Skleněný trůn

Skleněný trůn https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262381/bmid_skleneny-trun-rYA-262381.jpg 4 4536 887

V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaene byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaene teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

Throne of Glass , 2012


více info...

Přidat komentář

Tereza.Fait
předevčírem 4 z 5

Nejsem uplně young, ale zato miluju fantasy a tohle je krasny a v celku nenáročný cteni. Ctu tedy v originale, takze cesky preklad hodnotit nemuzu.
Je tam pomalejší rozjezd, ale mam to rada!

Jazzminator
11.04.2024 3 z 5

Tuto knihu jsem četla naposledy ve čtrnácti letech, a musím říct, že tehdy mě bavila více, doporučila bych ji tudíž spíše mladším, young adult čtenářům. Teď na mě Skleněný trůn působil jako fantasy, které se snaží skrýt za maskou rádoby krutého a brutálního světa proslulé vražedkyně, ale reálně se jedná spíše o pohádku na motivy takové drsnější popelky. Největší problém pro mě byl v tom, že jsem hlavní postavě nevěřila, že zrovna ona je ta nejlepší nejobávanější vražedkyně - a především se tak ani ona sama nechovala. Čekala jsem, že bude charakterem chladnější, vážnější a možná i, řekněme, mužnější; rozhodně by se to k její chladnokrevné pověsti hodilo více než to, jak byla v knize vykreslena (jako ukňouraný, drzý spratek, který měl občas nějaké světlé chvilky). Naprostá většina postav mi byla nesympatická, jedinou atraktivní a racionálně smýšlející postavou byl Chaol. Mimo to jsem předpokládala, že příběh bude více zaměřen na soutěž a jednotlivé souboje mezi bojovníky, které byly bohužel většinou zmíněny jen tak mimochodem a děj se vlastně točil kolem úplně něčeho jiného. Nebylo to vyloženě špatné čtení, jen jsem očekávala něco jiného. Do dalších dílů série se pravděpodobně pouštět nebudu.


zatoulane_knihy
06.04.2024 3 z 5

SKLENĚNÝ TRŮN

Po dlouhém přemýšlení a odhodláni, jsem se i já vydala do říše SKLENĚNÉHO TRŮNU. Opravdu jsem nevěděla co si mám o této sérii myslet. A vždycky mě děsila série víc jak 3 knih. Tak uvidíme jestli mě to bude držet dál.

Ze začátku mě to trošku nudilo, ale čím víc jsem se seznámila s hlavní hrdinkou, tím víc se mi líbila její prostořekost, odhodláni a chuť k osvobození.

Po několika měsících co hrdinka (nájemná vražedkyně) trpěla v dole smrti, jí navštívil princ s životní nabídkou. Tu po delší diskuzi přijme. Aby naše vražedkyně nikomu neublížila, měl na ní dohlížet kapitán stráží. Nečekaně vztah mezi ní a těmito muži se postupně mění a poznávají se. Mezitím musí vražedkyně vyhrát souboj o králova bojovníka, aby byla blíž ke svobodě.

Určitě zde nechybí duchové dávných královen, nečekaní spojenci, příšery z nočních můr a magie. Která je zakázána v celém království.

Děj se dal celkově předvídat. I tak mě to bavilo až do finálního boje. Posledních pár kapitol mi přišlo nudných a zbytečně to natahovalo závěr.

Da.isy
05.04.2024 5 z 5

První kniha od S. J. Maas, kterou jsem četla. A rozhodně jsem jí četla ve správnou chvíli.

Kniha je čtivá, spíše pro mladší čtenáře nebo jako oddechové čtení.
Celkově mě to bavilo a těším se na pokračování.

Celaena, naše hlavní postava, je divoká a někdy pěkně drzá s prořízlou pusou.
Postavy a jejich vztahy jsou zajímavé, dobře propracované a i když je tam milostný trojúhelník, není to ta nejhorší romantika.
Svět mě také nadchl a těším se, jak se bude objevovat v dalších knihách.

Bavilo mě to a těším se na další díl.

