Skrytý život Fidela Castra

Skrytý život Fidela Castra https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358467/mid_skryty-zivot-fidela-castra-vybusne--z6M-358467.jpg 4 21 8

V knize Skrytý život Fidela Castra poprvé promlouvá Castrův osobní strážce Juan Reinaldo Sanchéz, který hlídal kubánského vůdce 17 let. Když se však svému veliteli znelíbil, byl uvězněn a mučen a jen díky dramatickému útěku z Kuby se mu podařilo vyhnout jisté smrti. Jediná kniha o Fidelu Castrovi, která vrhá světlo na psychologii jeho mysteriózního vůdcovství a tajné stránky jeho života. Jediná kniha o Castrově soukromém životě a politických strategiích. Jediná kniha, kterou napsal člověk, který byl Castrovi po boku, a to po dlouhých 17 let. Pětašedesátiletý Juan vypráví dechberoucí příběh svého působení po boku jedné z největších osobností 20. století, na jejíž velikost jako by byl její ostrov příliš malý…... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Jota
Originální název:

La Vida Oculta de Fidel Castro , 2014


více info...

Přidat komentář

Afilada
24.09.2021 4 z 5

Doufám, že po přečtení již lidé nebudou blouznit o lidskosti a humanitě castrovského režimu. Fidel byl ve skutečnosti neuvěřitelný egoista, tyran, vrah, intrikán, lhář, mafián. S pomocí zlovolných praktik se zmocnil celého ostrova a postupně ho zničil. Trochu mám problém s překladem, je přeloženo z francouzštiny? Takže dávám o jednu hvězdu méně, než je maximum.

Barbanka
28.12.2020 5 z 5

Zajímavé čtení. Hned jsem zas o něco moudřejší :-)


Rihatama
08.03.2020 4 z 5

Fidel Castro. Prý měl charisma. Možná, nepotkala jsem ho a nemrzí mne to. Tuším však, že hlavně působil svou výškou a mohutností. Není divu. Latinská Amerika obecně vysokou populací neoplývá. K tomu dar výmluvnosti, přesvědčení ideologa a je zaděláno na průser. Podle mě to však byl především bezskrupulózní manipulátor, lhář, podvodník a mimochodem i hlava obchodu s narkotiky na Kubě. A samozřejmě pěkný parchant. Sám si žil v nehorázném luxusu, vlastnil přes 20 honosných nemovitostí po celé Kubě, zcela nad poměry své i své země, a kubánský lid musel (musí) žít v podmínkách chudoby, cenzury a nedostatku, takřka bez legální možnosti vycestovat. Něco mi to připomíná... Prostě takový mstivý slídil, prahnoucí po absolutní moci a bez zájmu a špetky respektu k vlastnímu národu. A pak tu je Gabriel G. Marquez (nejenom), jeho velmi dobrý přítel. Au. Mimochodem, čtenáři by nemělo ujít, že jeho "bratříček" Raul, není o moc lepší. Jakkoli to tak navenek může působit.

Kniha není ani tak čtivá, jako zajímavá, plná faktů, jmen, adres a čísel. Rodinka taky moc zajímavá. I když si myslím, že ze strany Sancheze jde hlavně o mstu, nikoli opožděnou lítost... k čemuž měl samozřejmě dost dobré důvody. Západní zpravodajské služby si musely v každém případě smlsnout. Zajímavé čtení, a poučné, i když člověk ví, že Castro byl pořádný prevít.

denisa7430
26.09.2019 5 z 5

Kniha prozrazuje spoustu pikantností ze života vůdce

jprst
31.03.2019 4 z 5

Po letech propagandistických názorů na osobu Fidela Castra, ať z jedné či druhé strany, zdá se obsah této knihy objektivní natolik, že si lze udělat svůj obrázek o tom, jaký skutečně Castro byl.

Atanone
02.02.2019 5 z 5

Ať se na to díváme z kladné, nebo záporné strany, Fidel Castro je bezesporu jedna z velkých postav současných dějin. Píšu „je“ , protože si myslím, že jeho duch stále „dlí“.
Pro mě přitažlivý čtenářský objekt a co si budeme povídat, on to až do vysokého věku byl docela štramák a jako ženská se těm jeho soudružkám ani vlastně nedivím. .. až na ten mozek, protože holt nejsem soudružka. I když co se týče toho mozku, asi bych neměla propadnout ideologiím a držet se faktů – Fidelovi se podařilo udržet Kubu Americe přímo pod nosem, a to nemluvím o jeho protizápadních mimokubánských aktivitách.

Knihu jsem sice četla z nedostatku času dlouho, ale o to víc jsem si ji užila a její obsah se mi mohl postupně hezky usadit až k pocitu, že můžu doporučit. Není totiž černobílá a ukazuje Fidela a vlastně i Kubu z více stran.

Česneksmedem
19.01.2019 4 z 5

Přiznávám, že o Kubě jsem toho zrovna moc nepřečetl. Nekouřím, jejich rum nepiju, takže jedno z mála věcí, které jsem věděl bylo to, že tam jezdí krásná stará americká auta a že velkým přítelem Fidela Castra byl nám čtenářům známý kolumbijský spisovatel Gabriel Garcia Marquez. Takže jsem si docela rozšířil znalosti o této zemi a jejím bývalém vůdci.
SPOILER
Fidel znamená ve španělštině věrný. Dle této knihy to o dotyčném až tak úplně neplatí, ale na druhou stranu musím přiznat, že na své možnosti byl oproti jiným pohlavárům vlastně docela decentní. Pil například 12letou míchanou whisky Chivas Regal. Láhev 0,7 litru u nás stojí od 548 Kč. Přesto, že hodně kouřil doutníky, tak prý měl velký obsah plic a potápěl se klidně do 10 metrové hloubky. V roce 1980 ale s kouřením přestal.
Pobavila mě propaganda, neboť FC (zvaný „Líder máximo“) se zajímal o genetiku a zemědělství. Jedním z jeho úspěchů měla být kráva Ubre Blanca, která údajně za jediný den nadojila 109,5 litrů mléka! Další důvod k pobavení nastal při čtení o tom, jak jezdíval lovit ryby kolem svého sídla na Cayo Piedra. Nejprve vyrazili rybáři, kteří zjistili pobyt ryb a potom tam zavezli šéfa a ten jich pochopitelně nalovil ze všech nejvíc. Poněkud mi to připomíná jiného státníka a jeho nálezy amfor nebo střílení gólů v hokeji.
Nebudu toho víc prozrazovat, snad jen to, že jsem se naučil několik jadrných nadávek: „hijos de perra“, „hijos de puta“ nebo „coño“.
Kniha byla velice zajímavá, čtivá a poučná.

Messilina
27.11.2018

Zajímavá kniha o kubánském diktátorovi Fidelu Castrovi, psaná člověkem, který mu byl nejbližší.

Autoři knihy

Juan Reinaldo Sánchez
kubánská, 1949 - 2015
Axel Gyldén
francouzská, 1968

Kniha Skrytý život Fidela Castra je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce59x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x