Škola Malého stromu

Škola Malého stromu https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260656/bmid_skola-maleho-stromu-4Sk-260656.jpg 5 811 152

Kniha je vyprávěním "skutečných událostí" ze života indiánského chlapce v Tennesee třicátých let, kterého se po smrti rodičů ujali babička a dědeček, moudří lidé z kmene Čerokíů. Vyprávění o zážitcích vzešlých ze skotských a čerokíjských tradic amerického východu. Podstatou knížky není historická dokumentace, ale oslava Čerokíů a skotského odporu k životu v područí. Inspirativní koncepce amerických dějin z pohledu podceňovaných minorit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Kalich
Originální název:

The Education of Little Tree , 1976


více info...

bralenka
bralenka
20.03.2024 5 z 5

Pro mě jedna z nejkrásnějších knih. Měl by si přečíst každý.....

gabriel375
gabriel375
16.03.2024 5 z 5

dá s k tej knihe vracať. Malo by sa to čítať 12 -13.ročným deťom, pretože hĺbka slobody v lesoch , táborení, živote na slobode je kľúčová, a pokiaľ rodičia k tomu nevedú deti, je viditeľný úpadok vzťahu k zemi. Jej autor bol rozrporuplný človek, ale zázrakom, táto kniha je v ostrom kontraste s tým, v akej spoločnosti žil. Pri jej čítaní zabudnete na večernú čokoládu, lebo kniha vás dostatočne pohladí.


pajaroh
pajaroh
13.03.2024 5 z 5

K některým knihám má cenu se vracet. Školu malého stromu jsem poprvé četla hned po jeho českém vydání, v době, kdy jsem mnohé nechápala, ráda odsuzovala a stále někam spěchala. Chtělo to dozrát. Po letech po druhém dočtení mám pocit, že je v ní řečeno vše potřebné navzdory nedlouhému textu a jednoduchému dětskému pohledu. Ráda bych se dostala k původní neosekané verzi.
Přírodní moudrost a filozofie... vše potřebné bylo řečeno. Teď je třeba žít Cestu.

Shindo
Shindo
26.01.2024 3 z 5

Knihu som čítal dvakrát. Prvýkrát cca pred 10 - 15 rokmi, kedy som z nej bol unesený. Medzitým som sa dozvedel niečo o autorovi a pri druhom čítaní sa mi už kniha tak skvelá nezdala.

Áno, kniha krásne a hrejivo popisuje spôsob života a zvyky indiánov očami špunta. V kontraste k autorovmu životopisu pôsobí ale kruto ironicky. Môžeme iba polemizovať, či sa rasista, podporovateľ segregácie, člen KKK a človek, ktorý si svoj "indiánsky pôvod" podľa všetkého vymyslel, snaží touto knihou vyžehliť svoju minulosť alebo sa jedná o solídne napísaný literárny podvod.

Slovenský preklad z pera istej pani Samcovej (vydanie z Artfora z roku 2006) ale naozaj bolel. Pravopisné chyby, štylistické chyby, divné vetné konštrukcie a skloňovanie ("starého otcovmu kreslu"), preklepy.

Pebra
Pebra
11.09.2023 5 z 5

Moudrost indiánů jednoduše popisovaná ústy malého kluka. Nadčasové dílo.

liberecanda
liberecanda
04.08.2023 5 z 5

Krásné čtení a skvělé myšlenky spojené s přírodou. Bereme si jen tolik, kolik potřebujeme, abychom ji neničili. Téma vskutku velmi nadčasové.

LukasB.453
LukasB.453
09.06.2023 4 z 5

udělejme si takové malé intelektuální cvičení. zaměňme Apalačské hory za podhůří Českého středohoří, srub v horách za byt v paneláků s výhledem na měsíční krajinu povrchového dolu, ponechme milující prarodiče a dědečkovi pozměňme drobnou majetkovou kriminalitu (třeba nebude pálit whisky ale drobně distribuovat cosi nelegálního).
a co teď sakra s tím? jak to uchopit?
třeba že skoro každá rodina, kde je dítě milováno, není úplně zanedbáváno a není mu opravdu ubližováno je lepší než sirotčinec?

samozřejmě když jsem poprvé knihu četl, tak jsem téměř dojetím plakal, jakkoli dětství už odrostlý.

