Krvavé ostří

Krvavé ostří https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333162/bmid_krvave-ostri-EXH-333162.jpeg 5 1579 253

Celaena Sardothien je nejobávanějším zabijákem celého Adarlanu. Jako obyvatelka Tvrze vrahů musí bezvýhradně poslouchat svého pána Arobynna Hamela, přesto však důvěřuje pouze jedinému člověku – svému kolegovi a příteli Samovi. V těchto novelách nabitých akcí se Celaena vydává na několik odvážných misí, které mají prověřit její schopnosti. Ocitne se na vzdálených ostrovech, uprostřed nemilosrdné pouště i na výpravě za osvobození otroků. Ovšem ne vždy jedná v souladu s Arobynnovými příkazy a za to by mohla zaplatit vlastním životem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

The Assassin's Blade , 2014


více info...

Přidat komentář

AnnaNes
předevčírem 5 z 5

Jsou dvě různá doporučení, kdy Krvavé Ostří číst - buď před prvním dílem a nebo po třetím. Já si zvolila přečíst až s odstupem po přečtení celé série a hezky mi to doplnilo odpovědi na určité otázky. Také to byl krásný návrat do světa Skleněného trůnu, že mám chuť si dát rereading. Doporučuji tuto knihu nevynechat.

Betulefetule
01.04.2024 2 z 5

Tohle byla moje první kniha ze série ToG a přišla mi, popravdě, dost slabá. Možná je problém v knize, možná je problém ve mně a pořadí, ve kterém jsem se rozhodla sérii číst. Ani jedna z povídek mě moc nenadchnula a žádná z postav mě extra nebavila. Ale uvidím, až budu číst další knihy. Třeba se moje hodnocení zlepší :(


Ivushaak
21.03.2024 3 z 5

Tohle byla zatím asi nejslabší kniha od Maasové, kterou jsem četla. Povídky jsem spíše jen prolítla abych byla v obraze. Za přečtení rozhodně stojí poslední z nich, která nám hodně poví o minulosti Calaeny a také vykreslí par důležitých postav, nakonec i slzička ukápla :D
2,5 *

adedisek3216
21.02.2024 3 z 5

Upřímně, úplně mě to nebavilo. Jako jo, bylo fajn se dozvědět něco o minulosti a příbězích na které bylo v hlavní sérii poukazováno, ale nebylo to tak dobré. Možná je to tím že nemám prostě rád Celaenu a příběh mi vždy tahali ostatní postavy.

Carol1122
10.02.2024 5 z 5

To býka parádní jízda do minulosti :) Konečně jsem trochu pochopila původ Celaeny a vše, čím si prošla před Skleněným trůnem. Škoda, že jsem povídky nečetla na začátku série, protože věřím, že by mi vše lépe zapadalo do sebe. Určitě doporučuji!

akinomV
07.02.2024 5 z 5

Wow, tak to jsem ani nečekala, jak rychle jsem knihu slupla. Bylo to skvělé. Knihu jsem četla po druhém díle, tak jak někde autorka říkala a bylo to super!

eva-lupen
04.02.2024 3 z 5

Po přečtení celé série jsem zjistila, že existují i povídky ze života Celaeny před Skleněným trůnem. Chápu autorku, že chtěla popsat děje zmiňované v sérii jen letmo, když už je měla v hlavě, ale povídky mne vlastně vůbec nebavily. Hlavně ty poslední dvě jsem četla spíš jen abych to dočetla. A kdybych je nečetla, tak by se vlastně vůbec nic nestalo. :-)

Honey0105
28.01.2024 3 z 5

Kamarádka říkala, že je lepší si povídky přečíst až po přečtení alespoň prvních dvou dílů v sérii. Já po nich nakonec sáhla po prvních třech dílech. Potřebovala jsem trochu oddech od uceleného příběhu a povídky se trochu lépe odkládají. Tyto na sebe nakonec dost navazovaly, ale stejně jsem se čtením nepospíchala. Sice se zde trochu doplní příběh, ale na druhou stranu si myslím, že už je série sama o sobě dost dlouhá a nemusela být ještě dál uměle natahována povídkovou sbírkou.
Navíc mě dost iritovalo, jak na každé druhé stránce bylo neustále vyzdvihováno jméno hlavní hrdinky. Taková četnost byla spíš na škodu.
Nečetlo se to špatně, ale Celaena se i zde chová až moc jako kladný hrdina, přestože má vystupovat jako nejobávanější Adarlanský zabiják. A opravdu to je pěkně rozmazlené kvítko. I v dalších knihách mě trochu štve, ale zde jsem opravdu protáčela oči.
Jako celek nakonec řadím do kategorie nenadchne, neurazí. 50%

Angie.D
18.01.2024 4 z 5

Moje prvé stretnutie so Celeanou a s odstupom času musím povedať, že to bol najlepší nápad začať touto knihou noviel a až potom sa pustiť do hlavnej série.

