Skupinový snímek s dámou

Skupinový snímek s dámou https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156736/skupinovy-snimek-s-damou-156736.png 4 13 3

Román je údajně objektivní zprávou o životě jisté Leni Gruytenové, dívky a později ženy jen málo dotčené školním vzděláním, která má vlastní názory i vlastní náboženství a přes veškerá úskalí života v Německu dokázala zůstat sama sebou.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Gruppenbild mit Dame , 1971


více info...

netopýr088
netopýr088
01.04.2023

vyčerpávajúce tým najlepším spôsobom...

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
01.04.2023 4 z 5

Mám to přesně naopak než nightlybird přede mnou - Skupinový snímek jsem si vybrala kvůli autorovi, jehož předchozí knihy se mi líbily, ale netušila jsem nic o tom, jakým způsobem je to napsané. Takže trochu hukot zezačátku. Hodně zvláštní věc, řekla bych šílená, pečlivě dokumentující šílenství negativní, kontrující "šílenstvím" vlastně pozitivním.
K přemýšlení: odpírání výkonu v éře sociálních sítí.

"On sám není, řekl na závěr Werner Hoyser, žádný nelida, je vstřícný a liberální až k nejzazší hranici, kterou mu jeho výchova vytýčila; je otevřeným příznivcem pilulky i sexuální vlny, a přesto se považuje za křesťana, je, chceme-li to tak vyjádřit, fanatik čerstvého vzduchu, a právě to se musí udělat s tetou Leni: musí se tam vyvětrat. Ne on, to ona je nelidská, protože jak dokázala teologie a jak s tím stále více souhlasí i marxističtí filozofové, zdravé usilování o zisk a majetek tkví v samotné lidské přirozenosti."

(1944/1945) "Ta knihovnice naštěstí hned poznala, že to od Leni není provokace, a tak jí někde stranou přesně, ale úplně přesně vysvětlila, že ten Kafka byl Žid, že všechny jeho knihy jsou zakázaný a spálený atakdál, a Leni určitě zase vyrukovala s tím svým zničujícím "No, a co?", a ta paní jí potom sice pozdě, ale zato důkladně vysvětlila, jak se to má s Židy a s nacisty, a ukázala jí Stürmera - tenhle antisemitský plátek přirozeně v knihovně měla -, a když potom Leni ke mně přišla, byla celá vyděšená. Až teď jí to konečně došlo. Ale stejně nepovolila, toho svýho Kafku chtěla mít a přečíst si ho, a taky ho dostala."


nightlybird
nightlybird
21.11.2010 3 z 5

Böll nepatří mezi mé oblíbence a ani předpokládaný příběh mne nic moc nelákal - byl jsem spíše zvědavý na způsob zpracování knihy a ten mne nijak nezklamal. Osud v podstatě obyčejné ženy poskládaný ze střípků a z části viděný cizíma očima je v podstatě zajímavý a i když jsem k nositelům Nobelovek poměrně rezervovaný až skeptický, musím přiznat, že autor odvedl profesionální práci. Přesto tahle kniha nepatří k těm, ke kterým se v krátkých intervalech vracím.

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Heinrich Böll
německá, 1917 - 1985
1962  81%Biliár o půl desáté
1966  84%Klaunovy názory
1989  71%Vlak dojel přesně
1993  74%A anděl mlčel
1961  79%Kdes byl Adame?

Kniha Skupinový snímek s dámou je v

Přečtených16x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst19x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x