Mlha

Mlha https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492101/bmid_mlha-nVS-492101.png 4 59 17

Skrytý Island série

< 3. díl

Těsně před Vánoci roku 1987 zavítá k manželům žijícím na odlehlém statku na východě Islandu neznámý muž a prosí o útočiště před vánicí. Tvrdí, že se v oslepujícím chumelení ztratil svým přátelům, ale hospodářce na jeho příběhu něco nehraje. Postupem času atmosféra v domě houstne, a to nejen kvůli výpadku proudu a telefonního spojení. Ženino neblahé tušení se potvrzuje a ne všichni přežijí nečekanou návštěvu ve zdraví. Na vyšetřování složitého případu je nasazena kriminální inspektorka Hulda Hermannsdóttir, a to jen několik měsíců poté, co ji samotnou potkala příšerná rodinná tragédie, jejíž následky si s sebou ponese až do konce života.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Mistur , 2017


více info...

Přidat komentář

Teclaireddy
18.04.2024 5 z 5

Jednoduchý jazyk, krátké kapitoly se dvěma paralelními případy, které vás stále nutí číst dál, mrazivá atmosféra. Podobně jako u ostatních autorových knih se mi líbí, že postavy nejsou černobílé. Bavil mě i Huldin příběh, ačkoliv bylo z předchozích dílů jasné, o co půjde, a moc překvapení tam nebylo. Autorův nápad seřadit díly série v opačném chronologickém pořadí je sice docela zajímavý, ale přemýšlím, jestli by to vlastně nefungovalo naopak (i když by vyústění bylo ještě tragičtější).
Překlad ok, ale vadily mi zdrobněliny islandských jmen, je to v překladové literatuře hodně neobvyklé řešení.

eDex
13.04.2024 5 z 5

Knihy Ragnara Jonassona si v zahranici ziskaly velkou oblibu a autor prodal celosvetove uz pres 4.5 milionu vytisku. V anglicky mluvicich zemich se autor tesi velke prizni ctenaru, je o nem znamo, ze do islandstiny prekladal dilo Agathy Christie.
Knihy z teto serie jsou ve stylu detektivek Agathy Christie a sbiraji vysoka hodnoceni. Mlha je kniha s vybornou atmosferou a skvele odvypravenym pribehem. Pocitite kazdou emoci a chlad kazdeho krystalku zmrzleho snehu. Odlehly statek, snehova boure, malo postav, skryta tajemstvi. Gradace napeti az do konce. Mistrny a neodlozitelny isolation thriller z Islandu.


PPardinio
17.03.2024 5 z 5

MLHA je výborným zakončením celé série. Zasazení děje na odlehlou farmu, na kterou v předvánočním čase zavítá neznámý host, byla dobrá volba. Sníh, bouře, tma a ze všeho šel na každé stránce opravdu hmatatelný chlad a deprese. Opravdu jsem se bavil a to i přesto, že Hulda mi k srdci zrovna nepřirostla.

Lily101
06.01.2024 4 z 5

Kniha byla čtivá, ale některé pasáže textu (paradoxně hlavně v první části) jí na napětí ubíraly. Druhá část knihy ok, jen mi vadilo, že závěrem nebylo řečeno, co se tedy dělo v rámci vedlejší linie příběhu, konkrétně soukromém životě vyšetřovatelky (asi jsem pochopila mezi řádky, ale SPOILER možná jsem pochopila špatně - byla chyba manžela vyšetřovatelky v tom, že nereagoval lépe nebo se tam jednalo o násilí z jeho strany - těžko říct KONEC SPOILERU). Jinak kniha byla napínavá a čtivá (obojí většinou), ale bylo by jí ku prospěchu, kdyby byla rozsahově ještě kratší, aby napětí postupně gradovalo více intenzivně (ovšem kdo ví, třeba byl
na autora vyvíjen tlak, aby kniha měla určitý minimální rozsah).

Zuzulinka
10.12.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila!

