Skon srdce

Skon srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83499/bmid_skon-srdce-phx-83499.jpeg 4 5 3

Román je příběhem šestnáctileté dívky, která v rodině svého nevlastního bratra strádá nedostatkem jakéhokoli vřelejšího citu. Veškerou silou své lásky se upne k chlapci, o němž se domnívá, že ji má rád, avšak ani zdaleka není ušetřena zklamání a postupně ztrácí víru v lásku a porozumění mezi lidmi.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Death of the Heart , 1938


více info...

Přidat komentář

SteveP1
13.03.2017 5 z 5

Tak tohle není nic pro netrpělivé čtenáře, žádné čtení narychlo, ale řemeslně dokonale zvládnutý, jemný psychologický román. Román o nešťastné lásce, nevinnosti, citu a osamění. Příběh 16-ti leté citlivé, plaché a nevinné dívky Portie, která poté, co ztratí oba rodiče, vyrůstá u svého nevlastního bratra v Londýně v polovině 30.let minulého století. V novém a citově chladném rodinném prostředí, jakožto součásti sofistikované, pokrytecké a uměle žijící „lepší“ společnosti, však nenachází lásku, pochopení a city, po kterých tak touží, ani nenachází nikoho, koho by mohla sama milovat a prožívá tak intenzivní pocit osamění. Po čase z touhy po lásce a z touhy uniknout tomuto chladnému, nesnesitelnému prostředí, navazuje vztah s povrchním a citově mělkým chlapcem, který je zahleděný jen sám do sebe a není schopen ani ochoten její lásku opětovat. I když je její láska spíše dětinská, prožívá z nepovedeného vztahu velký citový otřes a zklamání….
Autorka je výborný psycholog, charaktery postav jsou postupně a důkladně vykreslovány, sondy do psychiky postav jsou hluboké a intenzivní. V tom je i největší krása příběhu, jak je vyprávěn, jak je napsaný a originální, sám o sobě není nikterak složitý. Bowen je i výborný pozorovatel, popisy prostředí jsou bezchybné a nádherné. Krásné, i když trochu smutné čtení.

Taťka Hraboš
12.11.2016 5 z 5

Tahle knížka si nezaslouží tak špatné hodnocení, jak tu zatím má. Ne nadarmo byla v jedné prestižní anketě zařazena mezi sto nejlepších anglicky psaných románů 20. století. Jen je prostě psána jinak, než si dnešní uspěchaná doba žádá. Protože ji psala jemná a citlivá žena, je taková i kniha - více než akce a napětí v ní hraje roli, co se odehrává v myslích jejích velmi dobře psychologicky zvládnutých hrdinů, čemuž pěkně sekunduje i mistrně vykreslené prostředí, v němž se příběh odehrává.


Sparkling
20.05.2016 2 z 5

Nuda, nuda, nuda. Celý příběh by se pohodlně vešel do padesáti stránek. Jediné, co za to stálo, byly občasné záblesky dobře použitého krásného jazyka, což mám ráda, ale na to, aby byla kniha dobrá, by jich muselo být o mnoho víc, nemluvě o tom, že příběh by potřeboval spád a nějakou pořádnou zápletku. Celá kniha se mi zdála tak nějak unylá. Hlavní hrdinka Porcie je navíc nesnesitelná.

Štítky knihy

irská literatura

Autorovy další knížky

Elizabeth Bowen
anglická, 1899 - 1973
1966  72%Skon srdce
1972  75%Schody zarostlé břečťanem

Kniha Skon srdce je v

Přečtených5x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x