Skřítek Nils

Skřítek Nils https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236840/bmid_skritek-nils-jup-236840.png 4 96 28

Osm příběhů o dětech, které se přátelí se skřítky i s princeznou, navštěvují podivuhodná místa, bojují s loupežníky a pomáhají vílám, mají nevídané hračky a nebojí se jít vstříc dobrodružství. Prožijte nezapomenutelné okamžiky s nimi!

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Nils Karlsson-Pyssling , 1949


více info...

Přidat komentář

ddkk
26.12.2023 5 z 5

Všech devět (ano, je jich devět) příběhů představuje okouzlující bránu do fantastického dětského světa plného víl a skřítků, princezen i loupežníků. Astrid Lindgrenová je prostě nesmrtelná a její knihy jsou blízké i současným dětem.

Knížka se moc líbí a zásluhu na tom mají určitě i krásné ilustrace Markéty Vydrové.

huhuhu
19.06.2023 4 z 5

Pokud člověk tuto knížku srovnává s běžnou literární produkcí pro děti, zajásá, že má v ruce konečně zase jednou něco zajímavějšího. Pokud by ale měřítkem byly např. Děti z Bullerbynu, příběhy o skřítcích a jiných pohádkových bytostech mohou být zklamáním. Nejvíc nás zaujal hned první příběh, podle kterého je nazvaná celá kniha, a trochu nás mrzelo, že už nebude pokračovat (název knihy je trochu zavádějící). Autorka se v příbězích nevyhýbá ani smutným, až tragickým stránkám života, ale jsou tam přítomny tak nenápadně, že si toho děti možná ani pořádně nevšimnou.


Sandik
24.01.2023 4 z 5

Opět moc hezká dětská knížka! Samozřejmě je škoda že to jsou jednotlivé příběhy a ne souvislé vyprávění, ale nevadí to tolik... Celkový dojem: 80%

Dsenbi
23.11.2022 4 z 5

Astrid miluju. Tahle knížka má několik krásných příběhů. Synovi se nejvíc líbil skřítek Nils a mně zase panenka Mirabelka.

Luciluc
20.11.2022 3 z 5

Knížka čtená dceři. Spisovatelku Astrid Lindgrenovou mám spojenou především s knihou Děti z Bullerbynu, kterou jsem v dětství měla moc ráda. Chtěla jsem dceři tuto autorku "představit" a tak jsme si v knihovně vypůjčily Pipi dlouhou punčochu a Skřítka Nilse. Kniha mě upoutala obálkou a pěknými ilustracemi uvnitř. Obsah pro mě byl už ale zklamáním. Nejvíce se mi líbil hned první příběh, podle kterého je pojmenována celá kniha. Myslela jsem, že jednotlivé kapitoly budou o Nilsovi, nebo s ním budou mít spojitost, ale každá kapitola je o něčem jiném, jsou to samostatné příběhy. Celkem jich je v knize devět (i když v anotaci se píše o osmi) a většina z nich mi připadala zvláštní..ani u dcery jsem neměla pocit, že by ji kniha zaujala. Snad to bude s Pipi lepší.

Kristulda
05.09.2022 3 z 5

Knihu jsem četla svým starším dětem i teď čtyřleté dcerce. Některé příběhy byly dle mě hůř pochopitelné. Myslím, že je spíš pro větší děti.

GaleW
23.08.2022 3 z 5

Bohužel, zatím nejslabší knížka od naší tak oblíbené Astrid. Některé příběhy byly moc pěkné a povedené, ale bohužel, v knížce bylo i pár těch opačných, škoda.

Hanina61
26.09.2021 5 z 5

Čím jsem starší, tím raději mám pohádky... a tak chodím v knihovně nejenom do dospěláckého, ale taky do dětského oddělení (paní knihovnice netuší, že si je nepůjčuju pro vnoučata, ale pro sebe)... při výběru se často nechám "vést srdcem", roli hrají také ilustrace, ale vždy musí být nějaké tajemno... a toho je v této milé knížce o skřítkovi Nilsovi a dalších kouzelných bytostech docela dost... a hezké ilustrace Markéty Vydrové tuhle knížku povyšují na malý skvost...
PS. Moc by se mně líbilo mít na stěně hodiny s oživlou kukačkou a občas si s ní poklábosit...

Knihomolka506
01.01.2021 5 z 5

Moje první přečtená kniha roku 2021. Krásné příběhy o tajemných skřítcich a dalších tvorech, které spolu s dětmi zažívají spoustu dobrodružství, která se ale můžou přihodit jenom v pohádkách. Proto jsou tyhle pohadky tak kouzelné.

