Skoro se to podobalo lásce

Skoro se to podobalo lásce https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273908/mid_skoro-se-to-podobalo-lasce-WVJ-273908.jpg 3 11 3

Kniha vynikajícího stylisty a proslulého českého scénáristy (kdo by neznal kultovní seriály Život na zámku, Náměstíčko či Náves) obsahuje dvě novely, jejichž tématem je láska. Dramatický příběh titulní novely, jejímž ústředním hrdinou je devatenáctiletý mladík, vypráví o hledání té pravé lásky, ztrátě ideálů i o ztrátách životních; a také o možnosti žít navzdory historické situaci „obyčejný lidský život“. Novela Surovost, jejímž hlavním hrdinou je vysokoškolák Boris, na první příběh tematicky navazuje a nastoluje otázku, co vlastně znamená žít čestný život…... celý text

Přidat komentář

denisa7430
26.09.2019 4 z 5

Dvě tragické retronovely. Veškeré situace jsou zde provázány historickými odkazy na dobu socialismu, kdy režim vládl pevnou rukou, kdy docházelo k buzeraci od těch, co byli ve straně na těch, kteří režimu naopak nepochlebovali a kdy se kladl důraz na stranické autority. Oba hlavní hrdinové mají jednu věc společnou - staví se proti tomu, co je jim diktováno zvenčí a hledají vlastní cestu, jak systému, ale i falešným lidem vzdorovat. Kniha rovněž na příbězích dokazuje, jak je nutné mezi sebou navzájem komunikovat a nedělat zbrklé a ukvapené závěry.

hapac
12.09.2018 4 z 5

Proč ne, milé překvapení.


TerkaM
13.03.2016 5 z 5

Původně jsem od této knihy nic neočekávala - možná to, že se zasměji, že u čtení nebudu sedět jako socha a jen znuděně otáčet stránky, což se mi nakonec povedlo a já jsem nadšená. První novela o hlavním hrdinovi s přezdívkou Kuře mě příliš neoslovila, ale když jsem ji dočetla a začala číst o vysokoškolákovi Borisovi, četla jsem prakticky jako uhranutá. Jeho příběh z období normalizace mě bavil stonásobně víc, soucítila jsem s ním, s jeho problémy... a přála jsem mu, aby se na něj konečně usmálo štěstí.

Byl to příběh o tom, jak se normálnímu člověku může postavit do cesty absurdní systém a lidé, kteří v něm hledají jakýsi únik od vlastní méněcennosti. Ke konci jsem měla chvilkami nutkání se rozbrečet, což se nakonec nestalo, přesto kdybych to nezmínila, patrně bych si připadala, že něco zamlčuji. Přestože Borisův příběh skončil otevřeně, asi si každý dokážeme představit, jak by pokračoval dál, takže v tomhle nevidím žádnou vadu.

Mně se kniha opravdu líbila a jistě se k ní někdy zase vrátím. Pokud máte rádi příběhy z tohoto období, jsem si jistá, že vás kniha zaujme právě svou čtivostí a tím, že je srozumitelná.

Autorovy další knížky

Jan Míka
česká, 1947
2005  74%Život na zámku
2011  58%Cukrárna
2018  60%Slunce nad půllitrem
2017  54%Ďábelské desatero
2009  80%Malí páni

Kniha Skoro se to podobalo lásce je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst6x