Skleník

Skleník https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30495/sklenik-30495.jpg 4 319 72

Chcete vědět, jak by mohla vypadat Země za mnoho milionů let? Jaké by to bylo, kdyby se vlády chopily rostliny? A lidé by byli jen trpěným „hmyzem“? Skleník překypuje bujícím dravým životem, podivnými kříženci rostlin a živočichů, mezi nimiž bojují o přežití malé tlupy lidí. Tito lidé však nejsou lidmi tak, jak je známe.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Hothouse


více info...

denib
denib
12.12.2023 4 z 5

Já věděla, proč nemám ráda houby :-) Napínavý příběh plný fantazie, u kterého jsem se ani chvilku nenudila. Představivost mi jela na plné obrátky, takže jsem ani moc nevnímala, že i postavy vlastně nijak zvlášť nepřirostly k srdci... Dobré počtení.

Kochy84
Kochy84
20.07.2023 3 z 5

Že začátku mě knížka strašně nebavila, oproti Nonstop mi přišla zmatená, plná samoúčelných novotvarů a nevytěžených témat (duše, třeba, co to sakra vlastně bylo?) Navíc po minulé zkušenosti s autorem jsem měl neustálý pocit, že všechno vlastně bude jinak, že to bude mít nějaké "lidské" vysvětlení typu "všichni jsou myši ve velikém skleníku" nebo něco na ten způsob. A ono ne.
Hodně se to zlepšilo s příchodem Smrže, ale i tak jsem si místy říkal "Hmm, chodící stromy, pak budou Orli a nakonec hodí prsten do sopky, ne?"
Závěr knížky mi pak přišel vysloveně odfláknutý, ale možná je to jen můj pocit.


Frizer
Frizer
05.02.2023 4 z 5

Za mě skvělé čtení a super sci-fi i když spousta lidí bude mít jiný názor. Vykreslení světa prorostlého kompletně florou je skvělé a celkově zápletka s pointou je také fajn. Ale svět hraje prim. Skvělá Sci-fi jednohubka.

R47
R47
19.01.2023 3 z 5

Je to trochu moje chyba. Čekal jsem druhý Nonstop nebo Helikonii. Jestli něco, připomínala mi tahle kniha Nivenův Integral Tree. Autor vymyslí působivé prostředí a pak do něj nějak leptá příběh, aby o tom prostředí mohl psát. Takže tady je hlavní hrdina, který je dost nesympatický a jenom vás rozčiluje tím, jak se chová. Ale on se chová tak, aby vás mohl vzít po celé planetě Zemi, kterou ovládly rostliny na jedné straně a na druhé straně vládne věčná tma led. Co z téhle knížky činí něco víc, je představa traverzérů. Ohromných pavoukovitých stvoření, které šplhají ze Země až k Měsíci. Jejich popisy jsou působivé a vlastně by mě bavilo víc, kdyby to bylo celé jenom o nich.

jerisno
jerisno
13.12.2022 5 z 5

Pro mě jedno z nejoriginálnějších pojetí cizích světů ve sci-fi, které jsem měl tu čest číst. Už neokoukanost nápadu založeném na rostlinné zmutované "civilizaci" je nedostižný. Přesně takovéto pojetí fantastiky mám rád. Neznámo, tajemno, možnost čehokoliv, kdekoliv a kdykoliv. Mám doma 1. vydání z roku 1992 od tehdy vzmáhajícího se Laseru s výtvarným doprovodem Martina Zhoufa. Toto vydání má jen 214 stran, pozdější jsou lehce objemnější (možná to bude problém ne příliš vstřícných recenzí zde na webu. Nemohu ale posoudit, novější vydání jsem nečetl). Autorovo pojetí, samotný děj, téměř bezbřehá fantazie i výborný překlad Jana Vaňka, dělají z této útlé knihy zasloužený čtenářský zážitek i požitek. Pětice přidělených hvězdiček je jen skromným oceněním tohoto dílka.