Snapeova
29.03.2024 3 z 5

Hodně jsem váhala nad závěrečným hodnocením. Nakonec dávám tři hvězdy a doufám, že u dalších dílů budu moct přidat.
Knížka byla téměř dokonale čtivá. Kolem půlky se chvilku trochu táhla, ale jinak se četla skoro sama. Zajímalo mě, co bude na dalších stránkách, nechybělo napětí a romantika. Skvělá oddechovka, jakou jsem zrovna potřebovala.
Když ale odhlédnu od tohoto a trošku kriticky se nad knihou zamyslím, je tam toho dost, co by šlo zlepšit.
Hlavní hrdinka mi sice byla sympatická, ale byla dost rozporuplná. Vzhledem k tomu, jak se většinu knihy chovala, rozhodně nepůsobila jako nejproslulejší zabiják.
Ona, i další hlavní postavy, měly být tak o pět let starší. Potom by to celé bylo více uvěřitelné.
U klání některé věci nedávaly úplně smysl a bylo to trochu odbyté. Asi by z toho šlo vytěžit více.
Děj je trochu předvídatelný, ale zas ne natolik, aby to člověka neudrželo v napětí. Závěrečný souboj byl opravdu nervy drásající. Tam se nešlo odtrhnout. Celkem mě bavilo vše okolo magie, znamení sudby a chci se dozvědět více. Král se mi vůbec nelíbí, ale tím dobrým způsobem. Je to zajímavá a těžko čitelná postava, která nám toho určitě ještě dost předvede.

Nel_ita
29.03.2024 5 z 5

Miluju fantasy a miluju nově vytvořené světy. Tato kniha splnila mé očekávání. Našla jsem zde řád, chaos, touhu, vytyčený cíl, trochu detektivního nádechu a hlavně hrdinku, kterou jsem si zamilovala. Sice je pravda, že k ní mám trochu výhrady jako k vražedkyni, ale ona za to vlastně nemůže - je originální, svá a hustá! Je pravda, že je zde na mě moc násilí a krve, nicméně v knize to zvládnu, film už ne - podobně jako jsem neshlédla ani seriál Hry o trůny, přestože knihy miluju. :)

Knižnípauza
26.03.2024 3 z 5

První díl byl zatím spíš jen seznamovačka s novým fantasy prostředím. :)
Nové postavy, nová magie. Opět skvělá čtivost příběhu - to pro mě nebylo vůbec žádné překvapení. Miluju styl psaní této autorky.
Ať si každý říká co chce.
Celý fantasy svět se mi velmi zalíbil na první dobrou, ale co se týče postav, tam už byl někdy trochu problém.
Celeana je zatím taková nic moc a občas jde čtenáři pěkně na nervy. Nicméně jak příběh postupoval člověk se víc a víc začínal do příběhu dostávat a všechny mouchy se tak trochu začínaly smazávat. Další problém jsem měla s Chaolem, přijde mi prostě takový... no zatím řekněme jen otravný, ale je mi jasné, že nemá cenu dělat si předčasný názor na nějaké postavy, protože tohle přesně autorka umí - překvapit ohledně postav.
Zatím musím přiznat, že kniha je dobrá, ale v porovnání s Dvorama je no..průměrná.
Ale moc se těším na další díl.

Ka.Kubi
06.03.2024 5 z 5

V prvním díle se setkáváme s hlavní hrdinkou Celaenou,která je odvedená z dolů,kde pracuje jako otrokyně, aby mohla sloužit králi. U dvora se seznamuje princem, velitelem stráží a princeznou a vsichni budou nedílnou součástí jejího dobrodružství !! Úžasný úvod do série!

zuzmi39
05.03.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla jako rereading a musím říct, že mě bavila stejně jako poprvé. Samozřejmě, že má své mouchy. Což je logické vzhledem k tomu, v jak mladém věku tuto knihu autorka psala. Nicméně i tak je kniha velmi čtivá, Sarah J. Maas umí krásně popisovat a navodit tu správnou atmosféru. Zároveň je Skleněný trůn velmi napínavý a nutí čtenáře hltat jednu kapitolu za druhou až do samého konce. Je to zkrátka moje velká srdcovka a už se moc těším na další díly, které mají tendenci být mnohem lepší než ty předcházející. Proto, pokud vás první kniha příliš nenadchla, zkuste dát těm ostatním šanci, protože na autorce jde opravdu s každou knihou vidět velké zlepšení.

marie2577
02.03.2024 4 z 5

Trpělivost a naděje začátek pribehu který stojí za to

petitsoleill
27.02.2024 4 z 5

Ach jak já jsem občas protáčela oči při čtení tohoto dílu! Stejně jako někteří další jsem kroutila hlavou, když bylo poznat, že se jedná o prvotní díla S.J. Maasové. Do knihy jsem se pustila po ACOTARu a CC, nechápala jsem, co na TOG ostatní vidí. Proto upřímně radím všem, kteří nad Skleněným trůnem pochybují - vydržte! První dva díly. Jen ty první dva. A svět, který vám od třetí knihy Sarah položí k nohám, se vám začne nesmazatelně zapisovat do srdce.

