Neskutečná

Šárka Przewozná

Skutečná série

< 2. díl

I pravda může mít vícero tváří. Podstatné je, kterou z nich se rozhodneme vzít za svou... Události z léta Marka připravily nejenom o člověka, kterého považoval za přítele, ale i o chuť dál setrvávat ve službách policie. Sny, ve kterých vídal Alici, ustaly a zbyly jen děsivé představy toho, co se jí mohlo stát. To, co se zprvu jevilo jen jako noční můra, nabírá na skutečnosti, a tak se Marek vydává Alici hledat. Místo, na kterém se nachází, je stejně tak nepřístupné, jako ona. Nezbývá tedy než ji přes zmatené sny přesvědčit, že tam nepatří. Anebo... zariskovat všechno! Neskutečná přináší rozuzlení Alicina příběhu i nejeden napínavý okamžik, v němž se Marek bude muset rozhodnout, co všechno je pro ni ochoten riskovat.... celý text

Komentáře knihy Neskutečná

Julka5259
29.12.2025

Čekala jsem detektivku, ale tohle... Je to úplně něco jiného, než jsem chtěla číst, mně se to nelíbí. Alice nepatří do detektivky, ale spíš do fantasy, a to není můj šálek čaje,

Petbe
02.12.2025

Málokdy mě druhý díl baví stejně jako první a zcela výjimečně řeknu, že byl druhý díl lepší. Ale teď to říct musím :) Naprosto skvělý to bylo!! Nemohla jsem přestat číst a klobouk dolů před Šárkou jak dokonale vyladila celý příběh do sebemenších detailů. A já mám novou oblíbenou autorku :-)

Sova77
10.11.2025

Neskutečná byla super! Měla švih! Moc mě bavila! Oproti prvnímu dílu jde vidět, že se autorka posunula.

Takže ikdyž fantasy literatuře příliš neholduji, zvědavost mi nedá a Temnotou vyvolenou si určitě ráda přečtu. ..... až vyjde.

Jen tak dál, Šári.

Paja.92
12.10.2025

Jelikož jsem už četla první díl, věděla jsem, že mi styl psaní autorky sedne.

Přesto jsem byla velmi mile překvapená.

Kniha Neskutečná mě překvapila tím, jak čtivě a plynule byla napsaná. Neměla žádná hluchá místa — pořád se něco dělo, a přitom jsme postupně odkrývali životní příběh Alice. Autorka chytře dávkovala informace a háčky, které mě udržely v napětí, a celé to propojila s lehce záhadnou až detektivní linkou, kdy se Marek snažil zjistit víc o Alicině minulosti.

Postavy byly krásně vykreslené. Nejvíc se mi líbilo, že Marek nebyl žádný dokonalý hrdina — byl bručoun, občas se zachoval jako idiot, ale právě to ho dělalo skutečnějším a lidským. Stejně tak vztahy mezi postavami působily uvěřitelně a přirozeně.

Celkově je to příběh, který se čte jedním dechem, má promyšlenou strukturu a příjemně propojuje romantiku s tajemstvím.

@knihozroutka_eleanorcorvin

Lenas.writings
15.09.2025

Asi není tajemstvím, že miluju Šárčino psaní a její první díl Skutečná jsem si vychutnávala s každou větou. Ale tohle… Tohle mi vyrazilo dech.

Nebudu to protahovat, tady je pár důvodů, proč tu knihu řadím mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec:

1. Neskutečná mě vymanila ze čtecí krize. A všichni víme, že tohle se rozhodně nestává u každé knihy.
2. Při čtení jsem měla regulérní husinu. Ne, že by šlo o nějaký horor, ale spíš mi ji vyvolal TEN moment, kdy to do sebe začalo všechno zapadat a člověku začne docházet, co z toho plyne… tohle v knihách zbožňuju!
3. Má tolik překvapivých zvratů, že je čtenář po dočtení vyplivnutý jako po jízdě na centrifuze. Garantuju vám, že to, co vám tam autorka naservíruje, čekat nebudete.
4. Postavy. Ach jo, už teď mi chybí.
5. Atmosféra! Bože, jak já se těším na kupy sněhu a Vánoce. Příběh je vsazen do období, které právě teď my všichni “zimomilci” už netrpělivě vyhlížíme. A popsán je dokonale.
6. Čte se to samo a stříkají z toho emoce.
7. A v neposlední řadě - jak tohle vůbec někdo dokáže vymyslet?! Klobouk dolů.