85098211
30.11.2023 5 z 5

(drobné spoilery)
Jsem docela smutná, že se jedná o poslední díl této (pro mne) naprosto skvělé série. Zajímavé bylo, že se autor s každou další knihou stále více vracel do minulosti Huldy Hermannsdóttir. Proto jsem nyní už dopředu věděla, jak tragicky skončí její dcera Dimma, a také, jakou roli v tom všem sehraje její manžel... Tentokrát se děj odehrává těsně před vánočními svátky a během nich - a musím přiznat, že atmosféra je jedním slovem dokonalá! Hlavně, pokud se vám kniha dostane do rukou v tomto ročním období jako mně. Užila jsem si ji totiž definitivně ještě víc. Opět jsem ji poslouchala jako audio v němčině a tentokrát mi malou chviličku trvalo, než jsem se dokázala zorientovat v postavách. Ale potom už nebylo úniku a já jsem ji naopak nedokázala odložit. Protože to, co se dělo na jednom odlehlém statku, kde se u postarších manželů objeví muž, hledající útočiště před sněhovou vánicí, mne prostě nutilo dozvědět se, co bude dál a jak všechno dopadne... A konec, kdy dojde k odhalení pozadí oněch událostí, mne opravdu překvapil. No a Huldě jsem přála už jen to, aby našla klid a byla ve svém životě spokojená... I této závěrečné knize tedy dávám plný počet a celou sérii doporučuji.

Moudd
01.04.2023 5 z 5

Skvělá atmosféra - mráz, sněhová bouře, osamělý statek daleko od civilizace.
Za mě povedený příběh.

alca-212
23.03.2023 5 z 5

Kdo četl knihy postupně, ví, co Huldu čeká a přesně z tohoto důvodu se mi do knihy moc nechtělo. Jí ten pomyslný krajíc spadl vždy namazanou stranou dolů...
Samotný příběh stejně jako celá série mě moc bavil. Doporučuji.

Doubravka1975
21.03.2023 4 z 5

I když jde už o poslední závěrečný díl trilogie,tak se to četlo úplně v pohodě.
Mrazivý, čtivý příběh z venkovské pustiny na Islandu.
Předešlé díly určitě přečtu

Christie2020
23.12.2022 4 z 5

Poměrně jednoduchý, ale mrazivý a čtivý příběh.
I když mám ráda složitější zápletky, stojí za přečtení.
* dolů za Huldičku, Dummičku, Erličku a Einárka! :-(

wlado
07.12.2022 3 z 5

prvá časť knihy je dobrá, má napätie. Druhá časť (prebiehajúce vyšetrovanie) je podstatne slabšia a kazí dojem z celej knihy.

Adriena838772
04.12.2022 5 z 5

Hodně výborná kniha a skvěle napsaná

intelektuálka
24.11.2022 4 z 5

Mlhavá atmosféra islandského ostrova - padající sníh - a vánoce ....

Ale nejsou to vánoce jako svátky míru a klidu - zde se rozvíjí příběh smrti a pomsty ....

Některé postavy klamou - a někdy i samy sebe..... a v tom se točí postava inspektorky Huldy, která se sama vypořádává s rodinnou tragedií ....

Dobré to bylo - pomalu houstnoucí napětí vás nenechá v klidu ....

konicekbily
23.11.2022 4 z 5

Napínavé psycho-krimi zasazené na islandský venkov do chmurné zimní atmosféry. Dvě linie příběhů, které v závěru splynou - pro čtenáře vše objasněno, ale ne všechny postavy, které přežijí mají jasno v hlavě, co bude dál. Zajímavý děj mne podnítil k úvahám.

happy-smile
08.11.2022 4 z 5

Temná, dusivá atmosféra domu na samotě v pustině, zavátém sněhem. Bylo to napínavé a nakonec nic nebylo tak, jak se zdálo. Takže za mě dobré.

Marjory
26.10.2022 5 z 5

Hodně tmy, zimy a kapka strachu ... super :o).

nevřelka
15.09.2022 5 z 5

Detektivky od Jónassona miluju. Atmosféra zasněženého Islandu a tři vraždy k tomu. Bydlení na samotě, zajímavé osudy, pomalé tempo. To můžu.

Štítky knihy

Island islandská literatura severská krimi islandské detektivky

Autorovy další knížky

Ragnar Jónasson
islandská, 1976
2019  69%Sněžná slepota
2019  77%Temnota
2021  80%Příšeří
2020  67%Komunita
2022  85%Mlha

Kniha Mlha je v

Právě čtených4x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce70x
Chystám se číst66x
Chci si koupit12x