Skrytá historie lidstva

Skrytá historie lidstva https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58953/skryta-historie-lids-58953.gif 4 18 6

Detektivní román a současně vědecký tour de force. Vrahem ale není majordomus a oběť není bohatý stařík s mnoha dědici. Obětí je samotný Člověk a v roli vrahů jsou četní vědci. Kniha žaluje a o rozhodnutí pře žádá čtenáře. Opracované kosti, kamenné nástroje a anatomicky moderní fragmenty lidské kostry nalezené v geologickém kontextu starém několik milionů let? Takové nálezy si přece vynucují přepsání téměř veškeré literatury týkající se historie lidstva! Probíhající sociální proces filtrace poznání a jeho kumulativní účinek však důkazové materiály tohoto typu úspěšně potlačuje, ignoruje a zapomíná.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Hidden History of the Human Race , 1994


více info...

ZaS
ZaS
11.02.2024 4 z 5

Další z rebelů, kteří nabourávají oficiální teorie a (překvapivě snadno) dokazují jejich neplatnost nebo dokonce manipulaci. O to víc je zarážející nulová reakce odborné veřejnosti. Jsem skutečně zvědavý co všechno se ještě bude muset stát, než oficiální věda připustí, žese mýlila a dovolí přepsat učebnice.
Z technického hlediska kniha trochu trpí logickou nevyhraněností. Je sice určená především širší veřejnosti, ale v obavě z útoků oficiální vědy jdou autoři až zbytečně hluboko. Chápu je, ale výsledkem je zbytečně detailní text. Řešení je ale jednoduché - jakmile pochopíte podstatu, klidně přeskakujte detailní popisy.

Šnek86
Šnek86
10.11.2021 2 z 5

Hašteření mezi vědci, zkoumání artefaktů, koster a historických objevů a spekulace nad tím, co by mohlo být pravda a co ne.Část o kryptozoologii byla asi nejlepší.Vcelku ale nic moc, četl jsem lepší publikace.


Aaron Lewis
Aaron Lewis
18.08.2021 5 z 5

Jsem docela zklamaná… ne z knihy, samozřejmě:), ale z těch vědců, co si prostě utvořili nějakou představu a všechno, co se jim nehodí, prostě ignorují… tak jak to je v životě… Hlavně, že si zakládají na tom, že jsou racionální a objektivní. Tak je mi z toho smutno. Bůhví, jak to všechno s námi nakonec bylo. Možná to byli cestovatelé v čase a možná vše bylo úplně jinak.

Takže kniha super, možná si pořídím originál Hidden Archaeology, ta má prý 900 stran:). To mám ráda.

coquus
coquus
23.03.2019 4 z 5

Z mého pohledu nešlo v knize ani tak o to dokázat, že současný člověk žil na Zemi už před miliony lety. Spíš mě zaujalo, jak byly nejrůznějších nálezy násilně včleňovány do zaběhnutých představ o vývoji člověka. A čím víc nálezů se objevuje, tím hůř jsou evoluční představy vědců udržitelné. Doporučuji každému, kdo se nebojí změnit svůj zažitý názor.

Andy_cz
Andy_cz
06.01.2017 3 z 5

Velmi kontroverzní dílo. Zezačátku jsem ho žral, ale pozdější "důkazy" mi přišly čím dál víc k smíchu... Jak mi napsal jeden můj známý: "Ty předkládané důkazy se nadají nijak ověřit, z části jsou vymyšlené, z části dezinterpretované a z části nepochopené."

I přesto to stojí za přečtení!

HTO
HTO
29.05.2013 5 z 5

Pamatuju si nevěřícný šok, s nímž přítel zoolog četl příklady intelektuální nepoctivosti a falšování skutečnosti. Kniha, která si zaslouží čtení, nejde o žádný nepoučený senzacechtivý záhadologický žblept; ostatně házet poučený písek do soukolí paradigmatu bývá dobrá věc. Kromě jiného pohledu na evoluci lidstva hlavní myšlenkou autorů je, že Homo sapiens existuje mnohem déle, než se obecně soudí a už zmíněných příkladů intelektuální nepoctivosti všech druhů zde najdete i zajímavé kapitoly o Piltdownském člověku nebo kryptozoologii. Velkou chválu si nezaslouží překlad, a taky kvalita některých ilustrací je příšerná, i když to může být tím, že jsou takové i v originále, znám takové případy.

Výpisek: PŘÍPAD INTELEKTUÁLNÍ NEPOCTIVOSTI

V článku o Čou-kou-tienu uveřejněném v Scientific American (June 1983), předložili dva čínští vědci, Wu Rukang a Lin Shenglong, zavádějící důkazy lidské evoluce.
Wu a Lin tvrdili: (1) Lebeční kapacita rodu Sinanthropus se zvyšovala směrem od nejnižší úrovně výkopů (stáří 460 tis. let) až po nejvyšší (230 tis. let); to ukazuje, že rod Sinanthropus se vyvíjel směrem k druhu Horno sapiens. (2) Druh a uspořádání kamenných nástrojů vede nutně k závěru, že se rod Sinanthropus vyvíjel.
První tvrzení podepřeli analýzou lebeční kapacity šesti poměrně úplných lebek. Uvedli: U nejranější lebky jsme změřili kapacitu 915 cm3, průměr čtyř pozdějších je 1075 cm3, nejrecentnější má 1140 cm3." Z tohoto souboru vztahů dospěli k závěru: Zdá se, že velikost mozku se během pobytu v jeskyni zvýšila o více než 100 cm3."
Ve vysvětlivkách k přiložené tabulce s umístěním a velikostmi lebek nalezených na lokalitě 1 (Tab. 10.1, sloupec A [https://fnrsknmer.rajce.idnes.cz/nastenka/627495545]) ale Wu a Lin neuvedli, že nejranější lebka, nalezená ve vrstvě 10, patřila dítěti, které podle Franze Weidenreicha zemřelo ve věku 8 až 9 let a podle Davidsona Blacka ve věku 11 až 13 let.
Wu a Lin také opomenuli uvést, že jedna z lebek z vrstev 8 a 9 (lebka X) měla kapacitu 1225 cm3, což je o 85 cm3 více než kolik má nejnovější lebka (lebka V) z vrstvy 3. Jsou-li uvedeny všechny informace (Tab. 10.1, sloupec B), je zřejmé, že v uvedeném období nenastal stálý vzrůst lebeční kapacity.