Následne som tým pádom vedela o čom hovoria v rôznych narážkach v ďalších knihách, či už čo sa týka Celeaniných zážitkov alebo postáv, s ktorými sa v jednotlivých poviedkach stretla.
Taktiež sa mi páčilo zažiť Celeanu takú, aká bola predtým než ju zradili a zotročili, aký život mala, aká bola obávaná vrahyňa a vedela som tak lepšie pochopiť jej zmenu a aj správanie v ďalších knihách a všetko do seba krásne zapadalo.

Nie všetky poviedky ma bavili rovnako, niektoré boli slabšie, niektoré lepšie, preto hodnotím 4.
Za mňa najlepšia Vrahyňa v púšti :)

NessaLuna
07.01.2024 4 z 5

Na Krvavé ostří jsem si počkala až po dočtení celé série, takže jsem ani upřímně nečekala nic moc překvapivého. Musím ale říct, že i tak to pro mě byla skvělá jízda a vůbec mi některé spoilery nebránily všechno prožít stejně intenzivně.
Povídky na sebe navazovaly, takže to i tak fungovalo jako plnohodnotný příběh na 400 stran, ale i tak se jednodlivé oddíly odlišily něčím zajímavým - ať už událostmi nebo postavami. Líbí se mi, že autorka dotváří back story i vedlejším postavám a jejich existence není vysvětlena dvěma větami, když je to zrovna nejnutnější. Takhle dotváří svůj svět zajímavými detaily a všechno má své místo.
Slyšela jsem, že je fajn si přečíst tenhle díl mezi Říši bouří a Věží úsvitu, ale víc bych to doporučovala přečíst ještě dřív (například před celou sérií nebo po prvním či druhém dílu). Po Říši bouří rozhodně nebudete mít chuť se vracet o několik let zpátky. Ale i po dokončení celé série to je fajn doplnění a rozhodně o nic nepřijdete.

adrianna
04.01.2024 4 z 5

Krvavé ostří jsem četla po první části třetího dílu a zatím musím říct, že je to nejlepší kniha v sérii. Nenechte se odradit označením povídková sbírka, poněvadž všech 5 příběhů na sebe bezprostředně navazuje. Tento díl se zatím četl nejlépe možná právě proto, že byla autorka mentálně nastavená na psaní povídek, a tudíž jsou jednotlivé příběhy (za mě spíše kapitoly) našlapané akcí a autorčin sklon ke grafomanii je zde díky tomu umírněn.

Hodnocení: 80 %

Loire
04.10.2023 5 z 5

Knihu jsem se rozhodla přečíst, abych zjistila informace před tím, co se stalo, než se Celaena dostala na hrad. Bylo to zajímavé a působivé čtení. Já knihu četla po prvním díle, takže jsem to měla trošku pomíchané, ale dalo se to pochopit, když se něco stalo, ale určitě bych doporučila číst hned jako první, ať se člověk pěkně vžije do průběhu jak co bylo. Knihu jsem si opravdu užila, bylo to hodně zajímavé a člověk se dozvěděl i informace, které ho zajímaly a nebyli jasné.

annora_cte
26.08.2023 5 z 5

Jmenuji se Celaena Sardothien," zašeptala, a nebudu se bát."

Na začátek, nejprve jsem četla Skleněný trůn, kde jsem si Celaenu zamilovala a až pak jsem sáhla po Krvavém ostří, abych nahlédla do její minulosti.
Co k tomu říct, Maasová je prostě skvělá a historii nejznámější vražedkyně z Adarlanu vymyslela dokonale. Každá novela mi přinesla důležité informace, bez kterých bych v dalších dílech možná trochu tápala, ale neříkám, že by to bez nich nešlo pochopit.
Kniha je poutavě napsaná, každý jednotlivý příběh jsem prožívala... možná až moc Díky prvnímu dílu jsem věděla, jak to skončí, ale přesto jsem si pobrečela. Nebudu tady spoilerovat. Kdo četl, tak ví a beztak taky bulel!
Pokud se na sérii chystáte, tuhle sbírku novel za sebe doporučuji buď před Skleněným trůnem nebo po.

AnnoraNesta
25.08.2023 5 z 5

Na začátek, nejprve jsem četla Skleněný trůn, kde jsem si Celaenu zamilovala a až pak jsem sáhla po Krvavém ostří, abych nahlédla do její minulosti.
Co k tomu říct, Maasová je prostě skvělá a historii nejznámější vražedkyně z Adarlanu vymyslela dokonale. Každá novela mi přinesla důležité informace, bez kterých bych v dalších dílech možná trochu tápala, ale neříkám, že by to bez nich nešlo pochopit.
Kniha je poutavě napsaná, každý jednotlivý příběh jsem prožívala... možná až moc
Díky prvnímu dílu jsem věděla, jak to skončí, ale přesto jsem si pobrečela. Nebudu tady spoilerovat. Kdo četl, tak ví a beztak taky bulel!
Pokud se na sérii chystáte, tuhle sbírku novel za sebe doporučuji buď před Skleněným trůnem nebo po.

