Škvár

Škvár https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11254/skvar-UaJ-11254.jpg 4 761 87

Škvár je posledním dílem Charlese Bukovského. Byl vydán krátce po autorově smrti a vyvolal příznivé kritiky i v médiích, která oslovují širokou veřejnost a jež Bukowského po celý život až okázale ignorovala. Škvár je stejně drsný a satirický jako jeho ostatní díla, avšak díky svému meditativnímu charakteru, vyvolanému vědomím neodvratně se blížícího konce, rozeznívá i jiné struny – elegickou lyričnost a spirituální hloubku největších autorových básní.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Pulp , 1994


více info...

Přidat komentář

Naďa2411
16.04.2024 3 z 5

Detektivní akniha prolezlá sexem, vulgárními výrazy, dobrými úsměvnými hláškami. Myslím si, že autorův styl nebude všem vyhovovat, za mne průměr.

IHT
09.04.2024 3 z 5

Bukowskeho jsem hltal na stredni a pamatuju, ze to bylo vzdy velmi silne a sokujici. Takova syrova selanka, kde se casto nic zasadniho nedeje a zivot tak nejak plyne mezi chlastem, sexem a drogami...
Skvar je jiny kousek a nemuzu rict, ze by byl lepsi. Postava detektiva je sverazna, pekna satira na tento zanr, ale vlastni vysetrovani a jednotlive "pripady" jsou dost fantasmagoricke. Bilancovani a melancholie z detektiva cisi, problemy v barech jsou uz jen dozvuky bourliveho "mladi"...


Afilada
16.01.2024 2 z 5

Tady jsem měl pocit, že Bukowski hlavně potřeboval něco nově vydat, tedy získat peníze na stáří, nadpřirozené bytosti mi ve Škváru nesedí. Nicméně, pořád čtivé a zábavné.

blak
19.05.2023 4 z 5

Zase jsem byl trochu překvapený, příběh detektiva jsem nečekal. Proč ne? Klasické nenáročné letní čtení.

Šárka88
11.02.2023 5 z 5

Audiokniha
Charles zvolil detektivní zápletku, která je poněkud netradiční. Připadá mi , že je to taková autobiografie, kde je smířený s koncem a v podání Nicka ukáže na svůj život a jeho oblíbené zájmy. Chlast, sex a hlavně jeho láska k dostihům. Někomu tento styl nesedí už pro vulgaritu, ale to by nebyl Charles. Skvělá satira, protože svět patří těm, co se neposerou.

Patapuf
15.01.2023 5 z 5

Zajímavý a ucelený příběh... dost jsem si Nicka oblíbil..... trochu mi připomněl Kena Bruena.... zasmál jsem se a pobavil, což je vždycky nejdůležitější... a když si vzpomenu, že to vyšlo až po autorově smrti tak mě přepadne melancholie....

ThomasRuhe
09.01.2023 5 z 5

Škvár se od Bukowského obvyklé tvorby liší. Tady zabrousil do detektivního žánru se snahou přiblížit se americké tvrdé škole, ale samozřejmě po svém. Jeho svérázný detektiv Nick Belane je takový rádoby Phil Marlowe.
Nebyl by to Bukowski aby do románu nevložil klasické ingredience svého stylu. Stačí zmínit případy, které jeho detektiv řeší.
Smrtka chce aby jí našel spisovatele Célina, hledá Červeného vrabce, další chlápek po něm chce aby ho zbavil mimozemšťanky Jenny...
To vše je napsáno břitkým satirickým humorem v krátkých větách. Bukowski opět prokazuje jaký je mistr slova.
Škvár jsem četl znovu po několika letech a byla to zase zábava.

Kochy84
26.12.2022 5 z 5

Bukovského jsem hodně četl na gymplu, pak z něj samozřejmě vyrostl a nedávno jsem dostal nápad připomenout si některé jeho knížky. A začal jsem hned tou poslední.
Je to super. Já vím, že to sem píšu u hodně knížek, ale jsou prostě takové o kterých se nedá říct nic jiného. Škvár je pocta noir detektivkám, zároveň místy parodie, místy scifi, sem tam filosofování a hrozně moc Bukowski, takže spoustu chlastu, sázení na dostihy, dada dialogy, sex a antihrdina, kterého je vám líto, hnusí se vám a zároveň mu fandíte.
Taky je to hodně o smíření s osudem, závěr mi přišel malinko uspěchaný, ale takový byl asi i samotný závěr Chinaskiho života, možná cítil, že dalších sto stránek už nenapíše a tak radši zvolil konec jaký zvolil, nebudu spoilerovat, přečtěte si to sami.

HerrPilot
15.10.2022 3 z 5

Kolem Bukowskiho jsem už nějakou dobu orbitoval jako nesmělá spermie kolem macatého vajíčka. Koupil jsem si jeho Hollywood, ale než jsem jej stihl vůbec otevřít, dostal se mi do rukou Škvár.
A tím me Bukowski připravil o panen...nictví, pokud jde o jeho tvorbu. A upřímně – řiť me z toho nebolí slastným potěšením z krásně sarkasticky humorného čtení, plného hloubky, nýbrž z místy velmi úmorného nadávání na všecko kolem stylem, z něhož jakožto milovník britsky invenčního nadávání na svět (viz Douglas Adams) jsem potěšen nebyl.
Nicméně jeho lehké a zručné pero mi párkrát vyloudilo úsměv na rtech, a tak za ty klady 3* dám, přesto tato kniha pro me zůstane škvárem, nikoliv Škvárem.

V rámci objektivity Bukowi ještě jednou nastavím, ale jestli me podruhé neuspokojí, tak mé sídlo boha Anuse už neuvidí.

