Skrytá realita

Skrytá realita https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133702/skryta-realita-133702.jpg 5 32 7

Podtitul: Paralelní vesmíry a hluboké zákony kosmu Je náš vesmír jediný? Takovou otázku pokládá ve své nejobsáhlejší a nejsrozumitelnější knize autor bestsellerů Elegantní vesmír a Struktura vesmíru Brian Greene. Bývaly doby, kdy „vesmír“ označoval vše, co existuje. Fyzikální a kosmologické objevy v nedávných letech však dovedly řadu vědců k závěru, že náš vesmír může být jen jedním z mnoha. A jak autor srozumitelně a za pomoci mnoha analogií ukazuje, z teorií, jejichž prvotním úkolem bylo vysvětlit nejrafinovanější pozorování subatomárních částic i temných hlubin vesmíru, se vynořilo hned několik odrůd multivesmíru: multivesmír, v němž žije nekonečné množství dvojníků; multivesmír skládající se z oceánu vesmírných bublin, mezi nimiž je i ta naše; multivesmír, jenž se donekonečna opakuje; multivesmír pro nás neviditelný, přestože se vznáší jen milimetry od nás; multivesmír, v němž se každé rozuzlení, jež připouští kvantová mechanika, někde uskuteční. A konečně ten nejpodivnější ze všech multivesmírů, multivesmír vybudovaný z čisté matematiky. Greene, jeden z předních amerických fyziků a popularizátorů vědy, nás vede na výpravu do těchto paralelních světů a odkrývá, jak velká část skutečné povahy reality se hluboko v nich může skrývat. A nezalekne se ani ústřední otázky, otázky, jak může fundamentální věda učinit pokrok, leží-li obrovské lány reality dál, než se můžeme dostat. Jeho kniha je tak zároveň přehledem nejnovějších poznatků fyziky i pozoruhodnou výpravou za samotnou bránu reality, výpravou pevně zakotvenou ve vědě, byť omezenou jen naší vlastní představivostí.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Vesmír
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Hidden Reality: Parallel Universes and the Deep Laws of the Cosmos , 2011


více info...

Přidat komentář

Berg1
25.05.2020 5 z 5

Brian Greene u nás není tak známý a populární jako v USA. Jeho knížky jsou ale v rámci popularizace vědy jednoznačně nejlepší a nejsrozumitelnější, z těch které jsem do teď četl (mám za sebou plno knih Hawkinga, Michia Kaka atd.). Toto byla moje třetí kniha od Greena a i přesto, že mi nepřišla na úrovní těch dvou předchozích, tak je výborná.
Nějaká forma paralelních vesmírů se vynořuje z matematiky velkého množství současných teorií. BG jednotlivé možnosti celkem široce představuje a na konci si dovolí trochu zafilozovat a zaspekulovat co všechno z toho pro podstatu reality vyplývá. To, že "žijeme" v nějaké formě simulace si každopádně myslím už dávno :)

DarthSoren
31.07.2019 5 z 5

Vynikající a velice inspirující kniha. Popularizátory vědy jsem dosud nebral dostatečně vážně - považoval jsem jich za takovou podivnou odnož (kvázi)vědců; patrně jsem se velice mýlil a Brian Greene mi opravdu učaroval - ukázal mi, že není o nic horší vědec než ostatní. Myšlenka multiverza se v mojí hlavě kroutí již nějakou dobu a tahle publikace dopomohla k ucelení mých názorů a pohledů. Vřele doporučuju.


puml
24.05.2019

Na jedné straně fascinující popis toho, co je vlastně Vesmír z pohledu strunové teorie a jaká je povaha takzvané reality. Na druhé straně rozpaky z té záplavy vágních nekonečen a multivesmírů. Závěrečná kapitola o virtuálních vesmírech je ale jako by se vize ze sci-fi románů a povídek (P.K.Dick) stávaly realitou. Inspirativní četba. Doporučuji.

Petr Dudek
07.02.2019 5 z 5

Velmi podobné a o nepatrný chloupek lepší, než Matematický vesmír od Maxe Tegmarka. Asi by mi to přišlo lepší o víc, kdybych Briana Greena četl prvního (takhle mi chyběl moment překvapení), protože jeho schopnost srozumitelně popsat vědu je lepší.

JIC
04.02.2016 5 z 5

Vynikajci kniha ! Vsem doporucji tuto knizku si precist! Fascinujici pojednani o multivesmirech, skryte realite a holografickych projekcich procesu odehravajicich za hranici naseho poznani s dopady na vnimani na nase byti. Jsme soucasti Matrixu ci jde o jen o jednu z mnoha fyzikalnich hypotez ?:-))) Preji vsem vnimavym ctenarum hezke rozjimani u teto knizky !!!

Paulika
26.05.2015 5 z 5

Asi nejlepsi kniha od Greeneho vubec. Prekonava tu sebe samotneho. Dava nam tu nahlednout do ruznych moznych scenaru naseho vesmiru. Paralelni svety, bublinove svety i klasicka teorie tresku. Navzajem je porovnva a dava nam tak jedinecnou moznost nahlednout pod poklicku astrofyziky, o cem se v soucasne dobe bada ajak mezi sebou soutezi ruzne hypotezy vzniku vesmiru. Sveho kandidata na model vesmiru si ale musite uz najit sami ;-) Knihu bych doporucoval i budoucim aspirujicim spisovatelum sci-fi literaury - nacerpaji zde hodne inspirace. Opravdu skvele ctivo.

zahadum
07.02.2013 5 z 5

Tretia a najkomplikovanejšia kniha od B.Greeneho...veľmi zložité témy sú zase vďaka autorovmu talentu všetko polopatisticky objasniť, pochopiteľné. Hlavná téma tejto knihy vyžaduje ale už stredné až pokročilé znalosti vesmíru, brán, strunovej teórie a veľmi zaujímavej ale nesmierne ťažkej látky a to sú paralelné vesmíry. Dovolil som si preto sem dať odkaz na jeden článok ktorý veľmi výstižne opisuje o čo v tejto knihe vlastne ide : http://www.extraplus.sk/2133/paralelne-svety