Papimami
10.12.2020 4 z 5

Trochu jiné pohádky. Milé, příjemné, oddechové čtení o fantazii děti, četla jsem synovi (1,5r) před spaním.

Adrim
28.11.2020 5 z 5

Velmi pěkná kniha.

Johanečkaa
17.08.2020 5 z 5

Naprostá pecka! Skřítek Nils patří doteď k mým oblíbeným knížkám, vřele doporučuji!

rozina351
13.04.2020 5 z 5

Velmi oblíbená kniha moje i mého syna. Setkáváme se zde s tzv. lindgrenovskou "druhou linií", tou "nebullerbynskou", rozumějte neidylickou. Lindgrenová zde tematizuje nejrůznější trápení dětského světa, například: chudobu, dlouhodobou nemoc, smrt sourozence, ale i třeba trauma způsobené narozením sourozence. Ač se často jedná o velmi tíživá témata, Lindgrenová vždy nabízí útěchu v podobě fantazijního světa a půvabné a subtilní poetiky. Pohádky by proto bylo možné využít i biblioterapeutickým způsobem. Děje pohádek jsou navzdory veškeré svízelnosti, v níž se dětští hrdinové nacházejí, svěží, dětsky radostné a vždy zakotvené v přítomném okamžiku. U Lindgrenové všechny ty plevelivé a v současnosti nadužívané pojmy typu mindfulness, minimalismus, respektující výchova atd. vyvstávají v jejich prapůvodním, autentickém a nepokřiveném smyslu.

Petja
07.08.2019 4 z 5

Různé příběhy, i s pohádkovými prvky, tentokrát vážnější a smutnější než Pipi nebo Děti z Bullerbynu. U dcery velmi oblíbené, a to jak klasická kniha (krásně bohatě ilustrovaná Markétou Vydrovou), tak audiokniha.

Dida86
03.06.2019 5 z 5

Moc pěkné příběhy...

leontýnka123
03.01.2019 5 z 5

Krásné příběhy.

Taťka Hraboš
21.05.2018 4 z 5

Jako vždy u Lindgrenové půvabné a originální příběhy, ale až na úvodní povídku si je dle mého užijí spíše holčičky. Naši kluci si při čtení nestěžovali, ale bylo poznat, že je tahle knížka tolik nebere.

Ali71
11.04.2017 4 z 5

Mě se kniha líbila. Příběhy jsou sice trochu smutné, ale takový je život. Mým dětem se líbily a poslouchaly je se zaujetím, i když Děti z Bullerbynu nás přece jen oslovily víc. Příběhů v knize bylo opravdu devět, ne osm jak se píše v anotaci, třeba se to bere jako Skřítek Nils Karlsson a dalších osm příběhů. Nevím.

witiko
22.03.2017 2 z 5

Knížky Astrid Lindgrenové jsem dětem přestal vypůjčovat a číst. Nemohu to vyjádřit jinak, než že tato autorka měla zvláštní patologickou zálibu probouzet v dětech smutné, trýznivé pocity. V jiných knihách to autorka žene do ještě krutějších extrémů. Nemoc, smrt, opuštěnost... Někdo argumentuje tím, že na temnější stránky života je třeba děti připravit. Já myslím, že děti tyhle věci vnímají úplně jinak, přirozeněji a méně bolestně než my dospělí, takže infikovat je svými dospěláckými úzkostmi znamená zkracovat jim dětství. Úniky do světa fantazie, jak to nabízí tato kniha, nejsou řešením. Proti knihám Astrid Lindgrenové stavím knihy našeho Eduarda Petišky. Tam je dětství takové, jaké je, jaké by mělo být a jaké nám v pozdějších životních těžkostech stále dává sílu.

denib
01.03.2017 4 z 5

Ať počítám, jak počítám, příběhů je podle mě devět a ne osm, jak uvádí anotace :-) Příběhy se mi líbí. Skřítci a jiná malá stvoření, ale i další děti nebo jen jejich fantazie v našem světě. Moc hezké. Hlavně mě okouzlily příběhy, kde tyto postavičky pomáhají dětem překonat něco těžkého - třeba osamělost nebo nemoc. A kromě příběhů oceňuji ještě dvě další věci. Tou první je grafická stránka knihy. Kromě barevných ilustrací knihu zdobí i barevné olemování stránek a drobné černobílé kresbičky kolem textu. Tou druhou je, že u cizích názvů je vysvětlivka, jak se dané slovo vyslovuje. To bych občas ocenila i u knih pro dospělé :-)