stoun25
stoun25
07.06.2023 5 z 5

Vážně skvělá kniha, kdysi jsem ji četl, ale teď jsem se k ní vrátil ve formě audioknihy a je to pořád stejná Bomba jako si pamatuji knihu. Za mě neuvěřitelné dílo
Skrývá v sobě velkou moudrost... doporučuji
A doporučuji dále přečíst od stejného autora Odvedu vás do Sierry Madre, což je také absolutní pecka

janina66
janina66
30.05.2023 4 z 5

Nádherná kniha. Vyslechla jsem audio s hezkou hudbou mezi kapitolami.
Oslava života, přírody a jejích zákonitostí. Snoubí se v ní moudro o životě a jeho koloběhu. Na konci velmi smutné a dojemné.

Evaho73
Evaho73
10.05.2023 4 z 5

Ak je táto kniha literárny podvod zo strany autora, tak veľmi vydarený.
Hoci tu nie sú opisované autentické, ale iba fiktívne zážitky malého chlapca, ktoré prežil u svojich čerokézských prarodičov v Apalačských horách, kniha týmto vôbec nestráca na sile svojich krásnych posolstiev...
Tento kontroverzný autor si dokázal získať aj moje sympatie predovšetkým svojou nenásilnou propagáciou jednoduchého života v harmónii s prírodou a tradíciami.

Araso
Araso
20.03.2023 5 z 5

Překrásná kniha, která vezme za srdce. Psaná s moudrostí a lehkostí!

Josh
Josh
09.01.2023 4 z 5

Příběh, který se dostane pod kůži.... Boj Indiánů se v Americe odehrával v době dávno minulé, ale tito lidé se museli smířit se situací, kdy vám někdo cizí, kdo se z nějakého – lidsky nevysvětlitelného, jen mocí – důvodu postavil nad vás a vše, od půdy přes majetek po svobodu vám vzal. Ale ne srdce a duši! O tom je tato kniha.

Je vyprávěna generací, jež to nezažila – malým chlapcem, kterému jeho prarodiče předávají lásku a odpuštění (tomu se říká boj za lidská práva - ČV´23) tak, aby jeho srdce ani duše netrpěli. Popisy jsou někdy hrubé, obsahem i použitým jazykem, ale nic to nemění na poslání příběhu. Chápu proč je tato kniha tak oblíbená a že jejímu souznění s přírodou a životem tolik čtenářů podlehlo. Jsem jedním z nich.

Metla
Metla
09.01.2023 5 z 5

"Dědeček říkal, že je vo moc lepčí někomu vysvětlit, jak se co dělá, než mu něco dávat. Říkal, dyž někoho naučíš, jak si má sám poradit, bude v pohodě; ale dyž mu třeba něco dáš a přitom ho nic nenaučíš, budeš ho mít na krku až do konce svýho smrtelnýho života. Dědeček říkal, že mu vlastně prokazuješ medvědí službu, protože dyž bude na tobě závislej, vemeš mu jeho charakter. Vlastně ho vo charakter vokradeš.
Dědeček říkal, že někerý lidi se můžou vytahovat, že pořád někomu něco dávaj, dělá jim to víc dobře než těm, co něco dostávaj; ačkoliv by bylo lepší, dyby svýho bližního něco pořádnýho naučili, aby se moh spolehnout sám na sebe.
Dědeček říkal, že lidská povaha už je taková, že sou lidi, kerejm došlo, že druhejm lidem dělá dobře, dyž se můžou vytahovat, a tak ze sebe dělaj takový ubožáky, že by po nich ani pes neštěk. A tak se naučili štěkat sami na pány Vejtahy, místo aby si zachovali charakter. Říkal, že pořád kňučej vo almužnu, zatímco by potřebovali, aby je někdo pořádně kopnul tvrdou botou do zadku."

