Sesterstvo Duny

Sesterstvo Duny https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141172/bmid_sesterstvo-duny-DiL-141172.jpg 4 60 16

Školy Duny série

1. díl >

Uplynulo osm desetiletí od chvíle, kdy byl v bitvě o Corrin zničen poslední z myslících strojů, zapřisáhlých nepřátel lidstva, a kdy Fajkán Služebník převzal jméno Corrino a ustanovil se prvním imperátorem nové říše. Chystají se změny, které ovlivní budoucnost celého vesmíru. Válečný hrdina Vorian Atreides se obrátil k politice a k impériu zády. Potomci Abulurda Harkonnena přísahali Vorovi pomstu a ve své nenávisti k němu nejsou sami… Raquella Berto-Anirulová coby první Ctihodná matka založila na Rossaku, planetě džunglí, benegesseritskou školu, v níž si ženy zdokonalují mysl i tělo, a začala budovat pověstné Sesterstvo. Následníci Aurelia Venporta a Normy Cenvy ovládají mocnou společnost, která s nasazením zmutovaných kormidelníků navádí vesmírné lodě zakřiveným prostorem. Gilbertus Albans, svěřenec nenáviděného robota Erasma, zřídil na planetě Lampadas školu, v níž učí lidi, jak se stát mentaty. Hnutí Služebníků, zavrhující jakoukoli formu „nebezpečných technologií“, vede Manford Torondo s pomocí oddaného mistra meče Anari Idaha. Jeho skupina táhne poznaným vesmírem a za podpory fanatických davů ničí všechno, co jí stojí v cestě. Ti všichni se zapletou do sporu mezi rozumem a vírou. Všichni si budou muset zvolit stranu v nevyhnutelném křížovém tažení, které by mohlo navěky vyhladit lidský rod….... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Sisterhood of Dune , 2012


více info...

Přidat komentář

Hakkon
02.12.2023 2 z 5

Aj keď to môže prísť moc, Sesterstvo má zvládnuteľných 630 strán a je to oveľa pevnejšie tkaný príbeh, než som čakal. Kniha opisuje začiatky veľkých myšlienkových škôl vo vesmíre Duny, pôvod Bene Gesseritu, mentatov a navigátorov. Dozvieme sa tiež viac o veciach, ktoré hlavná tetralógia načŕta a o začiatkoch impéria Corrino. Je tam aj akcia, aj politika, aj zrada a aj optické káble.

Ak by som mal viac času na to, knihu prečítať naraz za pár dní, možno by dostala aj o hviezdu viac pretože príbeh to nie je zlý a pekne prepája niektoré línie.

KubaHanzelin
29.08.2023 3 z 5

Další rozšíření obzorů ve vesmíru Duny, do kterého se i přes slabší prequelové romány rád vracím
Jak píšou někteří pode mnou, jsem rád, že v Sesterstvu Duny nejsou postavy jen černobílé, ale více komplexní, než jsme u většiny podobných příběhů zvyklí.
Trochu mě mrzí, že Baronet nesmyslně dotiskl nejdřív trilogii Škol Duny a až letos na podzim budou dotisky Historie Duny, která je u těch prequelových trilogií hodnocena snad nejlépe, ke Školám se poté vrátím, už takhle jsem si toho vyspoileroval poměrně dost:)


ArkAngel
20.05.2023 3 z 5

Český Atreides hodnotí Dunu: Válka s myslícími stroji skončila a uplynulo něco málo přes osmdesát let. Vorian Atreides se coby "nesmrtelný Wolverine" pokouší založit si nový život, ale na scéně se nečekaně objevují jeho sourozenci, kteří desetileté leželi ve skladu a jsou vybaveni schopnostmi jako nějací Terminátoři. První díl této trilogie člověka nenadchne ani příliš nezklame. Veze se v zavedených tématech a celkem slušně zpracovává otázku fanatismu. Jo a menší plus za návrat Erasma, ten tu po závěru války se stroji nesměl chybět.

alishek
24.03.2023 5 z 5

Napínavý příběh, který opět odhaluje další události, které vedou k hlavnímu příběhu Duny. Skvělá práce s postavami a jejich osudy.

-Endy-
20.01.2023 4 z 5

Duna je Duna. Jedinečná. Výjimečná.
Ale tohle bylo taky zatraceně dobré. Binge-readové.
Žádná postava nebyla černobílá, žádná jenom dobrá a žádná jenom špatná. Každý jednal podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, podle znalostí a zkušeností, podle sebe a za sebe.

Ládja
04.12.2022 3 z 5

Četlo se to dobře, to nemohu říci...Ale jo, četlo se dobře, pro mě záživné, zajímavé, pro věrné čtenáře Duny zajímavý pohled do tohoto světa. Jinak? Jinak zbytečná vycpávka, které kdyby nebyla tak se nic nestane...ale jinak proč ne. 3*

AnoMANder
13.10.2022 3 z 5

Pro milovníky světa Duny asi povinnost. Kvalitou je to pro mě slabší než předchozí dvě trilogie. Jde hlavně o vyplněné informačního prázdna pro období krátce po konci Džihádu. Děje moc nenajdeme, spíše jde o dialogy, informace o rozvoji stěžejních institucí imperia (Gilda, Sesterstvo, mentati), vývoji v impériu.
Setkáváme se se známymi postavami z dřívějších knih, zajímavou linkou je další prohlubování vztahu nenávisti rodu Harkonnenů k Atreidům.