Smolař
Smolař
13.12.2022 2 z 5

Aldissova fantasie je bezbřehá asi jako frnda řádně zajetý zlatokopky. Ale tady to protě bylo moc! Už ne břuňobřichoblbečky. Mně se o tom bude i zdááááááááát!!!
Jestli se spolu vsadili Aldiss a Pohl, kdo udělá čtenářsky nestravitelnější postavu, tak to Aldiss vyhrává rozdílem třídy.
Skvělej nápad, kdy na Zemi převezme vládu flóra, ale stylem, kterym je to napsaný, mně to opravdu nesedlo. Nemuselo to být tak dlouhý, protože ke konci už to prostě ztrácelo dech a celková absence nějakýho příběhu z toho dělá spíš cestovatelskýho průvodce.

Metla
Metla
11.12.2022 3 z 5

Po desetiletích od puberty jsem se k této knize vrátila formou poslechu a výsledek je poněkud rozpačitý. Na jednu stranu nespoutaná fantazie, na druhou pochybná logika Aldissem stvořeného světa, která ne vždy hledí na realitu - jak věci či organismy skutečně fungují. To mi vlastně nevadilo: nad ulítlé jevy jsem byla schopná se povznést, dokonce si je užívat. Postavy, ty mě štvaly až k nepříčetnosti. Břuňobřichové k tomu byli pro svou prostoduchou pasivitu přímo napsáni, měli čtenáře vytáčet, jenže já brzy začala z duše nenávidět hlavního (anti)hrdinu Grena (Smrž pro jeho chování nemohl být omluvou) a ty přihlouplé pipiny, co se na něj z nepochopitelných důvodů oddaně lepily. Každý krok jejich dlouhého putování skrz různá nesourodá prostředí se tak stával důvodem k postupně sílícímu skřípení mých zubů. Tři hvězdy z nostalgie a jako poklona autorově divoké imaginaci; k jiným dílům tohoto spisovatele se možná ještě vrátím, do Skleníku už rozhodně ne.

Amolein
Amolein
30.10.2022 5 z 5

Sci-fi o přežívání zbytků lidstva v postapo světě, který ovládly rostliny. Nebezpečí číhá na každém kroku. Člověk ztratil vše z výdobytků moderní civilizace, a tak mu na obranu zbývá pouze nůž jako v době kamenné. Zatímco rostliny zmutovaly do mnohem zákeřnějších podob než jaké známe dnes.

Fantazie autora při vytváření nové rostlinné říše je opravdu fascinující. Tolik nových a zajímavých rostlin. Stejně dobré je jeho vypravěčské umění. Snadno si dokážete představit svět, který v knize vykreslil.

Čtení je to velmi napínavé. Lidem jde neustále o život, ale mě při čtení udržoval hlavně zájem o to, zjistit, co se na Zemi vlastně stalo, že se takto proměnila. Bohužel strach o životy lidí nebyl ani tak moc silný, protože autor tolik nevykreslil charaktery jednotlivých postav. Vlastně nejprokreslenější postavou je tu houba. Spíše než příběh konkrétních lidí je tato kniha kronikou posledních zbytků lidstva.

Ivan F
Ivan F
07.07.2022 3 z 5

Veľmi ťažké čítanie, nie tak obsahom, ako formou a pritom Aldiss je spisovateľ, ktorý dokáže napísať zaujímavo aj cestovný poriadok. Lenže v prípade "Skleníka" mu to nevyšlo. Ak odhliadnem od faktu, že som si nedokázal (a to ani len trochu) vytvoriť akýkoľvek vzťah k niektorej postave (nazývať ich ľuďmi mi nejde popod nos), čo je teda poriadny prúser, tak je to ďalšia autorova kniha, ktorej chýba dej (nemusí byť extra, ale aspoň nejaký by mohol byť) a to je už mega prúser. Pritom nápad o matičke Zemi, ktorej obežnica sa rozhodne trochu si odskočiť, čo má vplyv na zmenu potravinového reťazca, kedy sa človek prepadá z úlohy bezcitného predátora na korisť, tak nápad je naozaj originálny. Lenže spracovanie (možno aj preklad, ako to spomínajú iní) mi príde mierne infantilné a zamerané na mladších jedincov a to sa vo "vážnej" SF nenosí.

