázka–odpověď,... Jsou v něm ukryty její vzpomínky na O.F. jako manžela a otce malé Astrid; jako člověka, který nepil alkohol a rád zašel do kina. Vyvažuje třetí část knihy.
- ta je složena ze svědeckých výpovědí vyslýchaných. Líčí krutost a surovost muže ve službách Gestapa. A ano, přidává závaží na tu druhou stranu.
- je tu však ještě ta poslední část, a to krátké medajlonky o životě ostatních gestapáků. Oskar Felkl nebyl sám. Byli tam i jiní a s nimi jejich manželky. Snad stejně zasažené a ohrožené válkou. Snad stejně milující, úzkostné a slepé.

Připomnělo mi to knihu Nosíš mé jméno.

VladkaBU
21.06.2013 5 z 5

osudy hlavních postav se odehrávají v okolí mého bydliště, našla jsem v ní i zmínku o Lidicích, a tak mě zaujala. Četla jsem ji jedním dechem a bolelo mě, jak trpí nevinní.

maryzka
21.05.2012 5 z 5

Vzhledem k tomu, že mě osudy lidí , kteří se zapsali do dějin správně nebo rozporuplně mě zajímají, tak jsem vděčná, že jsem objevila tohoto spisovatele. Jen mě mrzí to, že jsem nesehnala další jeho knihy.