Dědeček byl moudrý muž. Výše uvedený citát by se měl (ve spisovné češtině) tesat zlatými písmeny do mramorové desky a tím šutrem omlátit hlavy všech dobroserů, kteří za peníze daňových poplatníků vytvářejí jedině přemnožené davy nezodpovědných budižkničemů.
Nebudu řešit charakter autora, pravdivost příběhu ba ani ten použitý jazyk, obtížný pro osobu nelibě snášející prznění mateřštiny. "Školu Malého stromu" jsem absolvovala formou skvěle zpracované audioknihy a byl to pro mě ohromně milý, po duši hladící zážitek. Rozhodně v prvních dvou třetinách, ta poslední poněkud potemněla, ale v nejmenším nesnížila dojmy, zaslzela jsem si kvalitně. Píšu okouzlujícímu Malému stromu jedničku s hvězdičkou a za několik let se do jeho školy jistě vrátím. Pravděpodobně opět ušima. 95%

Gaboskaaa
Gaboskaaa
09.10.2022 3 z 5

Pěkný příběh, ale styl psaní mi nevyhovoval a ke čtení jsem se musela často nutit.

vercas945
vercas945
07.10.2022 5 z 5

Krásný příběh o soužití indiánského chlapce s babičkou a dědou. V knize zaujmou popisy přírody a zazní spousta jednoduchých a přitom důležitých mouder. Ke konci jsem brečela jako želva.

Teraesa
Teraesa
20.08.2022 5 z 5

Tá nádherná, príťažlivá jednoduchosť, ako žili postavy v tejto knihe ma neskutočne dojíma. A to zžitie s prírodou, ktoré my, 'civilizovaní ľudia' poslednú dobu hľadáme, no ideme na to z úplne opačného konca... Pričom stačí len jedna vec, ako povedal starý otec Malého stromu; lesy ťa nakŕmia, ak s nimi žiješ, namiesto toho, aby si ich ničil...

houston
houston
22.07.2022 3 z 5

(SPOILER) Poetický příběh o malém indiánském míšenci a jeho prarodičích. Místy je to docela drsné, například ošetření zmijího uštknutí pomocí jater živé křepelky. Celkově vzato je kniha napsaná sympaticky, děj sice často přešlapuje na místě a příběh je snadno předvídatelný, ale tomuto druhu literatury to člověk dokáže odpustit. Stín na celé dílo bohužel vrhá osobnost autora, o němž je známo, že byl rasista, antisemita a zakladatel jakési lokální odnože organizace Ku Klux Klan. Jaká byla Carterova motivace napsat na sklonku života "autobiograficky působící" knihu zrovna o indiánské kultuře můžeme jen polemizovat. Mně osobně se chce naivně věřit, že se jednalo o určitý projev sebereflexe a prozření.

eva3992
eva3992
23.04.2022 4 z 5

Příběh malého chlapce, který zůstane sám. Po smrti jeho rodičů se ho ujmou babička s dědou, jedni z mála indiánů Čerokíů, kteří v kraji zůstali. Chlapce učí, jak má žít v souladu s přírodou a předávají mu své znalosti. Celý příběh je vyprávěn dětskýma očima, o to víc je to pro nás dojemnější a více emotivní.

V této knize rozhodně nejvíce oceníte nejen indiánská moudra o životě. Krásné myšlenky a životní zkušenosti. Ač se tento příběh odehrává jinde a v jiné době, všechno je stále aktuální a dá se praktikovat i v dnešní době. Je zde nádherně popsána příroda, máte pocit, že se s nimi procházíte po horách, že cítíte chladný potok na Vašich nohách a slyšíte zpívat ptáčky.

Celkově nádherný příběh. Ke čtení si rozhodně připravte kapesníčky. Nejednou mě kniha dojala k slzám.

Jediný problém jsem měla, že jsem se v několika kapitolách nedokázala začíst, přistihla jsem se, že mi myšlenky utíkají pryč od příběhu. Ale i tak se mi kniha moc líbila a většinu kapitol jsem si opravdu užila.

Marcela_Hrubá
Marcela_Hrubá
17.04.2022 5 z 5

Poslochali jsme s rodinou jako audioknihu, v dětství to dost rozvíjelo mojí fantazii, strašně mě to bavilo. Momentálně mám v plánu si i přečíst. Velmi doporucuji !

escritor
escritor
09.04.2022 5 z 5

Jeden z nejsilnějších příběhů co jsem četl. Přitom podaný s prostou lidskostí. Život původních obyvatel Smokey mountains v kontrastu s okolní civilizací založené na pýše a chamtivosti. Jestli někdo potřebuje upravit své základní nastavení, doporučuju přečíst. Hodnoty souznění s přírodou, bohatství obyčejnosti, charakteru a prostého lidství ukážou zajisté cestu v každé době.