Neskutečná získává čestné místo v první linii v mé knihovně a Šárce tímto děkuji za úžasný zážitek. A rovnou mi může i poradit, co teď mám dělat se životem?

iveta3315
07.09.2025

Příběh nerudného policisty Marka a Alice, ženy, jež umí vstupovat do snů, začal v knize Skutečná. A jelikož první díl končil docela dost slušným cliffhangerem, bylo jasné, že pokračování nebudu dlouho odkládat.

Je těžké vás na knížku nalákat, aniž bych vám všechno vyzvonila, tak třeba jen vypíchnu, proč si myslím, že je Neskutečná ještě lepší než její předchůdkyně.

1. Šárka nám autorsky krásně dozrává a oproti prvnímu dílu působí její psaní v Neskutečné sebevědoměji.

2. Atmosféru tu opět umocňuje ne zrovna sluníčkové počasí, ale místo dešťů a bahna se na nás snáší sněhové závěje, což já prostě žeru. (V knihách. Ve městě sníh nechci.)

3. Dozvídáme se toho mnohem víc o Alici, o jejích schopnostech i o minulosti, a díky tomu nám její chování začíná dávat mnohem větší smysl.

4. Jako čtenáři, který má jen málokdy kapacitu sednout a několik hodin nepřerušeně číst, mi v tomto díle vyhovovaly kratší kapitoly, díky kterým text hezky rychle ubíhá.

5. Adam! Milovala jsem ho už v první knize, ale tady dostává ještě víc prostoru, což je super. Navíc už to není ten vyjukaný nováček, ale opravdový parťák do nepohody.

6. Trochu jsem se bála, jak má autorka v plánu trumfnout únosy dětí. A musím říct, že prostředí, které nám poodkryla v Neskutečné, je minimálně stejně mrazivé (a teď nemluvím o tom sněhu).

7. Možná je to malicherný, ale viděli jste tu obálku? To je nádhera!

Podtrženo sečteno - Jestli se má Šárka v plánu s každou knížkou zlepšovat, tak mi za chvilku dojdou hvězdičky. Moc doporučuju a netrpělivě vyhlížím cokoliv dalšího, co z jejího pera vzejde.

Jezinka78
01.09.2025

Četli jste autorčinu knihu Skutečná?

Pokud ano, tak určitě netrpělivě čekáte na rozuzlení příběhu Marka a Alice. A to přichází právě teď v knize Neskutečná.
Pokud jste první díl nečetli, doporučuji přečíst nejdříve.

Já jsem od dočtení Skutečné opravdu netrpělivě čekala na rozuzlení celého případu. Na začátku tohoto dílu se objeví Marek, který se snaží, aby se mu do snů vrátila "jeho" Alice. Ale bohužel se mu to nedaří, je z toho nervózní a jeho špatnou náladou trpí i jeho okolí.

Marek má strach, že se stalo něco špatného a rozhodne se Alici hledat. Postupně odkrývá střípky z jejího života a co objevuje se mu vůbec nelíbí. Alice tráví čas na místě, kde by vůbec neměla být a Marek, aby ji zachránil, ji musí přesvědčit, že tam nepatří.

Podaří se Markovi dostat Alici do bezpečí?
Kdo v životním příběhu Alice sehrál hlavní roli? Já musím říct, že rozuzlení je opravdu překvapivé. A pokud chcete zjistit pravdu, doporučuji vám knihu si přečíst
Styl psaní autorky mě moc baví - a jak už jsem jí říkala minule, nejsem úplně čtenář fantasy, ale tady mi trocha té "neskutečnosti" nevadí a krásně do příběhu zapadá. Díky napínavé lince se její knihy čtou jedním dechem.

Kdybych měla hodnotit knihu jedním slovem, tak o ní řeknu, že je NESKUTEČNÁ.

ctenarHanaf1zo
30.07.2025

Kéž bych uměla psát tak jako autorka knihy, abych mohla vyjádřit jak moc se mi kniha líbila. Ale jelikož talent na psaní nemám, tak alespoň takto: "Knihu jsem přečetla jedním dechem, stejně jako díl první, nebo vlastně i půl dechem. Nešlo ji odložit aniž bych nedočetla do poslední stránky a nedozvěděla se jak to celé skončí."
Moc děkuji autorce za zážitek a doufám, že bude vydávat další a další knížky.