Ajinka126
Ajinka126
29.06.2022 2 z 5

Jsem v polovině knihy a myslím, že víc "Břuňo-věcí" už nezvládnu. Bude asi po dlouhé době první kniha, kterou nedočtu.

Usire
Usire
16.06.2022 4 z 5

Propojeni světa rostlinného a živočišného je zajímavá představa a kniha ji slušně rozvádí, jen některé pasáže mi ovšem přijdou už moc překombinované. Taky jsem si říkal, že s takovou úmrtností, by lidstvo vymřelo do pár let.

pavel9410
pavel9410
03.06.2022 4 z 5

Hodne vizualni svet. Kdo je lovec a kdo je loven? A proc maji nekteri lidi misto mozku houbu? Je veganstvi v tomto svete vyhoda?

Ivan Kučera
Ivan Kučera
14.05.2022 2 z 5

No, tak toto nie, Brian. Nonstop je zrejme jedno z najlepších sci-fi, aké bolo kedy napísané. Napriek tomu som k Skleníku (napísanému 4 roky po ňom) pristupoval opatrne. Napokon som si ho kúpil za výbornú cenu v pražskom antikvariáte, ale musím žiaľ skonštatovať, že som mal počúvať svoj vnútorný hlas. Ok, som rád, že som si knihu odškrtol zo zoznamu povinného čítania, musím každopádne skonštatovať, že na Nonstop sa nechytala ani omylom. Hoci sa číta pomerne svižne, v druhej polovici už som sa nudil a ku koncu som bol vyložene otrávený. Nápad je pritom výborný. Spisovateľ ho ale neuchopil dostatočne pútavo. Strácal som sa v postavách, pravidlách zvláštneho sveta, v jeho svojráznych obyvateľoch. Ku koncu už som sa cítil pomaly ako v detskej rozprávke. A hoci som si o sebe vždy myslel, že mám slušnú predstavivosť, priznám sa, že napriek množstvu (fakt fakt fakt množstvu) konkrétnych detailných opisov, som si Aldissov rastlinný svet nedokázal vizualizovať. O to viac ma nadchla obálka vydania z r. 2018, ktoré vlastním a ktorá je krásna a fantastická. Škoda, že kniha neobsahovala podobné, farebné ilustrácie.

Vidlička
Vidlička
18.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Jaj! Úžasný námět i závěrečná myšlenka! Sice často děj i zpracování vázly, břuňo-břicháči mi pili krev (a ten delfín byl taky pěknej parchant!) a autor si občas protiřečil, ale to všechno vyváží neotřelé téma, filozofie a obdivuhodná fantazie. Klobouk dolů, místo v edici si určitě zaslouží.

Belanna
Belanna
29.01.2022 3 z 5

Kniha s velmi originálním námětem, kde autor mohl uplatnit svou ohromnou fantazii. Děj je bohatý na napětí a zvraty. Tato kniha má pro mě jedno velké ALE. Za celou dobu jsem se nemohla sžít s žádným hrdinou, nebylo na koho se upnout a komu fandit.

jaroiva
jaroiva
18.01.2022 2 z 5

Kdyby tam nebylo nějaké to lehké rostlinné porno, řekla bych, že je to pohádka pro děti. Freud by si asi užil při rozkrývání symboliky sdělovaného - např. dlouhé zelené ocasy Břuňobřichů atd.
Překladatel se dost vyřádil. Nebo potrápil.
Všichni ti chůdochodi, plazotlapové, hltobýl, břuňostromy apod. jen posilují dojem, že jde o pohádku.
Ale překlad je bohužel to jediné, co mě na knize zaujalo. Přemýšlela jsem, jak by se asi ve slovenštině řekl Břuňobřich.
Kromě Nonstopu, který se mi hodně líbil, jsem četla od autora i nějaké povídky, ale nic nebylo takhle ... blbé... sorry.