Crimble
15.08.2022 5 z 5

Klasický Bukowski, i když možná ještě o něco lepší, než jindy. Lehký čtení na dovolenou, a mimoděk se sem tam dozvíte nějakou hlubokou životní pravdu. Je to mistr!

čerweek
16.07.2022 5 z 5

"Nohy ma odjakživa vzrušovali. Boli to prvé, čo som uvidel, keď som prišiel na tento svet. Vtedy som sa ale snažil dostať von. Od tých čias sa usilujem ísť opačným smerom, avšak s mizivým úspechom."

Chinaského tentokrát v úlohe rozprávača nahradil detektív Nick Belane, ale nedajte sa zmiasť, je to rovnako cynický bastard, akého poznáme z ostatných Bukowského diel. Inými slovami, o zábavu opäť nebude núdza. Bukowského knihy sú perfektná oddychovka, Brak som prečítal za pár hodín takmer na jeden záťah. Opäť platí, že tento štýl písania nie je pre každého, ale ak sa dokážete nad úvahami a konaním hlavného hrdinu trocha povzniesť, určite sa podobne ako ja pristihnete pri početných návaloch smiechu. Slastný závan sarkazmu z knihy srší aj napriek tomu, že ju Buk písal krátko pred smrťou, čo ma núti Brak oceňovať ešte viac...

vvikingg
07.03.2022 5 z 5

Skvělá kniha, kde se autor stylizoval do role soukromého detektiva,, peklo je to z čeho si ho uděláme,, to je další nesmrtelný citát od Bukowského v této knize (str. 18)

MarqueeMoon
14.02.2022 5 z 5

Toto som presne potreboval! Skvele som sa nasmial. Knihu som prečítal tak rýchlo a s pôžitkom ako superdetektív Nick Belano do seba hádzal vodky s limetkou. Najlepšia kniha od Buka, u mňa odsunula Poštový úrad až na druhé miesto. Nečítal som naposledy! TOP.

gaspoda
11.07.2021 4 z 5

je libo Lsd nebo Bukowského

ozzak
10.04.2021 5 z 5

poledni román jediný není autobiograficky ale detektivní ale i tak je výborný

LaciJan
19.10.2020 4 z 5

Hluboká brutální detektivka, ve které se ztratíte. Jak příběhově, tak časově. 5 hodin uteče jak 5 minut.

mishulda
09.08.2020 5 z 5

Moje první seznámení s Bukowskim a nepochybně se stane mým oblíbeným autorem. Co se týče Škváru, každý si v něm může najít něco jiného. Někdo příběh a jiný zase detailní popis pocitů a života hlavního hrdiny. Kniha byla opravdu vtipná, ale asi ne pro každého. Na druhou stranu, když popisoval své deprese, byly stejně intenzivní jako ty předchozí veselé stránky. Přečteno za dva dny a pro mě to byla krásná kniha plná života i smrti.

Lordan
26.04.2020 5 z 5

Škvár je hodně zajímavá kniha. Na jednu stranu je znát, že ji Bukowski psal těsně předtím než umřel a tak nějak už tušil, že si pro něj ta "svině s kosou" jde, na druhou stranu je to dost vtipný příběh, který mi v lecčems připomněl třeba Big Lebowskiho. Určitě stojí za přečtení.

VikyKleinik
26.03.2020 5 z 5

Dost možná má nejoblíbenější kniha. Bukiho mě přivedl ke čtení a tenhle román mě od něj baví nejvíc, protože je neucelenější a nezábavnější. Jasně, je to detektivka, ale já proti schématu nic nemám, když ho dobrej autor použije jako kostru, na kterou navleče vlastní přirozenost. Snad díky tomu do knihy skvěle zapadly i ty fantaskní prvky.

Soukromej detektiv Belane z Los Angeles je skvělá postava. Zbožňuju jak se v té knize mezi sebou postavy baví. Ty dialogy, ten popis. To je ryzí Charles Bukowski, poslední chlap starýho Hollywoodu. Byl jsem baven každou stránkou.

Doufám, že někdy uvidím filmovou adaptaci Škváru, která se předlohy bude držet tak jako v případě Klubu Rváčů.

lubtich
24.03.2020 5 z 5

Škvár jak se patří.
Celé dílo je propleteno naprosto absurditou - což mě neskutečně bavilo, nic nebylo předvídatelné.
Postavy se točily jak na kolotoči, samotnej Nick Belane je specifická pozitura, ale člověk si ho oblíbí chtě nechtě.
I ty vulgarismy jsem překousl, co asi jiného čekat od amerického románu že :D občas z toho vytanula i docela žertovná chvíle, byť jednodušší, ale pro vesnické křupany jako jsem já,zřejmě dostačující:
„Ale já tu kurvu zaženu tak daleko, že už ji nikdy neuvidíte!”
„Já si nemyslím, že je kurva, pane Belane.”
„To je jen takovej slovní obrat. Nechtěl jsem tu děvku urazit.”

A v čem jsem si lebedil úplně nejvíce, byly takové ty náhodné extmpore v textu, jen tak z ničeho nic:

Pak jsem jel domů. Vrhnul jsem se na kuře a bramborový salát. Jedním grapefruitem jsem si kutálel po koberci.
NEBO
Jenom tak vegetujeme jako zelenina. I já. Nevím, jaký druh zeleniny jsem. Cítil jsem se jako tuřín.

Zkrátka k pokoukání.
Ke knize jsem se dostal dost povrchně. V anotaci knihy Petříček Sellier a Petříček Bellot se nachází věta „Máte rádi Bukowského?”
Nyní mohu dít, byť pouze dle jednoho díla, že bezesporu ano.