Škola dobra a zla

Škola dobra a zla https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209148/bmid_skoly-dobra-a-zla-qXj-209148.jpg 4 1035 214

Škola dobra a zla série

1. díl >

Sophie se celý svůj život nemohla dočkat toho, až ji unesou… Takhle začíná knížka Škola dobra a zla. Sophie pochází z města, ze kterého se pravidelně jednou za čtyři roky ztrácí dvě děti. Všeobecně se tvrdí, že je unáší tajemný školník ze Školy dobra a zla a že na té škole pak studují. Vybírá vždycky jedno nejhezčí a nejhodnější děvče (nebo chlapce) a pak jeho naprostý protiklad. Jedno dítě je předurčeno stát se kladnou pohádkovou postavou a druhé zápornou. Několik let nato, co se děti ztratí, je obyvatelé města nacházejí v ilustracích knih, které se záhadně objevují v místním knihkupectví. Všem dětem i tajemný školník nahání strach a nepřejí si, aby je unesl. Jedinou výjimkou je Sophie – ta se už nemůže dočkat, až z města odejde…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The School for Good and Evil , 2013


více info...

Grace_Foster
Grace_Foster
24.02.2024 5 z 5

Strašně mě to bavilo, ale je to dost ujetý....

broskev28
broskev28
10.02.2024 5 z 5

Sofie a Agáta, dvojice, která se z Gavaldonu dostala do „labutí“ školy Dobra a Zla. Zatímco Agáta o tuto výsadu vůbec nestála, Sofie byla odhodlaná pro to udělat vše. Jaké ovšem bylo její překvapení, když se ve škole konečně ocitla . . .
Pro mě povedený, dobře napsaný a zajímavě přeložený příběh, ve kterém figuruje Školník, Castor a Pollux, Navěci a Nikdyvíci. Předměty a obecně školní disciplíny jsou občas velmi úsměvné, skvělé byly třeba obědy se Sofií – já jsem se báječně bavila. Příběh nepostrádá napětí a akci, takže já určitě našim YA čtenářkám doporučím!

„Jen když zničíte svůj sebeobraz, můžete přijmout toho, kým opravdu jste! Ošklivost znamená, že se spoléháte na inteligenci, že věříte své duši. Ošklivost je svoboda.“


Matri
Matri
05.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Poďme do rozprávkového sveta...
Príbeh dvoch "priateliek" Sofie a Agáty ma chytil od prvých stránok, hoci už veľmi dávno nespadám do kategórie cieľovej skupiny (a teda mladých dám vo veku 12-18 rokov?). Keby áno, verím, že príbeh asi úplne milujem.
Ale... samozjeme sa našlo niečo, čo mi vadilo. Najmä ten možno už trošku prekombinovaný koniec (ku podivu celá kniha ma bavila vaic ako vyvrcholenie!!) a neskutočná nepoučiteľnosť Agáty.
K deju... dve priateľky - na prvý pohľad krásna a dobrá Sofia a škaredá, temná, zlá Agáta. Obe sú unesené tajomným Školníkom do Školy dobra a zla, ale niekde nastala chyba a tá "dobrá" skončila v Škole zla a ta "zlá" v Škole dobra!
Sofia sa zúfalo snaží dostať do vysnívanej Školy dobra, zatiaľ čo Agáta chce aj s priateľkou uniknúť škole úplne a vrátiť sa domov.
Sofia ma dlho bavila - jej tunelové videnie svojho cieľa (získať svojho princa) plus záľuba s skrášľovaní ponúklo mnoho úsmevných situácii. Agáta, hoci sa javila ako tá zlá, bola celý čas úprimnou priateľkou a chcela ich obe zachrániť. Zároveň bola tak naivná a nepoučiteľná, že vôbec nevnímala absolútnu sebeckosť Sofie (koľko krát musí dostať človek na prdel aby sa poučil!?!?) :-o
Asi najviac sa mi páčilo, že kniha išla viac do hĺbky a nútila zamyslieť sa nad skutočným dobrom a zlom. Je všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá, alebo treba nazerať viac do hĺbky?
Celú knihu sprevádza predvídateľnsť, čo knihe tohto typu odpúšťam (okrem toho ma čítanie naozaj moc moc bavilo). Samozrejme v rozprávke musí byť aj romantická linka, ale tá verím dostane ešte väčší priestor v pokračovaní.
Za mňa veľmi pekný, milý začiatok rozprávky :)

