Skotsko po česku

Skotsko po česku https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244362/mid_skotsko-po-cesku-HzT-244362.jpg 4 45 11

Turistickým průvodcem po Skotsku, který vám sdělí, kam nejít na večeři a tak podobně, tato kniha není. Skotsko po česku je vyznáním sympatií a obdivu k zemi na okraji Evropy, vystrčené do severního Atlantiku, v níž autor prožil více času než v kterékoli jiné, včetně své otčiny, zároveň však k zemi shovívavě pozorované očima Čecha, jenž si zachoval jistou středoevropskou skepsi… Knihou procházejí města i příroda, lidé a zvířata, jídla a nápoje, dějiny i současnost. Autor, nad jiné povolaný, upozorňuje českého čtenáře především na rozličné odlišnosti, křížem krážem od architektury až po zemědělství. Líčí „své“ Skotsko neobyčejně svěžím, uvolněným jazykem, vydatně syceným jiskřivým humorem a vskutku odzbrojujícími historkami z první ruky.... celý text

Přidat komentář

n.ezn.amy
09.04.2023 4 z 5

Paul Millar představuje Skotsko v tomto poněkud netradičním cestopisu. V knize je popisována historie této krásné země, klasická či pro běžné cestovatele i neznámá místa, tradice zvyky, místní kuchyně, ale třeba i popis výroby whisky a její nejznámější značky. Některé kapitoly se ovšem hodně táhnou, např. ta o golfu a golfových hřištích, kdy autor šel hodně do detailů. Netradiční cestopis jsem jen nazval proto, že podle této knihy spíše poznáte tradice a historii z dob římanů než současnou dobu. Přesto je dobré si jí přečíst až jí navštívíte, tak třeba co netradičního ochutnat.

Apo73
15.09.2021 3 z 5

Paul Millar je vtipálek. Dokáže o zemi, ve které žije od roku 1968, psát s určitým nadhledem, zároveň se zaujetím a vyzobává pro českého čtenáře perličky z historie, geografie, historie, jazyka i běžných reálíí. Kniha je prodchnuta různými příběhy, vtípky, fórky, a je napsána odlehčeným stylem. Ten mi někdy trochu vadil - teď budu vypadat jako suchar, což rozhodně nejsem, ale nesmí to být samoúčelné. A ta tady trochu k samoúčelnosti směřuje. Podtitul "neturistický průvodce" je docela trefný, podle této knihy se cestovat nedá, dá se jen zavnímat pocit, co to asi Skotsko je. Zdálky. Možná. Takže OK, ale na víc než tři hvězdy to já osobně nevidím.


Blahorodi
18.03.2021 5 z 5

Parádní čtení. Autor má dar inteligentního, jemného formulačního humoru. Dost věcí jsem se dozvěděl, nad některými souvislostmi se zamyslel, na jinými pousmál, a často jsem odbíhal alespoň k internetu, abych se mohl podívat na fotky daných míst. A taky jsem dostal ukrutnou chuť na whisky. Sláinte!

esma
11.09.2020 4 z 5

Edinburgh resp Skotsko mám na prvním místě v cestovním plánu, jenom musí být ta virová potvora odejita. Teď v předstihu si vystačím s knížkami a zrovna tato byla velmi sympatická. Paulu Millarovi se podařilo přiblížit nám tuto zemi z pohledu Čecha, který zde žije, takže ví, o čem píše a také ví, co nás – jeho krajany - bude zajímat. Prokládá to vtipnými poznámkami, tak se i zasmějete.
Líbilo se mi, jak si Skotové sestavovali Sedm divů Skotska, tedy co podle nich je v jejich zemi nejvýznamnější a nejsymboličtější (vybrali si most v Edinburghu). Mužská část mé rodiny (nepřizvaná) sklouzla k jejich slavné whisky, ale pokud mi pomůžete, děvčata, přehlasujeme je a budeme volit jejich skilty ?

maris123
07.02.2020 4 z 5

Opravdu to není klasický cestopis, ale i tak návštěvníkům a milovníkům Skotska nabízí přehršle nápadů, kam zavítat a které pamětihodnosti nevynechat. Pro mě to budou třeba skotské zahrady a smažená tyčinka Mars :-)

Edith_17
05.08.2019 4 z 5

Touto knihou jsem si zpříjemňovala mé cesty po Skotsku. Stačilo se posadit do autobusu, otevřít knihu a ponořit se do čtení. V knize se vyskytují zajímavé informace a Skotsku, o kterých se většinou v jiném průvodci nedočtete. Určitě doporučuji všem milovníkům Skotska.

DádazPrahy
21.04.2018 4 z 5

"Povinná četba" pro všechny milovníky Skotska - určitě se dozvíte mnoho zajímavého, co jste o Skotsku nevěděli. Moc se mi líbí krásné černobílé ilustrace Iana Stuarta Campbella a vtipně řešený motiv tartanu na okraji stránek, který zároveň označuje jednotlivé kapitoly. Co mne na knížce zklamalo, jsou některé nepřesnosti (např. na str. 15 čteme "Ring of Brodgar na Shetlandech" ale na str. 210 již uvedeno správně "Ring of Brodgar na Orknejích", dále nesprávný pravopis "Sterling" namísto "Stirling"). Jakoby knížka byla "šita horkou jehlou" a nebyl čas na její řádnou přípravu - škoda, u renomovaného nakladatelství Argo bych toto nečekala.

DriftBooks
15.04.2016 4 z 5

Dobrých rad není nikdy dost… Pokud se chystáte do Skotska, určitě si přečtěte. Ale doporučuji i těm, kdo cestovat nikam nechce. Je to milá kniha. Je z ní cítit láska ke krajině, která se MIllarovi stala novým domovem. Je z ní cítit taková pokojná moudrost staršího zkušeného muže. Ostatně je to i kniha o radostech staršího zkušeného muže. Dobré jídlo, skotská whisky, golf, historie, cestování… A psaní neturistického průvodce Skotskem…

shenandoah
06.04.2016 4 z 5

Kniha je psána čtivým a zábavným způsobem. Dozvíte se spoustu zajímavých informací nebo si osvěžíte znalosti ze skotských dějin. Najdete tam několik zábavných historek, které vykreslují povahu Skotů a jejich země, někdy máte pocit, že vás autor (pravděpodobně záměrně) mystifikuje. Z knihy je také cítit autorův vřelý vztah k oběma svým zemím.
Moc se mi líbily ilustrace.
Dojem mi trošku zkazilo několik chybek, které buď unikly autorovi, nebo editorovi (u nakladatelství jako Argo to docela zamrzí).

ipe
05.03.2016 4 z 5

Zajímavá kniha, dobře napsaná, spousta informací o Skotsku. Pěkná obálka, jen uvnitř zůstala černobílá. A přitom přímo volá po barevném tartanu. Ocenila jsem českou stopu ve Skotsku, přečetli jsme celá rodina a ještě jsem dala tip na čtení a chystám se koupit jako dárek.

Ditules
31.08.2015 3 z 5

Vtipně podaná ,,historie" Skotska do kapsy.

Štítky knihy

Skotsko

Autorovy další knížky

Paul Millar
česká, 1933
2015  74%Skotsko po česku
2018  65%Znovu Skotsko po česku

Kniha Skotsko po česku je v

Právě čtených3x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených1x
Knihotéce19x
Chystám se číst44x
Chci si koupit8x