Sklený kľúč

Sklený kľúč https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53290/skleneny-kluc-xm9-53290.jpg 4 42 8

Skleněný klíč je působivé čtení, mimo jiné inspiroval i film bratrů Coenových Millerova křižovatka (1990). Hlavní postava je zajímavá v tom, že je to dokonalý antihrdina, netypický pro Hammettovy vyšetřovatele: nejde ani o kriminalistu ani o drsné soukromé očko, ale do pátrání se zde pouští vyložený gangster, se všemi metodami tomu odpovídajícími. Název románu je symbolický, pochází ze snu Janet Henryové. Je to detektivní román o politickém předvolebním boji, mafiánech a korupci v jednom nejmenovaném menším městě poblíž New Yorku... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Smena
Originální název:

The Glass Key , 1931


více info...

Přidat komentář

slawa.cap
12.12.2022 3 z 5

Poslouchal jsem jako audio.
Tak toto Chandler staví někam na piedestal, toto je od stejného autora jako věhlasný Maltézský sokol?
Popravdě měsíc po přečtení si z knihy nic nepamatuji a to jsem se na ni moc těšil. Musel jsem si to řádně osvěžit.
Hlavní hrdina je bezskrupulózní parchant, jeho nejlepší přítel je neuvěřitelně nivní a přesto je mafiánské kápo. Jeho snoubenka falešná mrcha a její fotr - škoda slov... A šéf policie je opravdu bezpáteřní ubožák.
Celkově málo kdo v příběhu je kladná postava, snad je paní matka.
Při poslechu se mi příběh líbil, svižně plynul a držel si mou pozornost, ale pár dní po skončení jsem už pořádně nevěděl o čem byl a dnes jsem dal hlavě opravdu zabrat abych si to v hlavě zase znovu poskládal. Do budoucna zkusím někde najít Škvoreckého překlad, třeba v jeho podání to bude jiný příběh.

komančéro
07.02.2020 5 z 5

Podle mě nejlepší literární výkon Josefa Škvoreckého - při vší úctě k jeho vlastním knihám, kongeniální překlad Skleněného klíče kladu výš. I Hammett zde výrazně přečněl všechnu svou tvorbu a jeho majstrštyk v mých očích předhání o prsa dorostenky dokonce i Velkého Gatsbyho. Potěšilo, že jednu celou epizodu prakticky doslovně ocitoval další génius, Jean-Luc Godard, ve stejně záhadně nedoceněném filmu Vojáček. Vedle například Čapkových Povídek z jedné a druhé kapsy je Skleněný klíč jednou z mála "detektivek", jež se mohou měřit s čímkoli i mimo žánr. Jen pozor na překlad Svatopluka Dolejše z roku 1981 - ten je skutečná vražda.


ludek.n
08.05.2018 3 z 5

Skleněný klíč je detektivka bez detektiva. Jeho úlohu tady zastává hazardní hráč s výbornými styky s podsvětím, jehož drsňácká image by se ráda připodobnila Philu Marlowovi a jemu podobným chlápkům ze staré školy. A to je asi základní problém Hammettovy knihy: ono to totiž nefunguje tak dobře, jak to bylo zamýšleno. Něco málo Ned Beaumont z Marlowova charismatu možná pochytil, ale mně přijdou jeho postoje po celou dobu podivné a když to opulentně vyjádřím i nanicovaté. Koneckonců stejný pocit mám i z ostatních postav: nejvyšší mafiánský boss zamilovaný jako puberťáček do senátorovy dcery snad ani nepotřebuje komentář. I když se příběh tváří drsně, celý je jakoby nakreslen vodovými barvami, bez kontrastu, bez výrazu a bohužel i bez překvapení.

H.A.R.R.Y.
14.10.2016 3 z 5

Z dnešního pohledu klasická drsná krimi, která ve srovnání s dnešními drsná není. Po detektivkách s překombinovanými zápletkami, složitým plánem vraha a v prostředí venkovských sídel to byl nicméně silný šok.

bertrand
07.10.2016 4 z 5

Inu, v delších románech Hammett trochu ztrácí dech, přesto stojí za přečtení. Kniha inspirovala bratry Coenovy k natočení tohoto: http://www.csfd.cz/film/1610-millerova-krizovatka/prehled/

Harry
16.02.2016 4 z 5

Zajímavá detektivka od autora tzv. drsné detektivní školy , na které je zajímavé prostředí předvolebního boje v americkém městě , korupční vztahy atd. a také to, že pachatele vraždy neodhaluje policejní úředník ( detektiv, komisař, inspektor), ale profesionální hráč Ned. Tomu nevadí, že mu jde několikrát o život, že dostane "naloženo" - prostě je to drsný příběh ...

fialka voňavá
14.06.2013 4 z 5

Kniha z anglického originálu vyšla v r. 1972.Tato detektivka nám odkrývá masku otců a policejních sborů.Je to příběh vraždy syna ambiciozního senátora. Nepsané zákony této záludné džungle. Velmi poutavá kniha nás provází světem podsvětí.

nightlybird
16.11.2010 4 z 5

Když se to tak vezme, je tahle kniha poměrně netypická - hrdina není žádná z obvyklých variant detektiva, ale gangster, a o vraždu a vypátrání pachatele tady jde v podstatě až v druhé řadě, především jde o politicko-mafiánskou story. A to byl zřejmě i důvod, proč Skleněný klíč vyšel v několika vydáních, zatím co takové Prokletí rodu Dainů se dočkalo vydání až po roce 1989 - zřejmě byl vládnoucí garnituře proti mysli incest, který se tam vyskytuje jako leitmotiv. Dnes si konečně může každý vybrat, která se mu bude víc líbit.