Janadvorackova
Janadvorackova
01.01.2022 3 z 5

Nemůžu se zbavit myšlenky, že tohle by se dobře četlo na tripu. Nebo... alespoň převést příběh do virtuální reality. A proč se nemůžu zbavit připomínky Avataru :), nebo touhy jít do simulátoru na Enterprise :)?
Potřebovala bych ke čtení ještě i vizuální složku, protože představy jsou krásné, když si je stvoříte.

Bylo mi jasné, do čeho jdu a námět a pozadí příběhu - život na Zemi daleko, dáááleko v budoucnosti - se mi líbil. Nešlo úplně o ten druh sci-fi, který mám ráda. Ale je to Aldiss, jehož "Nonstop" je geniální.

evilunicorn
evilunicorn
23.10.2021 4 z 5

První třetina naprosto famózní, později už děj není tak hektický, ale autorovi se určitě nedá upřít obrovská dávka fantazie a vynalézavosti. Navíc, ten lehký spodní filozofický proud činí z knihy něco víc, než jen obyčejnou sci-fi.

Hadati
Hadati
05.10.2021 4 z 5

Aldyss v této knize představuje svět, naši Zemi v daleké budoucnosti, kterou opanuje rostlinná říše, a která je agresivní a dravá. Tento svět je na jednu stranu fascinující a dech beroucí, na druhou stranu velmi smrtící, zejména pro zbytek primitivního lidského druhu, který v tomto světě pomalu vymírá. Při čtení knihy jsem se zamýšlel nad tím, zda nebyl inspirací tvůrcům filmu Avatar. Přestože se jedná o pozemskou flóru, je tak odlišná od současné, jako by se jednalo o zcela jinou planetu.

Při čtení jsem nabyl dojmu, že hlavním důvodem pro napsání tohoto románu bylo právě popsání tohoto světa, a příběh je zde hlavně proto, aby nás po tomto světě provedl. Silnou stránkou románu jsou tedy popisy prostředí, ne příběh samotný. Je to umocněno i tím, že s většinou postav se nestihnete zžít a už z příběhu zmizí. Na rozdíl od současných „postapo“ knih zde však chybí jakékoliv stopy po moralizaci, kam může lidstvo Zemi přivést svou činností. Ovládnutí Země rostlinstvem je tu bráno jako událost, která musela přijít, stejně jako když po vyhynutí dinosaurů ovládli svět savci.

Tohle sci-fi je více fikce, než věda, ale nijak mi to při čtení nevadilo. Pokud jste ale ten typ, který se rozčiluje nad tím, že ve fantasy literaruře velcí draci při létání porušují zákony fyziky, tak knihu raději nečtěte.

Musím také pochválit překlad, protože muselo dát hodně zabrat vymyslet všechny ty názvy rostlin.

Corso
Corso
13.08.2021 4 z 5

Cela Zem je pokryta nahrubo dzunglou rastlin. Zosynchronizovala svoj obeh so Slnkom takze je neustale obratena k nemu jednou stranou ktora sa stala peklom. Gigantickou dzunglou. Od spodnych poschodi hniloby a rozkladu az po vrcholce ohromnych stromov. Panuje vecne vlhko, horucava, prezivaju v tom labyrinte len 4 druhy inteligentneho hmyzu a ... ludia. Zbytky ludstva. V matriarchalnej tlupovej spolocnosti ako... opice. Rastliny su drave, vyvinuli sa v nebezpecne tvory.
Pise sa rok 1962, vychadza v podstate z piatych vacsich poviedok poskladany Sklenik Briana Aldissa. Hned v tom roku dostava HUGO award. Mam rad tuto klasicku fantastiku uzasnych napadov a svetov a dobrodruzstiev.
Vzdialene pripomina Braginovu Zem obrovskych trav, mozno aj film Avatar, aspon tak si ten svet predstavujem dnes. Podobne drava je aj Planeta smrti Harrisona.
Aldiss sa v celom svojom diele pokusal o scenare "kam...do akej situacie by sa ludstvo mohlo az dostat". Absolutna klasika.