Temnota

Temnota https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405154/bmid_temnota-Vin-405154.jpg 4 114 39

Skrytý Island série

1. díl >

Na islandském břehu je nalezeno tělo mladé Rusky. Po letmém vyšetřování je smrt prohlášena za sebevraždu a případ je v tichosti uzavřen. O rok později je detektivka Hulda Hermannsdóttir přinucena odejít předčasně do důchodu. Děsí se samoty a obává se, že se znovu vynoří vzpomínky na její temnou minulost. Než dočista odejde, dostane však dva týdny na vyřešení odloženého případu dle jejího vlastního výběru. Ví přesně, který to bude: ta mladá Ruska, jejíž naděje na udělení azylu se vytratila na tmavém,studeném břehu neznámé země. Hulda záhy zjistí, že ve stejnou dobu zmizela další mladá žena a že si všichni nechávají něco pro sebe. Zdá se, že ve vyšetřování jí brání i její kolegové u policie. A čas zatím ubíhá. Hulda vraha najde, i kdyby to mělo znamenat, že ohrozí svůj vlastní život. Z anglického překladu Victorie Cribb knihy The Darkness přeložila do češtiny Vendula Hlavová.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Omega
Originální název:

Dimma , 2015


více info...

Přidat komentář

Petronelka123
11.03.2023 3 z 5

Díky krátkým kapitolám se kniha četla rychle, ale...tak nějak mne to nenadchlo a nechytlo. Další díly této série vynechám.

Margerite
09.01.2023 3 z 5

Zajímavý děj i hlavní hrdinka, bohužel trochu moc zkratkovité a hrozně knížku sráží špatný překlad. Naopak závěrečný twist je super, zkusím i další díl. Překládal ho někdo jiný. Ale tentokrát nemohu hodnotit více než 3*.


Adriena838772
22.11.2022 5 z 5

Tahle knížka se mi moc líbila a líbilo se mi jak tam krásně popisují přirodu. Hodně dobrý psychologický thriller

Karola050716
31.10.2022 3 z 5

Knížku pro mě dělají hlavně nezapomenutelné scény a tady jsou. Hulda, drsná babča policistka, kterou život fackoval, co to dalo a její poslední případ, který vlastně nikdo moc vyřešit nechce. A konec? Slovy věčného zlatého slavíka...tak to jsem teda nečekal.

85098211
13.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Pokud jde o tuto knihu, tak já jsem se hlavně chtěla ponořit do zajímavého příběhu z Islandu ;-). A musím přiznat, že moje očekávaní se splnila v míře vrchovaté a já jsem byla opravdu spokojená. Knihu jsem poslouchala jako audio v němčině, proto nedokážu posoudit kvalitu českého překladu, kterou zmiňují někteří uživatelé v komentářích níže. Ale nyní už k vlastnímu případu ;-).
Inspektorka Hulda Hermannsdóttir se chystá do důchodu, ale její šéf po ní požaduje, aby odešla víceméně okamžitě, aby se uvolnilo místo mladší kolegyni. Tato situace Huldě vůbec není po chuti, jenomže její nadřízený jí už nechce dát žádný aktuální případ a nabídne jí tedy (aniž by to myslel vážně, jak se ukáže později), aby si na odchodnou vybrala nějaký odložený případ. Huldě je hned jasné, který případ by to měl být – a sice záhadná sebevražda mladé Rusky, která si na Islandu požádala o azyl. A Hulda se do vyšetřování pořádně zakousne ;-). A až příliš pozdě si uvědomí, že možná měla všechno nechat být tak, jak to bylo doposud... Pokud jde o Huldu, je to opravdu sympatická postava, které autor přisoudil hodně smutnou a částečně i temnou minulost. Bylo mi jí neskutečně líto, hlavně když se musela vyrovnat s osudem své milované dcery Dimmy. Hulda ale vyšetřuje nejen onen odložený případ, který je samozřejmě v centru celého dění. Je zde však také ještě úplný začátek knihy, kdy se Huldě jedna žena přizná k vraždě pedofila, který zneužil (mimo jiné) jejího syna. I tato dějová linka je zajímavá, přestože nakonec skončí jinak, než jak by se mohlo jevit na první pohled... No a pokud jde o Rusku Jelenu, tak i tento případ byl vynikající. Hulda se na závěr ocitá v ohrožení života, když se dostane až moc blízko vrahovi, který necouvne naprosto před ničím. Ale protože existuje pokračování, kde bychom se s ní měli setkat opětovně, předpokládám, že se nějakým způsobem z této pro ni prekérní situace dostane...
Mně autorův styl absolutně vyhovoval, přestože vyprávění je spíše poklidné a tak nějak lehce plyne, i když o napětí také není nouze – to ani náhodou ;-). Přesto chápu, že kniha nemusí sednout každému. Já však hodnotím plným počtem a na pokračování se budu určitě těšit také ;-).