sall02
sall02
03.01.2024 4 z 5

Chytře napsaná originální ya fantasy, která nás přenese do částečně pohádkového, částečně opravdu drsného světa.
Hlavní dvě postavy si mě získaly v podstatě od první stránky, obě naprosto rozdílné, zábavné.
Autor opravdu umí psát, styl psaní byl originální, svět dobře vymazlený, určitě bych tuto knihu doporučila i mimo cílovku, která se prezentuje jako mladší čtenářstvo. No, mám něco už načteno a přesto za mě kniha určitě nadchne a osloví i starší čtenáře.

Allena24
Allena24
21.12.2023 5 z 5

Ve fantasy nemám moc načteno a tak mi námět přišel originální.
Líbily se mi i ilustrace.
Hezký pohádkový příběh hodnotím 5*.

ydnac
ydnac
31.10.2023 4 z 5

CO ZLO NIKDY NEMŮŽE MÍT A DOBRO POTŘEBUJE?

Odpověď se dozvíte v téhle pohádce :-)
Sofie vždycky toužila dostat se do Školy dobra a žít jako princezna.
Agáta chtěla jen mít přítelkyni.
Obě se dostaly do světa pohádek, ale všechno je jinak, než si představovaly...

Každá se má učit něco jiného a čekají je různé zkoušky, ale ta největší čeká jejich přátelství.
Může přetrvat?
Nebo se zlo postaví dobru?

Hezká pohádka :-).
Hezká obálka :-)
Konec mě překvapil :-)
A teď si můžu pustit film :-)

Bookworm345
Bookworm345
10.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Tuhle knihu hodně lidí vychvaluje, tak jsem asi měla moc vysoký očekávání. Nebylo to špatný, ale zase to nebylo tolik dobrý. Jo, zajímavý nápad ale mě to zas tolik nechytlo. To už mám radši Zemi Příběhů od Colfera. Nějaký fórky tam jsou, ale není to na záchvat smíchu. Hlavní dvě postavy jsou celkem fajn. Taky se mi líbil vývoj Sofie, jak se stávala zlou. Prostě takový průměr. Tři hvězdy. Víc dát nedokážu.

kamibe
kamibe
04.09.2023 5 z 5

Přečteno. Uznávám, že styl je přesně takový, aby vtáhnul čtenáře do děje. Líbí se mi, že se vyskytnou okamžiky a věty, u kterých je možno hluboce přemýšlet i o vlastní osobě. Pustím se ještě do druhého dílu, abych měla návaznost k tomu třetímu, který jsem přečetla jako první seznámení s Chainanim, neznalá nijakých nových termínů se školou dobra a zla spjatých. Celkově vzato je toto hodně dobrá obdoba Harryho Pottera a možná tu nacházím něco víc: námět, který cloumá celým světem bez rozdílu čehokoli, v čem se lidé mohou lišit.

DK197
DK197
22.08.2023 4 z 5

KNIHA: Jako první jsem viděla film a ten mě nadchl. A jelikož jsem chtěla vědět, jak to bylo (bude) dál, vrhla jsem se i na knižní zpracování. A musím říct, že pro menší děti je rozhodně lepší film, protože je zjednodušený a černobílý.

Naproti tomu kniha si neustále hraje s tím, co je vlastně dobro a co je vlastně zlo. SPOILER: Všechny charaktery balancují na hraně svých škatulek. Někdy jednají v souladu s ní, jindy v jejím rozporu. Celkově to nakonec dokazuje, že dobro i zlo jsou relativní pojem. KONEC SPOILERU Navíc je to zábavné a chytré, nejen pro děti. Jedním z důvodu je i to, že to vykládá pohádky ve stylu bratří Grimmů. Pečení dětí, vraždění princezen, probodávání nestvůr, zlo i dobro si prostě občas hraje na to, že je vážně drsné. Chápeme se? Samozřejmě pořád se jedná o pohádku, takže zase nečekejte úplně vysokou literaturu, ale rozhodně vás to pobaví. Za sebe jsem neskutečně zvědavá, jak na to celé naváže pokračování. V celé knize mi kazilo dojem jen neskutečné množství překlepů. Obzvláště ve jménech. Tedy v tom, kdo zrovna mluví, a na koho se kdo dívá. Což je opravdu matoucí a nepříjemné.

