Jak vycvičit draka

Jak vycvičit draka https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31405/jak-vycvicit-draka-31405.jpg 4 195 43

Škyťák Strašný Treska III. se chce stát vikinským hrdinou. Prvním krokem na této cestě je úkol chytit a vycvičit draka. Škyťák se ale vrací s tím nejmenším a ještě k tomu bezzubým dráčkem... Dokáží spolu zachránit Vikingy? Stane se ze Škyťáka hrdina, náčelník kmene Chlupatých chuligánů nebo obávaný bojovník?

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

How to Train Your Dragon , 2003


více info...

Luigi1
Luigi1
12.03.2024 5 z 5

Velice dobře spracované moc se mi to líbilo

borufka
borufka
28.11.2023 5 z 5

Já Cressidiny knihy opravdu a upřímně miluji, prvního Škyťáka jsem četla asi před osmi lety, a to jsem ho koupila v Levných knihách:-). Nasmála jsem se jako dlouho předtím ne, legrační kresby i ten styl vyprávění, v podstatě jsem byla fyzicky mezi těmi vikingskými usmrkanci, viděla je, slyšela je, honila se s nimi i s těmi poťouchlými, zlomyslnými a nezvladatelnými dráčky. Pak přišla trocha rozčarování z filmu, nějak jsem tam krom pár jmen nenašla tu "předlohu Cressidy Cowellové" :-D (ale protože mě zaujali originální animací, dala jsem jim šanci, a po dalších dílech nelituji). Knihy jsou knihy, a když byla příležitost koupit celou sérii, udělala jsem, a ještě mi to časově vyšlo tak, že jsem si první díl mohla přidat do Čtenářské výzvy. Pro mě super zábava.


StateOliver
StateOliver
25.11.2023 5 z 5

Líbí se mi, jak se z malého Vikinga Škyťáka stal v dospělosti mistr šermu. Dobrý moment byl, když se Škyťák seznámil s malým Bezzubkou. Škyťák měl Bezzubku rád, tak mu nosil makrely, místo toho, aby si je Bezzubka lovil sám. Nejdřív Bezzubka neměl Škyťáka rád, ale potom Škyťáka spolkl drak Zelený osud a Bezzubka ho zachránil.

ArkAngel
ArkAngel
09.05.2023 3 z 5

Předloha populárního animovaného filmu se nemůže více lišit, jelikož zatímco ve filmu jsou draci loveni, zde je vikingové již od začátku mají domestikované. Místy je to úsměvné a vůbec se to nebere vážně, ale myslím si, že to klouže moc po povrchu a autorka si s tím mohla daleko více vyhrát. Tematicky je to rozhodně zajímavé, kdy se to čtenáře snaží přesvědčit, že se jedná o překlad původního vikinského textu, navíc doplněného o texty jiné, ale klidně to mohlo být delší a detailnější.

@P.F._69
@P.F._69
28.09.2022 5 z 5

Dobrý den, této knize dávám 5 hvězdiček proto, že se mi kniha velmi líbila, děj mě zaujal a kniha je podle mého názoru lepší než film. Knížka je středně dlouhá a na závěru knihy byla krásná vysvětlivka. Určitě si přečtu další díl. Knihu vřele doporučuji mladým čtenářům.

Medasek
Medasek
01.01.2022 4 z 5

Moje první kniha roku 2022. Musím se přiznat, že mě to bavilo víc než jsem čekala. Kniha byla vtipná i napínavá. Vůbec se sice nepodobá filmu, ale i tak je to úžasný a originální příběh.

PanPredseda
PanPredseda
02.06.2021 5 z 5

Při čtení jiné knihy, kterou nemohu jmenovat, jsem se dostal do stavu, kdy jsem si říkal, zda je problém v oné knize (vysoce hodnocené a vychvalované), nebo ve mně. Přemýšlel jsem, jestli mne ještě baví číst a abych to zjistil, sáhl jsem po této knížce, kterou už jsem měl delší dobu v hromádce "Musím přečíst" na nočním stolku.
A číst mne baví! Tuhle oddechovku s přímočarým příběhem určeným hlavně pro děti jsem přečetl za jeden večer a byla super.
Jak už je zde zmíněno, knížka je jiná než film. Nechci porovnávat jestli lepší či horší, prostě jiná. Nejlépe to jde vyjádřit slovem humornější.
Občas jsem se sice strachoval o některého z hrdinů knížky, ale bavil jsem se od začátku do konce. Obzvlášť Škyťákovy rozhovory s draky jsou vynikající. Nebo jeho brilantní plán, jak zachránit celý ostrov Trumberk, který sice tak trochu nevyjde, ale... ale to si přečtěte sami.
Neodmyslitelnou a nevypustitelnou součástí knihy jsou ilustrace od samotné autorky. Ty jsou, jak to jen napsat, svérázné. Některé se mi líbí méně, některé více. Naprosto nadšen jsem pak tím, že kniha v sobě obsahuje další knihu, příručku profesora Sígroně o tom, jak cvičit draky.
90 % zaokrouhluji nahoru na 5 *

ElikaS
ElikaS
20.03.2021 5 z 5

Jak vycvičit draka jsme se synem poslouchali jako audioknihu a oba jsme nadšení! David Novotný ji namluvil naprosto paradně! Jeho Bezzubka, Šušnibor i ostatní jsou vážně skvělí a knížku jednoznačně povýšil. Dokonce se nebál ani zpěvu. Knížka je primárně určena trochu starším dětem než je syn (5 let), ale v provedení Novotného si ji oblíbí i malé děti.