_čtenářka_
23.07.2025

Už od dočtení Skutečné jsem se druhého dílu nemohla dočkat. Sliboval totiž odhalení kým vlastně je tajemná Alice - a nutno říct, že v epilogu Skutečné jako by autorka podryla i to málo, co jsme o ní věděli. Byla jsem těch několik měsíců napnutá jako kšandy. :-) A Neskutečná nezklamala. Alicina backstory je výborně vymyšlená a překvapuje do samého konce. Příběh je napínavý a nejde se od něj odtrhnout. Pokud vám postavy přirostly k srdci tak jako mě, budete jim jistě přát jedině to dobré. Což je jen těžko splnitelné přání - však pochopíte proč... Jsem velice spokojená, ale některé věci, které se v příběhu staly, bych potřebovala ještě trochu rozvést. Tedy myslím si, že by si to zasloužily a moc bych o to stála, ale jestli nejde jen o záměr autorky (anebo se třeba dočkáme dalšího dílu, byť tyto dva jsou teoreticky ukončené), která nás chce napínat, to nedokážu říct. :-)

Každopádně Skutečnou i Neskutečnou velmi doporučuji! Šárka Przewozná je klenot současné české beletrie, který si musíme hýčkat. A je moc dobře, že to vidí i nakladatelství a že jí vyjdou i další knihy - ve mně bude mít rozhodně věrnou čtenářku.

MAU256
20.07.2025

No páni, tak tohle jsem nečekala. Od knížky se nedalo odtrhnout. První díl se mi moc líbil, ale tento byl ještě o fous lepší. Konec mě tedy dosti překvapil, tohle jsem vážně nečekala. Bylo to NESKUTEČNÉ ;-). Pokud autorka napíše nějaká další dílka, určitě si je ráda přečtu. Sérii mohu jen doporučit.

venapr
06.07.2025

NESKUTEČNÁ, a její autorka, opravdu nezklamala. Po přečtení první knihy “Skutečná” jsem myslel, že už mě nic nepřekvapí, ale tahle kniha je opět naprosto skvělá a, i když jsem si v průběhu četby několikrát myslel, že už vím jak to dopadne, tak konec mě opravdu překvapil… Skvělá práce a už teď se těším na další knihy.

petkazj
01.07.2025

Opravdu NESKUTEČNÁ. Jsem moc ráda, že si tuhle krásku můžu přidat vedle prvního dílu SKUTEČNÁ. Bylo velmi frustrující, kdykoliv jsem knihu musela odložit. Kniha je plná zvratů, odhalených tajemství a nových postav (nooo a nee všichni budou klaďasi).
Přiběh odhalí minulost Alice. Marek bude stále bručoun, který zoufale touží najít a zachránit Alici . Naštěstí má po svém boku Adama (z téhle dvojice ten klidnější a optimističtější), který ho skvěle usměrňuje a je to bezva kámoš ve zločinu. V příběhu se objeví jedno veliikééé tajemství o Adamově minulosti.
Prostě úplně vše v jedné NESKUTEČNÉ knize.

MujOlineDenik
21.06.2025

Četli jste Skutečnou? Jestli ne,tak to je chyba, kterou musíte napravit. Právě proto, že tohle je druhý díl autorčiny prvotiny.
A pokud ano a zamilovali jste si příběh Marka a Alice jako já, od tohohle příběhu se neodtrhnete! Já ho zhltla za 2 dny a miluju to.
I když to bylo občas frustrující číst příběh Marka, s tou jeho nerozhodností a pochybami,často mě štval a vytáčel, ale já jsem to vlastně milovala. Dodávalo to příběhu náboj. Nechci nic spojlerovat, tak si to rozuzlení hezky přečtěte.
Bude tam sníh, hory, nové postavy, napětí, vinice a Marek, Alice, Ema a Adam. Miluju jejich svět a kdo bude se mnou souhlasit, že bychom rádi příběh Adama nebo snad Emy????

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Šárka Przewozná také napsal(a)

2024  83%Skutečná
2025  88%Neskutečná