Tyna_V
25.02.2024 5 z 5

První kniha, kterou jsem od autorky přečetla a rozhodně nejsem zklamaná. Fantasy miluji a tohle je pro nás nadšence trefa do černého.

Alice Crowleyn
20.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Pustit se do této série po Dvorech byla chyba. Jde vidět, že to autorka psala jako teenager a upřímně jsem knihu malém nedokončila.

Hlavní hrdinka je nesnesitelná. Očekávala jsem zkušenou, bezcitnou, chytrou a arogantní nájemnou vražedkyni, ale dostala jsem mladou hloupou holku, která je prakticky neschopná. Nejen, že se jako trénovaný vrah nechová (sníst bonbóny, které našla v pokoji aniž by věděla od koho jsou - zatímco v paláci umíral soutěžící za soutěžícím....), ale její chování absolutně neodpovídá jejím zkušenostem. A její věk ji absolutně neomlouvá. Její rodiče byli zavražděni, od osmi let byla trénovaná Arobynnem, několik let plnila mise, pak byla zrazená a rok strávila v Endovieru. Po tomhle všem se člověk nechová jako rozmazlená princezna, ani když je stále teenager.

Díky bohu za Dorianův a Chaolův pohled, jinak bych to vzdala. Děj a svět jako takový je zajímavý a budu pokračovat. Jen kdyby Celaena nebyla hlavní postava -.-

kniho_terka
09.02.2024 5 z 5

Do téhle knihy jsem se pustila bez nějakého očekávání. Neměla jsem v plánu ani začínat ale objevilo se společné čtení,tak jsem využila šanci, které po dočtení nelituju.

Skleněný trůn je úplně něco jiného než Dvory, a nebudu zmiňovat že mě to překvapilo. Tuhle knihu bych popsala jako dobrodružství, zato Dvory jako domov.

Ne že by mě kniha pohltila hned ze začátku, ale kousek po něm mě chytila a málo kdy pouštěla. Časem to bylo víc a víc chytlavější a děj byl víc a víc čtivější. Hlavně v části, kdy začaly zkoušky a přišlo toho mnohem víc nečekaného.

Hlavní hrdniku Celaenu jsem si oblíbila hned. Líbila se mi její povaha a taky fakt, že je badass hrdinka. Mezi mé další oblíbené postavy patří Chaol a Dorian. Dostáváme se k otázce jaký jste tým, protože tady máme oblíbený trojúhelník. Já mám od začátku jasného Chaola ale Dorian je taky fajn. Ale prostě Chaol no...


Čtení jsem si tolik užila. V polovině jsem přestala úplně vnímat a jenom žila s příběhem. Chtěla jsem to dočíst a dozvědět se všechno ale zároveň si to ještě užít. První díl byl fakt dobrej a já se nemůžu dočkat až se pustíme do druhého dílu.

Ahmose
05.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Túto recenziu, prosím vás, berte ako recenziu od človeka, ktorý čítal najskôr autorkinu neskoršiu tvorbu a teraz sa vrátil k jej začiatkom... V porovnaní s autorkinými ostatnými knihami je Trón zo skla, podľa mňa, slabý, ale zároveň obľúbený. Premýšľal som či má vôbec zmysel túto recenziu vôbec vydávať, ale potom som si povedal, že možno je nás viac, čo sme série od Maas čítali v inom ako chronologickom poradí.
Čo sa týka sveta, tak v tomto diely sa čitateľ nedozvie žiadne zásadné informácie o tom ako funguje. Spomína sa pár vecí okolo histórie. Je tam taký ľahký náčrt politiky kráľovstva, ale v podstate to pre ten príbeh samotný, zatiaľ, nie je zvlášť podstatné. Mágia v tomto svete existuje. Je viazaná na kúzelné runy, ktoré teda ovláda iba pár ľudí a pre súčasného kráľa nie sú títo ľudia žiadúci. Či je tá mágia všemocná alebo má nejaké hranice sa nedozvieme, ale opäť, pre hlavnú dejovú linku je to skôr okrajové.
Samotná hlavná hrdinka je veľmi sebavedomá osoba, údajne svetoznáma nájomná vrahyňa, ktorej správanie a myšlienkové pochody tomu absolútne nezodpovedajú. Nerozumiem ako môže najlepšiu nájomnú vrahyňu na svete prekvapiť človek tým, že počas spánku jej vojde do komnaty alebo príde spoza rohu chodby. Alebo ako môže byť najlepšia nájomná vrahyňa taká hlúpa, že keď jej niekto počas turnaja, ktorého účastníci zomierajú za záhadných okolností, pošle vrecúško bonbónov, tak ona ich proste zje bez toho, aby sa zamyslela nad tým, že by mohli byť otrávené. Takže hlavná hrdinka si ma skutočne nezískala. Vedľajšie postavy, hlavne princezná Nehemia, mi prišli zaujímavejšie.
Kladiem si otázku prečo musela mať kniha, kde je podstatných reálne tak prvých 40 a posledných 120 strán dokopy 375 strán. Mimo tie dva úseky je prakticky všetko vata, kde človek musí čítať o tom ako hlavná postava chodí po chodbách alebo sedí v komnate a sem-tam si odbehne na turnaj, kde vyrieši úplne prvoplánovú úlohu. Naozaj som sa väčšinu času nudil. Kniha sa ako taká nečítala zle. Už z tohto dielu je poznať, že autorka má talent. Je tam zároveň cítiť, že je to prvotina, ktorá pôvodne vyšla niekde na Wattpade. Myslím si, že keby som predtým nečítal Mesto Luny a Dvory, tak túto knihu ocením oveľa viac. Tak isto, pokiaľ hľadáte fantasy o nájomných vrahoch, tak určite odporúčam skôr sériu Nikdynoc. Premýšľam či v sérii Trón zo skla vôbec pokračovať. Zatiaľ som sa nerozhodol.

