Skautské příběhy pro děti
Komentáře knihy Skautské příběhy pro děti
Jako milovník Foglarovek jsem dětem k Vánocům koupila tuto knihu. Obsahuje všech 26 bobříků Jaroslava Foglara a i když se některé z nich můžou zdát dnešním dětem poněkud náročné (přece jenom tehdy byly na mládež kladeny trochu jiné nároky), je dobře, že se je autorka nesnažila nijak upravit a zjednodušit. Kniha působí místy dost infantilně, ale to také není na škodu, pokud má být určena i dětem menším. Myslím si, že autorce nešlo o navázání na Foglarovu napínavou četbu, ale zjednodušenou a milou formou dětem přibližuje všechny jeho bobříky a jednotlivé příběhy jsou čtivé a zábavné. Mým dětem se kniha líbí a to je nejdůležitější. A taky si myslím, že v dnešní době je jakákoliv snaha autorů knih namotivovat děti k venkovním aktivitám víc než pozitivní.
Myslím si, že jde o nešťastný pokus zpopularizovat skauting a lov bobříků. Přečetla jsem prvních 5 kapitol a nemám chuť pokračovat. Kapitoly nemají jinou ambici než poreferovat o jednotlivých bobřících. Postavy jsou ploché, vypravěč rozhodně nepůsobí jako dvanáctiletý, spíš mi přijde tak na 8-9. O nějakém napětí a dobrodružství nemůže být ani řeč. Je to takový nudný plakát. (Ne, že by Hoši od Bobří řeky nebyli plakátem, ale mají napínavý a tajemný děj!) Ke 13 původním bobříkům je přidáno dalších 13. Jen jsem nakoukla do kapitoly 17 - Bobřík žízně: "Při lovení tohoto bobříka budete po dobu šesti hodin provádět na sluníčku různé aktivity a nesmíte se napít." - tak tím u mě kniha končí a řadím ji mezi nevhodné až nebezpečné.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Vlasta Hurtíková také napsal(a)
| 2013 | Kocourek Matýsek |
| 2014 | Kočička Jůlinka Kozlíci Rohatí Pohádky s piktogramy |
| 2023 | Vánoční příběh pejska a kočičky |
| 2024 | Prázdninový příběh pejska a kočičky |
| 2025 | Pohádkový příběh pejska a kočičky |
Externí recenze
U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi

94 %
54 %
70 %

Skvělé povídky. Četli jsme s dětmi večer před spaním na dovolené. A bobřík mlčení je nejlepší - naše malá pětiletá povídalka ho chtěla pořád hrát, hlavně v autě. Vyhrála jen proto, že většinou usla :D