Co se týče příběhu velmi mile mě překvapilo, že děj je jiný než ve filmu a přesně odpovídá názvu knihy - úkolem malých Vikingů je chytit a vycvičit draka. Škyťák na to jde naprosto jiným přístupem než ostatní a vzniká z toho celá řada vtipných situací. Bezva také bylo, že Bezzubka mluvil, protože jeho komentáře byly naprosto dokonalé.

Některý humor je určen přímo dětem, jiný pobaví i dospělé. Jsem vždycky ráda, když narazím na knížku, který osloví mně, stejně jako syna a u čtení se bavíme oba. Musím tedy říct, že moc jich není, ale tahle je naprosto top.

trudoš
trudoš
23.07.2020 5 z 5

Čekal jsem poameričtěnou kopii Vikinga Vika a byl mile překvapen osobitým stylem vyprávění, jež má ke švédské klasice daleko. Cressida Cowellová hraje na jistotu a snaží se oslovit moderního čtenáře začátečníka, takže se zápletka neobejde bez holých zadků, šušňů z nosu a hlasitého krkání, což jsou ingredience, jež u mých raubířů mají vždy úspěch. Jestli jsem se však dotknul něčí útlocitné duše, tak pardon – ono dobrodružství Škyťáka a Bezzubky zdaleka není jen o fekálním skotačení. Spisovatelka dala dohromady napínavý příběh plný zábavného soupeření mezi Vikingy, kouzelného seznamování se s drakem a na závěr také přidala špetku morálního ponaučení stran důležitosti přátelství. To vše psáno obřími písmeny a prokládáno spoustou kresbiček. Ty jsou naneštěstí takovým nutným zlem, protože autorka rozhodně žádným Tonym DiTerlizzim není. Což je škoda, ale proti gustu žádný dišputát. Těch dvě stě stran jsem každopádně zhltnul natotata a jsem jen zvědav, co za překvapení skrývají další díly.

š.m.i.k
š.m.i.k
17.06.2020 5 z 5

Škyťák nás vážně bavil, mnohem lepší než televizní zpracování a hlavně trochu jiné. Je to milé, vtipné i napínavé. Bavilo mě (dospělce), takže hvězdy "do plnejch" a určitě budeme pokračovat dalším dílem.

Terva
Terva
11.05.2020 4 z 5

Podřadnější lidé si cvičí sokoly, aby za ně lovili,
a koně, aby je vozili.
Ale jenom Vikingští hrdinové
mají odvahu zkrotit
ta nejdivočejší a nejnebezpečnější stvoření na světě.

Možná si říkáte, proč jsem se do toho pustil. To je dobrá otázka. A odpověď na to zní: Já vůbec nevím. Prostě se mi tady na mém stole, na malou chvilku, objevil BOX s nápisem: Jak vycvičit draka 1-4. Jen jsem tak nahlídnul...a začal číst. A přestal až na konci čtvrté knihy. Čte se to velmi rychle. Příběh je natisknutý tááákhle velkýýým písmem, protkán pravidly, poznámkami o dracích a kresbami jak draků tak Vikingů.

Citát: Chystám se vlézt do sluje plné lidožravých plazů, přivázaný k osmi totálním maniakům.

Pominu-li velké písmo, musím říci, že nejvíc mě rozesmáli kresby. Paní spisovatelka vše dělá pro menší věkovou kategorii a tak tomu i její obrázky odpovídají. Upřímně – někdy jsem se smíchem za břicho popadal. Ale pozor, sám bych nic takového nedokázal nakreslit, tak opatrně s tím souzením. Asi nejoriginálněji na kresbách vypadá Hltan Říh, pitomec zodpovědný za zasvěcení a chytání draků. Tahle postava je až strašidelná s těmi svými vousisky. Brrrr...

Malá ochutnávka:
...a tak, aby se na tato úchvatná stvoření nezapomnělo, vám budu vyprávět tenhle pravdivý příběh ze svého dětství.
Nepatřil jsem k tomu druhu kluků, co dokážou vycvičit draka pouhým nadzvednutím obočí. Nebyl jsem zrovna rozený rek. Musel jsem na tom tvrdě pracovat......