Jája92
04.02.2024 5 z 5

O této sérii jsem věděla dlouho, ale až nyní jsem se dostala k jejímu přečtení. Fantasy příliš nečtu, přesto mě Skleněný trůn mile překvapil.
Bez problémů jsem se začetla do příběhu a s napětím sledovala "Lillian" a její boj nejen s účastníky klání. Nechybělo napětí, dramatické situace, tajemno, ale i překvapivě romantické prvky.
Charaktery jednotlivých postav jsou vykresleny zajímavě a nenašla jsem příliš slabých míst v ději. Velice rychle jsem si oblíbila Chaola i Doriana.
Překvapilo mě, že autorka napsala tento díl jako velice mladá. A po jejím přečtení jsem zatoužila ihned po pokračování.

AliceTief
04.02.2024 5 z 5

Miluju tuhle autorku, opravdu se těším na další strhující příběh. Kniha krásně napsaná, série dobře rozjetá. Jsem zvědavá jestli se mi bude líbit víc než dvory =)

kirstinrau
03.02.2024 5 z 5

Instagram: @kirstinrau

Áno, už aj ja som sa dostala k tejto sérii, ktorú som vytrvalo obchádzala. Prišla však čítacia kríza a tak som si povedala, že je už konečne čas zistiť, prečo túto sériu všetci tak zbožňujú. Od Sarah J. Maas zbožňujem dvory a rovnako aj Mesto Luny, tak prečo si neskrátiť čakanie na jej ďalšie dielo niečím, čo už je dávno vonku.

Kniha naozaj nesklamala a ani som nevedela ako, bol koniec. Nenašla som pasáž, v ktorej by som sa nudila a samozrejme som si skôr obľúbila kapitána stráže Chaola ako korunného princa Doriana, aj keď samozrejme aj on má niečo do seba. A naša hlavná hrdinka? Zatiaľ sa mi pozdáva tiež. Postavy sú naozaj skvelo vykreslené a dej vás vtiahne už od začiatku. Som naozaj zvedavá na pokračovanie. Hádam mi to nadšenie vydrží.

LahoferRose
27.01.2024 1 z 5

Proč se mi pořád dokola stávají takové nepříjemné věci, jako například, že zjistím, že to spisovatelka psala v šestnácti... Je to znát hned z prvních stránek. Všichni jsou tak absurdně mladí a dokonalí snad ve všem co dělají. A jak jsou všichni taaaak krásní! Vražedkyně (už v 17 byla nejslavnějším nájemným vrahem v zemi), která div nefňuká nad zprávou, že byli zabiti neznámí povstalci. Velitel stráže (kterým se stal ve 20!), který v životě nikoho nezabil. Princ, který je, samozřejmě, schopný politik, bojovník, milovník. A taky je mu 19. Ona je po roce nucených prací zubožená, ale stále taaaak krásná a plná síly a řeší, jak moc jí to v krásných šatech sluší.... A to je jenom začátek knihy. Větší absurditu jsem už dlouho v ruce neměla. Tímto jsem se naprosto ujistila v tom, že YA už není pro mne. Joe Abercrombie, odpusť mi mé pochybení a co nejdřív se vrhnu na zbytek Věku šílenství.

susen9085
23.01.2024 5 z 5

Neskutečně poutavý příběh!
Postavy uvěřitelné a svět se zdá promyšlený. Jsem velice spokojen, těším se na čtení dalšího dílu :D.