mnohoknih
mnohoknih
02.07.2023 4 z 5

Tak tahle kniha mě hodně pobavila. Pohádka, ve které zlo a dobro si není samo jisto, kdo je kdo. Jednou za čtyři roky unesou dobré a zlé dítě a podle toho, jak mu to jde ve škole, takovou získá úlohu v některé pohádce. Tak to je 200 let než je unesena Agata a Sofie. Hlavně Sofiina povaha mě bavila hodně. Je domýšlivá, nafoukaná a plytká. Jako většina dobrých v tomto příběhu. Kdežto ti zlí téměř drží při sobě. A konec je naprosto dokonalý neb je nepohádkový :-)

stgeorge
stgeorge
25.05.2023 5 z 5

Tak jsem se na stará kolena zamiloval do young adults a Škola dobra a zla je, dle mne, jedna z nejpovedenějších knih tohoto žánru. Za bezmála šedesát let jsem poznal hodně Sofií i několik Agát (obou pohlaví) a vždy mne nadchlo, že i v reálném životě může existovat čiré dobro (nebo alespoň něco co se tomu velmi blíží) a stejně mne nadchly i hrdinky a hrdinové této knihy. Jako otci dvou hodných holčiček a dědovi jedné vnučky mi nedělalo potíže se sžít s dívčími postavami.

PerfectionistKa
PerfectionistKa
16.05.2023 2 z 5

| Sofie a Agáta jsou kamarádky ze strany Agáty. Pro Sofii je Agáta prostředkem k dosažení svého cíle - být princeznou ve Škole dobra. Jenže když je obě unese chlápek zvaný Školník, ocitne se Sofie ve Škole zla a Agáta ve Škole dobra. Je to samozřejmě správně, ale za mými okny stihla proběhnout 3 roční období, než jim to konečně došlo. Dočkají se i přesto svých šťastných konců?

| Knížka původně založená na tom, že svět je černobílý. Neustálé škatulkování toho, jak vypadá dobro a jak zlo, bylo opravdu nervydrásající. Pořád jsem čekala, kdy už tam konečně někdo pochopí, že všechno není jenom černé, nebo bílé (#spoileralert až na straně 358!). Prototypy této stereotypizace jsou Sofie a Agáta, a i když se obě mění, pořád je autor příliš drží v těch nesmyslných škatulkách. Knihu jsem četla ve štafetě a hlavně Sofii čtenářky přede mnou nemohly vystát, ačkoliv mně osobně (jak začala uznávat, že je zlá) iritovala míň než Agáta s Tedrosem.

Pracuju s dětmi příliš dlouho na to, abych nevěděla, že malé děti mají problém s nezvládáním morálně šedých charakterů. Proto jsou ty pohádky tak jednoduché, dobro je dobro a zlo je zlo. Neřekla bych ale, že by kniha měla být určená pro AŽ TAK malé děti, které tohle nezvládají. Proto jsem taky pořád čekala, kdy kniha předá těm větším dětem, pro které by měla být určená, message, že povrchní vzhled není všechno a že ne vše krásné je dobré a naopak. Ani nevím, jestli jsem se toho dočkala, jak mě konec nebavil :D

| Nejlepší na čtení byly s přehledem poznámky holek (a Hort!), kolikrát jsem se jim nasmála víc než knize a hlavně jsem se bavila, když jsme se sešly dvě cynické čtenářky po sobě. Všichni třeba řešili nějaké párování, koho chtějí s kým a slečna přede mnou: Já ani nevím, co chci. Asi konec tohoto utrpení. :D

Doporučila bych to asi mladším, co se týče úrovně děje, ale vlastně nedoporučila, protože mi vadí, jak příšerně je tam vykreslené dobro a zlo. Mnohem, mnohem víc doporučuju film! Je dost změněný k lepšímu.

