Škola Robinsonů

Škola Robinsonů https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337229/bmid_skola-robinsonu-8uq-337229.jpg 3 63 14

Román začíná v San Franciscu v dražební síni, kde předmětem dražby je ostrov Spencer, prostírající se v Pacifiku, asi 800 kilometrů od pobřeží Kalifonie. Ostrov nakonec získává bohatý průmyslník William T. Kolderup, avšak hlavním hrdinou příběhu se později stane mladý Kolderupův synovec, Godfrey Morgan, nepolepšitelný snílek toužící po dobrodružství. Kolderup plánuje oženit Godfreyho se svou dcerou Phinnou, avšak Godfrey chce ještě před svatbou prožít nějaké dobrodružství, nejlépe vykonat cestu kolem světa. Kolderup nakonec souhlasí a jako společníka mu vybere učitele tance a dobrého chování Tateletta. Krátce po vyplutí se jejich loď dostane do bouře a ztroskotá… Vzápětí začíná skutečná parodie na robinsonády, v níž humoristické vložky zajišťuje zejména Tartelett, který je z Kolderupova domu zvyklý na pohodlný život a jen těžce se přizpůsobuje tvrdým podmínkám života na ostrově… Kniha vychází za kompletního ilustračního doprovodu, původních černobílých a barevných rytin, v kartonovém pouzdru, s černobílým přebalem, raženou plátěnou šitou vazbou a se zlatou ořízkou knižního bloku.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

L'école des Robinsons , 1882


více info...

Přidat komentář

jan7113
25.12.2023 3 z 5

Pohádka o tak trochu zrežírované hře na trosečníky. Zápletka byla jasná prakticky od začátku, byť ne hlavním dvěma hrdinům. Kniha nepřináší nic nového, ale na druhou stranu je třeba říct, že se nečte špatně. Zdaleka nepatří k tomu nejlepšímu, co pan Verne napsal, ale i tak má na svou existenci právo.

jprst
11.05.2023 2 z 5

Asi nejslabší příběh, který jsem od Vernea četl, i když si vzpomínám, že v dětství se mi docela líbil. Ale po přečtení ve svém dosti pokročilém věku se už žádné nadšení nedostavilo a jsem docela rád, že jsem tohle nepodstrkoval vnoučatům, tudy cesta k Verneovým knihám určitě nevede.


Mantikocka
23.03.2023 odpad!

A napsal to vůbec Verne???

Kája95
30.01.2022 4 z 5

Parádní dobrodružství od Verna

Ivan F
20.08.2021 2 z 5

Počas dovolenky si vždy naordinujem ľahké oddychové čítanie. Po knihe Kde spievajú raky som siahol aj po Vernovke, ktorú som nikdy predtým nečítal. Nechcem byť krutý, ale mohol som si čítanie veru odpustiť. Dielko chudokrvné, nezáživné, ale našťastie útle a dobre sa čítajúce. Na čierno-biele vykreslenie postáv som u Verna navyknutý, ale nie na príbeh, ktorý je od začiatku priehľadný ako voda v pohári. Cez dovolenku pri mori fajn čítanie, ale kniha patrí k tomu najslabšiemu, čo pán Verne napísal.

Taralcielle
28.08.2019 5 z 5

Jedna z knih J.V., které se mi opravdu líbily. Zase trochu jiné zpracování robinsonovského tématu.
Příjemná oddechovka.

helena8550
10.08.2018 2 z 5

Nejhorší kniha od Verna, kterou jsem četla. Respektive snad jediná špatná. Přijde mi škoda, že hned na začátku je zmíněna koupě ostrova a další detaily, díky kterým je čtenáři hned jasné, že jde o "boudu" na budoucího ženicha. Určitě by prospělo, kdyby toto čtenář zjistil až na konci spolu s hrdinou. Ale ani to by asi knihu nezachránilo. Děj je nezáživný a i vývoj hlavního hrdiny není prakticky žádný.

PWM
26.03.2018 2 z 5

Škola robinsonů je od počátku tak průhledná a její děj tak rozverný, že je patrné, že si zde Verne tak trochu dělá legraci sám ze sebe a svých dalších knih. Mladý, cílevědomý, po dobrodružství toužící, ale strašlivě přihlouplý americký skautík jsou spolu se zástupcem degenerované Evropy zataženi do bláznivého dobrodružství, jehož absurdnost je patrná na každém kroku, přesto ho ani jeden neprohlédnou…

Tahle hravá kniha mi ukázala autora v novém světle, a zatímco Robur Dobyvatel mi jeho knihy nadlouho zhnusil, tak Škola robinsonů zájem opět oživila…

LordMarian
11.04.2016

Kniha mě docela překvapila. Jeden ze zajímavějších děl J.V.

Krami
29.06.2015 3 z 5

Na Verna je to slabší. Ale co na tom, každá knížka nemusí mít kalibr Dvaceti tisíc mil pod mořem...

Eigis
24.11.2013 3 z 5

Je to težký průměr. Děj je nezáživný a hlavní zápletka předvídatelná už od začátku knihy.

tenax
12.08.2013 3 z 5

Verneovsky naivní, napínavé jen do té míry, pokud člověk nezná pointu. Přečetl jsem zběžně v rámci připomínání dětské četby, ale už mě to nijak neupoutalo.

vitavita
07.04.2012 2 z 5

Vcelku čtivý román, ale většina děl J.V. je lepší ...

vitavita
06.04.2012 2 z 5

Jedna z mnoha knih o Robinsonech ...