hetzerjoke
02.05.2022 2 z 5

Až s přečtením Sesterstva Duny jsem skutečně docenil všechny vtipy o spisovatelském neumětelství dua Herbert jr. a Anderson. Předehry k Duně, Historii Duny, Vévodu z Caladanu i Vichry a Paula z Duny jsem si přečetl a přes všechny nedostatky i poměrně užil. Ale tahle nastavovaná kaše plná klišé, kapitolové vaty a zoufalé snahy vytvořit pro fanoušky co největší universum ve mně zanechala akorát pachuť, rovnající se prozatimní nechuti započatou sérii dočíst.

vlkcz
22.08.2021 4 z 5

Po nějaké době jsem znovu zavítal do světa Duny, tentokrát 80 let po skončení Historie Duny.
Dvojice autorů opět předvádí svůj klasický, filmově střihový styl vyprávění, takže děj odsýpá a i přes značný počet hlavních postav si čtenář snadno udržuje přehled. V knize se objevuje několik postav známých z Historie a spousta nových, často spojených s těmi původními (i následujícími) příbuzenskými pouty.
Knihy této autorské dvojice ale obsahují jeden prohřešek, který mi přijde u sci-fi rušivý. Poměrně často je jejich svět na štíru s logikou. Předkládají například univerzum, které zahrnuje tisíce planet, bohužel ve světě bez Holtzmanových motorů, kdy cestování mezi hvězdnými soustavami by nutně zahrnovalo desítky let, by takové impérium nikdy vzniknout nemohlo a nemělo ani smysl. A mnoho dalších. Tím posunují žánr spíš k pohádkám.
Ještě drobnost k překladu. U podobných ság by bylo ideální, kdyby celé dílo překládal jeden člověk, který terminologii daného světa dokonale zná, případně se seznámí a drží kontinuitu s terminologií svých předchůdců. Ale je pravda, že v této knize jde jen o drobnosti. Veronika Volhejnová byla u Dětí Duny mnohem "kreativnější".

Hadati
14.04.2018 4 z 5

Příběh se odehrává 80 let po událostech ze série Historie Duny. Kromě několika málo postav schopných žít dlouho jako je Vorian Atreides, Gilbertus Albans nebo Norma Cenva, se zde objevují samé nové postavy. Sledujeme blížící se střet mezi technologiím nakloněným frakcím a organizované skupině fanatiků ničících jakékoliv sebemenší technologie. Současným nepřítelem lidstva tak již není umělá inteligence, ale ta lidská. Nejvíce se pak dozvíme o vládnoucí císařské rodině Corrinů, Sesterstvu čarodějek, Sukovské a Mentatské škole, a i něco o Ginázských mistrech.

DuncanIdaho
04.07.2017 5 z 5

Klasika ze série Duna. Děj je zasazen po ukončení džihádu proti strojům a popisuje základy nejen význačných škol impéria, ale i nově tvořícího se vlastního impéria.

PatSandor
06.02.2017 5 z 5

Propadl jsem Duně a celá série má speciální místo v knihovně.

NavoSever
01.01.2017 4 z 5

Pro fanouška světa Duny výborná kniha, ale jako by mi tam chyběl příběh, díky kterému bych se nedokázal od čtení odtrhnout . Po předchozích knihách jsem čekal trochu více, ale kdo ví, třeba to je jen předehra toho,co se spustí v dalších dílech. Nebo za to mohla jen antipatie s jednou z hlavních linek příběhu a to s hnutím služebníků, které jsem neměl rád už když nebohá Rayna vylezla ze skříně a vzala klacek do ruky?...

Atak
21.11.2014

Prvních 200 stran bylo peklo potom se to rozjelo, konec otevřený, spousta námětů na další pokračování ;)

Petry
17.02.2014 3 z 5

Tato kniha mne ze začátku nadchla tak, že jsem ji přečetl jedním dechem za den (a noc). Na konci ale na mne čekalo veliké zklamání. Slibnný příběh se rozplynul v předvídatelných klišé (jako spolknutí červem) a vyzněl do ztracena. Nepříjemně mi to připomělo rozčarování z Písečných červů Duny. Tak nějak jsem očekávl víc, když autoři disponují Frankovou osnovou a jeho poznámkami. Osobně jsem stoupenec původní Duny, ale oceňuji i čtivost Předehry a Historie Duny.
Knihu ale nezatracuji, děj příjemně a slibně plyne, prostě nenáročná zábava bez ambice sdělit něco hlubšího.

Adria Orici
13.02.2014 5 z 5

Není to tak divoký jako předešlí Služebnický džihád ,ale to neznamená že nemá zajímaví děj. Velmi mě překvapuje jak , Brian a Kevin dokáží vžít do Duny. I když někteří z nás mají raději původní F.Herberta nebo tyto knihy. Ale na tom nezáleží . Každý máme rádi něco jiného. Časem mám v plánu,přečíst všechny knihy jak jdou za sebou . Bude to zajímavých pár měsíců .

Štítky knihy

space opera

Autoři knihy

Brian Herbert
americká, 1947
Kevin J. Anderson
americká, 1962

Kniha Sesterstvo Duny je v

Právě čtených3x
Přečtených88x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených11x
Knihotéce117x
Chystám se číst59x
Chci si koupit27x
dalších seznamech1x