Sklená dáma

Sklená dáma https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340125/bmid_sklena-dama-1wa-340125.jpg 4 13 6

Sú obdobia aj udalosti, pod ktorých vplyvom sa normálne ľudské životy menia na nebezpečné dobrodružstvá. A práve do takejto situácie postavil koniec tridsiatych rokov sympatického mladého muža, ktorý v službách vlastného svedomia uskutočňuje riskantné akcie v pohraničnom pásme, v čase budovania obranných opevnení v severných Čechách, a pritom má ustavične v pätách sfanatizovaných sudetských Nemcov aj četníkov predmníchovskej republiky. Jeho skoro detektívnu históriu budú čitatelia iste s napätím sledovať: príbeh sa začína za podozrivých okolností okolo mŕtveho tela neznámej dievčiny v hotelovej izbe a na jeho konci sa stáva obeťou kainovského komplexu iná z postáv, autorom výrazne charakterové odlíšených a psychologicky prekreslených. Do príbehu plného extrémnych situácií a zvratov osudovo zasiahne aj sklená dáma, kameň s dievčenským portrétom, ktorá niekoľko ráz zmení majiteľa a tým súčasne i svoj význam. V Sklenej dáme nám Zdenék Pluhaŕ oživuje dusné ovzdušie a horúcu pôdu severočeského pohraničia z tridsiateho ôsmeho roku, aie zároveň nás strhne rušným a dramatickým dejom.... celý text

Přidat komentář

Abroš
02.09.2022 4 z 5

Zkoužka povah ve velmi náročné,vypjaté době.Dobře čtivé.

n.ezn.amy
13.06.2022 4 z 5

Příběh z Jizerských hor, kde ve městečku Oltava se odehrává drama těsně před mnichovskou krizí, kde se zde staví bunkry. Život na malém městě, kde vedle sebe žijí promíchaně češi i němci, dochází ke střetu mezi henleinovci a místními lidmi. Zajímavě popsaný román, ve kterém čtenář dobře pozná atmosféru čtyřicátých let v pohraničí.


georginaa
06.08.2021 4 z 5

Kniha se četla dobře, příběh poukazuje na myšlení různých charakterů lidí. Jak spolu nebo proti sobě žít. Jak se vypořádat s danou situací a nenechat se zlákat do něčeho, v co vlastně nevěří. Těžká doba v pohraničí, kde se lidé museli spojit a bojovat proti zlu.

milan3144
28.09.2020 5 z 5

České pohraničí v době čím dál tím více se stupňujícího se napětí mezi českým a německým obyvatelstvem. Hrocené vztahy a vyprovokovávané střety německou, zfanatizovanou stranou, podporovanou z poza hranice. Předvečer mnichovských událostí, kdy se v horečném tempu Československo snaží vystavět linie bunkrů a opevnění, mající za cíl poskytnout možnost alespoň na nějaký čas účinnou obranu. Na obou stranách se ale vyskytují lidé, kteří nesmýšlí tak jako většina. Jsou Němci, kteří nesouhlasí a mají odpor k vývoji v Německu a jsou i Češi, kteří naopak v tom vidí pro sebe příležitost.
To jsou kulisy v jejichž prostředí se odehrává tento příběh. V celku se dá říct, že kniha je sérií akcí a protiakcí obou stran, které se vlastně nepovedly. Buď byly zpackané, nebo v jejich neúspěchu hrála roli určitá naivita, neopatrnost či nezkušenost, ale i náhoda. Ani poslední akci se nepodaří dokončit, ale zde nefiguruje ani jedna z výše jmenovaných příčin ale úmysl, který se vzpírá úřednímu rozhodnutí.
Kniha se mi četla velmi dobře a i přes ten vlastně permanentní sled neúspěchů, přičemž ty které měly za cíl jen zvyšovat napětí a vytvářet nátlak na české a neříšsky smýšlející německé obyvatelstvo, mi samozřejmě nevadily, se knize vůbec nezdráhám dát plný počet hvězd.

Znedla
12.04.2018 4 z 5

Na jedné straně německá rodina továrníka Wernera a na druhé česká rodina Pernova, v Sudetech těsně před obsazením Československa Němci.

Poutavý příběh,velmi dobře vykreslující charaktery jednotlivých postav a dobu, která byla opravdu velmi složitá.
Napínavé čtení až do konce, který mi ale přišel trochu přitažený za vlasy.

jprst
06.02.2012 4 z 5

Do námětu románu zapracoval autor i své vlastní zážitky, kdy se jako mladý inženýr zúčastnil stavby opevnění v pohraničí.

Kniha Sklená dáma je v

Přečtených14x
Doporučených2x
Knihotéce29x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x