Katri
Katri
23.04.2023 5 z 5

Toto byla beze sporu jedna z nejkrásnějších knih, jaké jsem kdy četla. Příběh jsem sice znala již z filmového zpracování, nicméně jsem se při čtení ani na vteřinu nenudila.
Kniha toho dokáže nabídnout mnohem více než film. Zdůrazňuji slovo mnohem, neboť to byl opravdu nářez, přestože již nejsem cílová skupina a Školu dobra a zla jsem četla spíše rekreačně, abych si odpočala od každodenních starostí.
Ačkoli mám ve většině případů problém s mužskými autory, kteří se snaží napsat ženskou postavu, Chainani za mě tuto výzvu zvládnul na jedničku - a dokonce si poradil rovnou se dvěma hlavními hrdinkami.
Osobně mě velice baví, když mají postavy v příběhu nějaký vývoj. Zde jsem se jej dočkala jak v případě Agáty, tak i v případě Sofie, za což jsem nesmírně ráda. Bavilo mě balancování na hraně dobra a zla, přešlapy, zrady a zkrátka všechno, co se během knihy dělo. Přesně toto očekávám od dobrého fantasy příběhu.
Co dále nesmím opomenout, je celková gradace děje. Zde jsem byla opravdu spokojená po všech stránkách, neboť děj plynule ubíhal, napětí narůstalo a do toho všeho Chainani dokázal rozeznít i struny dojetí, které ve mně rezonují ještě dnes.
Zkrátka a dobře - kniha je naprosto skvělá, postavy (jak kladné, tak i záporné) natolik dobře propracované, že je zkrátka musíte milovat a přidáme-li k tomu ještě nápadité prostředí, vznikne nám dokonalý příběh, který doporučuji všem milovníkům fantasy a pohádek, dále těm, kdo mají rádi antihrdiny a v kostce všem čtenářům, kteří chtějí vypnout u knihy, jež je dostane daleko od všedních starostí.

LiFr
LiFr
14.03.2023 4 z 5

Škvělá kniha krásně se čte. Furt nemusím Agátu a čím dál víc mám ráda Sofii a čarodejnice z pokoje 66. Doporučuji všem.

MiLiška
MiLiška
25.02.2023 4 z 5

Chvilku mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, konec knihy se mi pro změnu vlekl... Hlavní hrdinky mě příliš neoslovily, zato Bleduli, Otylku a především Hesteru jsem si zamilovala! Vlastně víc se mi líbila Škola zla, Navěkové byli zahleděni jen do sebe a nic podstatného se u nich nedělo.

Caro2002
Caro2002
18.02.2023 4 z 5

Knížku jsem četla ve 12. Hodně se mi líbilo pojetí škol dobra a zla. Že začátku mi trvalo než jsem se začetla, ale pak jsem si ji zamilovala. Sofii jsem od začátku neměla ráda a Agátu litovala. Bavilo mě pozorovat jak se vyvíjejí jak objevují stránky sami sebe o kterých neměli ani ponětí. To jak se navzájem ovlivňují a jedna druhou potřebují se mi líbilo.
Pamatuji si jak jsem po dočtení byla celá na trní že potřebuji další díl.

BarkaS
BarkaS
18.02.2023 3 z 5

Určitě už jsem četla lepší knihy a chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla na styl vyprávění, který si vlastně z příběhu střílí a podává ho s velkou nadsázkou, ale nakonec jsem si celkem tenhle originální pohádkový svět užila. Ano, kniha je asi určená mladším čtenářům (ne malým!!), ale nakonec to zas tak nevadilo. Přesto jsem ráda, že má celkem uzavřený konec. Přestože mě svět Nikdyvíců a Navěků docela bavil, uvidím, zda se do něj vrátím.

Eliska.ctenarka
Eliska.ctenarka
08.01.2023 5 z 5

Tohle byla moc fajn oddechovka a vůbec mi nevadilo, že je kniha určena mladším čtenářům. Pohádkový příběh o přátelství, u kterého si odpočinete.

Kaila146
Kaila146
08.11.2022 5 z 5

Miluju. Hodně jsem se nasmála a bylo to napodruhé snad ještě lepší.

Edona
Edona
08.11.2022 4 z 5

Knihu jsem si chtěla přečíst už několik let a škoda, že jsem si ji nepřečetla už kdysi. Jako mladší čtenář bych si ji jistě užila více. Každopádně i tak se mi Škola dobra a zla moc líbila. Je to rozhodně originální fantasy a zajímá mě, kam příběh bude směřovat. Takže vzhůru na druhý díl.