Teclaireddy
10.09.2022 5 z 5

Skvělá psychologická detektivka s netypickou hrdinkou a nevšedním koncem. Od autora si určitě ještě něco přečtu.

Atlantis
10.09.2022 3 z 5

Relativně standardní detektivka, kterou povyšuje originální vyšetřovatelka a hlavně její konec. Líbil se mi logický pachatel, prostředí Islandu, ale zapamatovatelných okamžiků bylo pomálu.

Viopes
28.03.2022 5 z 5

(SPOILER) *spoiler* Kniha se mi četla dobře, střídání kapitol z úhlu pohledu postav děje mi vyhovuje. Dokážu pochopit myšlení hlavní hrdinky. Konec mě zaskočil, ale respektuji rozhodnutí spisovatele a vyhovuje mi víc než kdyby odněkud zázračně přišel zachránce. Určitě budu číhat na další knihy od R. Jonassona.

santa1212
20.09.2021 5 z 5

Skvela detektivka, se zajímavou hlavní hrdinkou, která byla velmi netypická. Knizka se četla moc dobře.

Andrea7272
11.08.2021 5 z 5

Super, nic drsného, ale příběh celkem zajímaví - jdu do 2. dílu :-)

Tereez8662
20.07.2021 2 z 5

Začátek a celé směrování příběhu fakt pěkné. Těšila jsem se na napínavý konec.
Ale tohle jsem nečekala. Jako kdyby autor neměl čas ten příběh dopsat a prostě to utnul.

soukroma
11.05.2021 5 z 5

Depresivní a ponuré, zato originální: různorodé tutlané zločiny a odplaty, různorodí hrdinové, různé styly vyprávění a k tomu hlavní hrdinka, která na sklonku odchodu do důchodu (poslední tři dny) tedy překvapí, i samu sebe. O to nečekanější konec. Island skýtá (h)různé možnosti...

Nelze připodobnit k žádné islandské ani severské ani jakékoli jiné krimi. Příjemně mne překvapilo, jak se autor, který sám má do důchodu zřejmě docela daleko, zhostil představení myšlenek stárnoucí ženy, kterou čeká samota, navíc bez pracovní náplně.

A jsem velice zvědavá, jak může a bude série pokračovat: Příšeří vychází z červnu.

kubyrd
23.04.2021 4 z 5

Vcelku povedený příběh. Myslím, že byl až moc velký prostor věnován osudu hlavní hrdiny namísto vyšetřování případu. Líbilo se mi střídání kapitol - z pohledu vyšetřovatelky a z pohledu oběti - zde čtenář od začátku neví o koho se jedná, kdo to vypráví. Konec je ale minimálně zarážející.

Satalin
10.03.2021 3 z 5

Čtivě napsáno. S hlavní hrdinkou jsem se nemohl tolik sžít kvůli neustále ublíženosti, což mi trochu kazilo dojem. Nicméně příběh zajímavý a konec temný. K zimním večerům kniha ideální.

ste_mi
30.01.2021 4 z 5

Tak to bylo temné... Zajímavě vyprávěno v několika liniích. Hustý konec..to jsem opravdu nečekala!

Mirin1349
30.11.2020 4 z 5

Vsadit na vyšetřovatelku důchodového věku byl od autora odvážný krok, rozhodně to ale přidalo knize na zajímavosti. Hulda nespadala do klasické škatulky typického vyšetřovatele, což byla fajn změna. Byla to celkově poměrně depresivní knížka, určitě tomu napomohlo i chladné prostředí Islandu. Závěr byl opravdu nečekaný, celou knížku pozvedl o úroveň výše. Ráda si od autora ještě nějakou knihu přečtu.

kachnat
09.11.2020 4 z 5

Dobře se četlo. Zajímavý příběh s velmi nečekaným koncem. Hlavní postava má pěkně zašmodrchaný osud....

Polinka92
07.06.2020 4 z 5

Pěkné dílko.

Katania
05.06.2020 4 z 5

Hezké, i když trochu smutné čtení.

Anna27
24.05.2020 5 z 5

Tahle kniha byla vážně temná. Hlavní postava Hulda měla od spisovatele naložen příšerně temný osud. Jsem typ čtenáře, který i přes ponurý děj má rád šťastný konec, tady tomu sice nebylo, ale kupodivu jsem se s tím smířila. Nepustila jsem knihu, dokud jsem ji nepřečetla a čte se fakt dobře. Akorát mi v překladu neseděla slova "jacíkoliv" a "sexbyznys", jinak doporučuji.

Štítky knihy

islandská literatura severská krimi islandské detektivky

Autorovy další knížky

Ragnar Jónasson
islandská, 1976
2019  69%Sněžná slepota
2019  77%Temnota
2021  80%Příšeří
2020  67%Komunita
2022  85%Mlha

Kniha Temnota je v

Přečtených151x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených5x
Knihotéce113x
Chystám se číst126x
Chci si koupit32x
dalších seznamech2x