No, než jsem se nadál, byl jsem na konci a vedle sebe box s ještě dalšími třemi příběhy. A protože je deštivá sobota, nevidím problém v tom, pokračovat v lovu draků. Postavy jsou mrzuté i přísné, ale ve své podstatě jsou všichni Vikingové veselé kopy a tudíž je příběh protkán humorem a vtipnými poznámkami. Jo a taky strašnými a krvelačnými draky, kteří se neostýchají kousnout....nebo vás vožužlat.

Citát: No to mi vylej vilejše!

pazizanka
pazizanka
05.04.2020 5 z 5

Super knížka, zábavná, má spád, no prostě i jako dospělého člověka, který jí předčítá před spaním dítěti, mě baví.

Jadla
Jadla
02.02.2020 5 z 5

Pořád se tak nějak ostýchám dát do přečtených knihu, kterou jsem nečetla, ale poslouchala jako knížku do ucha. Nicméně i jako poslech je báječná. Posloucháme ji s dcerou především večer před spaním, ale i když je čas během dne a neomrzí i několikrát znovu, jde o živý, vtipný příběh.

pejty
pejty
21.01.2020 4 z 5

Kniha pro menší čtenáře. Příběh je jiný než znám z filmu, ale rozhodně není špatný. Je jednoduchý a přímočarý, což je přesně to co jsem potřeboval. Kniha přečtena za pár hodin a byla to taková knižní jednohubka. Pro menší čtenáře určitě výborná kniha.

Dragell
Dragell
29.09.2019 4 z 5

Nejspíše znáte filmovou sérii Jak vycvičit draka, jenže ta vychází právě z této knižní série. Setkáváme se se starými známými tvářemi jako je Škyťák Šelmovský Štika III. nebo Bezzubka, ale tentokrát v trochu jiné podobě než v té filmové.
Bezzubka je třeba opravdu bezzubí a ten nejobyčejnější drak ze všech. A hlavně, tento díl je opravdu o tom, jak si chytit svého draka a vycvičit, protože bez něj nejste správný viking a musíte být vyhnáni z vesnice.
Celý příběh je napsán hravě, je zde spousta pošťuchování, dětské nešikovnosti, dobrodružství, ale také pohled na Škyťáka, který se od vikingů tak trochu liší. Ačkoliv má být budoucím vůdcem, je takový vychrtlý a raději studuje draky v knihách, než aby se je vydal lovit. Proto je taky jediný ze skupiny dětí vystrašený, když jsou vysláni do jeskyně si toho svého dračího parťáka ulovit.
Kniha je napsána opravdu jednoduchým jazykem a jako stvořená pro dětské čtenáře.
Audioknižní verze příběhu byla namluvena Davidem Novotným, který si s tím opravdu vyhrál. Kromě toho, že všem postavám vložil do úst originální hlasy, nezalekl se ani jazykových vad některých hrdinů, ale také si v audioknize zazpíval.

Hoshi
Hoshi
24.08.2019 4 z 5

Už jsem četla kdysi a teď jsem se ke Škyťákovi znovu vrátila. Za tu dobu jsem zapomněla, o čem ta kniha vlastně je a znovu mě překvapilo, jak se od filmového zpracování liší (ano, už to zde v komentářích bylo několikrát zmiňováno). Bohužel po opětovném čtení mě příběh tolik nebavil, aby dostal plný počet, na čtivosti to však neubírá a zajisté si své čtenáře najde. Do dalších dílů se prozatím pouštět nebudu - třeba jednou.

PaniWiga
PaniWiga
26.07.2019 5 z 5

Prima kniha, u které se nebudou nudit ani děti, ani rodiče.

Selendra
Selendra
10.06.2019 5 z 5

Tak tohle bylo super! :D Moc mě kniha bavila, je pravda, že filmy jsou úplně jiné, ale kniha je taky moc pěkná. Líbily se mi i ty kresby.

pipa36
pipa36
13.04.2019 4 z 5

Poslouchala jsem s dětmi jako audioknihu - výkon pana Novotného je velmi dobrý. Ke knize samotné - překvapilo mě, jak moc je děj rozdílný oproti filmu, dá se říct, že se jedná o dva různé příběhy se stejnou hlavní postavou (Škyťákem). Jinak je všechno (úplně všechno, včetně Bezzubky) úplně jinak. Ale není to špatné, prostě jiné. Dětsky jednoduché, a stejně dobré.

Eridan
Eridan
11.04.2019 3 z 5

Kniha je určena především dětem tak mezi 8 až 16ti lety (pokud jste v tomto věku, klidně si hvězdičku přidejte). Přesto mě jako dospěláka docela pobavila, byť byla dětsky přímočará. S filmovým zpracováním má společné snad jen jména hlavních hrdinů a svět Vikingů. Ale vyloženě to není na škodu. Palec hore za kupu humoru (trošku mi připomíná Pratchettovu knihu Nefalšovaná kočka) a vymazlené vydání ve Slovartu s obálkou z plastických dračích šupin, kvantem dětských malůvek a druhů písma. Těším se, až dobrodružství Hiccupa Škyťáka budu předčítat synovi.