Tebby
21.08.2023 4 z 5

Četla jsem jako 4. knihu. Děj mě bavil, některé povídky více než jiné. Bylo super dozvědět se o minulosti. Hodně mě zajímalo, jak to vlastně bylo se Samem. Trochu jsem přemýšlela nad naivitou Celeany, která se tu a tam objevila. Považuje sama sebe za nejlepšího vraha, ale padala občas až do zbytečných problémů a dost věcí si nespojila. Dávám 4*, protože to nebylo tak, že bych se od knihy nemohla odtrhnout. Jsem zvědavá, co se dozvím v Královně stínů, kde se vrací zpět do Zlomuvalu.

Kate3003
14.08.2023 3 z 5

Přestože mám Mass docela ráda a její knihy mě baví tohle pro mě bylo maličko utrpení. Celkově mám problém s začátky jejích knih a první třetina pro mě bývá těžká na čtení a většinou mě moc nebaví. No a díky povídkám jsem vlastně zašínala neustále. Než se příběh stačil trošku rozjet tak už byl konec a začínal další.
Druhý problém bude ten, že jsem knihu četla jako druhou v sérii kdy ještě hlavní hrdinku moc neznám a její činy mi tak nedávají úplně ten pravý smysl. Rozhodně doporučuji ji číst až později. Celkově asi nejvíc mě bavila poslední povídka, která byla trošku více rozjetá. Hlavní hrdinka je vcelku sympatická i když její posedlost oblečením mě někdy trochu zaráží. Knihu bych si asi díky stylu psaní Massové užila víc jako celý příběh, ale i tak to bylo celkem fajn a jsem zvědavá na zbytek příběhu Celaeny Sardothien.

Badra
01.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Doporučuje se knihu číst jako třetí a určitě na tom něco bude. Já knihu četla bohužel až čtvrtou a toto pořadí mi dle mého hodně zkazilo požitek z děje. Třetí díl končil zajímavě a já jsem se chtěla hned pustit do dalšího, ale začala jsem se nutit do přečtení povídek, takže jsem se prakticky celou knihu těšila až to dočtu a půjdu na další...Tím jsem si to opravdu celé pokazila. Děj jako takový byl zajímavý, dozvěděli jsme se o minulosti Celaeny a knížka nám vysvětlila drobnosti, na které se naráží v ostatních dílech( viz Asterionští koně, "nebudu se bát"...). Úžasnou postavou byl Arobynn a doufám, že jeho podraz na konci knihy se bude dál řešit v ostatních dílech.

-Vražedkyně a léčitelka: Moc keců a málo akce :) 5/10
-Vražedkyně a pán pirátů: Důležité pro děj, ale místy pomalé 6/10
-Vražedkyně a podsvětí: Dobrý popis postav + zajímavá vysvětlení 6/10
-Vražedkyně a poušť: Tahle povídka si mě získala + skvělý plot twist 10/10
-Vražedkyně a říše: Úžasné, dojemné, smutné...Nemám slov 10/10

pat4157
25.07.2023 5 z 5

No, já jsem nadšená. Hodně dlouho jsem tuto sérii odkládala, hlavně proto, že jsem jiná (věková) cílová skupina, ale nemám slov. Několik povídek napsaných svižným lehkým stylem, no paráda.

sangreseth
17.07.2023 4 z 5

Pokud sérii čtete opakovaně, rozhodně doporučuji začít tímto dílem. V porovnání s ostatními knihami Skleněného trůnu není tak obsáhlý, komplikovaný, příběhově dechberoucí, zato je rozhodně milý a hodně vám pomůže v pochopení a vnímání dalších dílů. Příběhy jsou kratší a spíš doplňují události, ke kterým se pročtete časem, přesto jsou dynamické a plné děje a vy nemáte pocit, že vás Krvavé ostří jakkoli zdržuje od hlavního příběhu, na který se můžete těšit v dalších knihách.
Velmi oceňuji, jak mladá se Celeana zdá, ten charakterový posun skrz knihy série je skvěle napsaný a v tomto dílu opravdu není těžké uvěřit, že je zatím jen šestnáctiletá holka. Stejnětak mne nadchly odkazy na tuto knihu v dalších dílech. Celé této sérii dodává rozměr a tvar a jsem za něj moc ráda. 4 hvězdy proto, že oproti ostatním dílům mne vlastně neuchvátil, jen mile doplnil, co jsem potřebovala.

Airelle
04.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Opět jsem se pustila do rereadingu formou štafety. Krvavé ostří je doplňková povídková kniha ze světa Skleněného trůnu.

Rozhodně je to jedna z nejpovedenějších doplňkových knih, nechybí tu akce, ani napětí, posouvá to děj a doplňuje chybějící střípky.

Miluju Celeanu, i když mi občas leze na nervy, tak jí nedokážu nefandit. V každé povídce se setkáváme se zajímavou postavou pirátem Rolfem, léčitelkou Yrene, Ansel z Trnitého srázu a v neposlední řadě se Samem. Každou z těch postav jsem si nějakým způsobem oblíbila a rozhodně se těším, jak si s nimi užiju jejich další cestu celou sérií.

Jsem to, co jsem, a je mi jedno, co si o mně myslíš.

Některé věci jsou důležitější než smrt.