Skandál v rytmu charlestonu

Skandál v rytmu charlestonu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486449/bmid_skandal-v-rytmu-charlestonu-3VD-486449.jpg 4 19 9

Londýnská smetánka dvacátých let ve víru tance, lásky a intrik královské rodiny. Píše se rok 1923 a Kit Scottová, mladá Australanka původem z vyšších vrstev, přijíždí do Londýna, aby si splnila sen o hvězdné herecké kariéře. Podaří se jí získat roli v populárním muzikálu, kde se jejím partnerem stává Zeke Gardiner, kanadský herec s podobným snem, a brzy se vrhá po hlavě do života roztančené londýnské divadelní společnosti v čele s Fredem Astairem a jeho brilantní sestrou Adele. Když však titulní stránky bulvárních novin zaplní fotografie, které ji zachycují v divokém tanci s princem z Walesu, najednou se stává ústřední postavou velkého skandálu. Ve snaze distancovat od ní prince jeho lidé předloží novinám historku, podle níž byl jejím skutečným partnerem Lord Henry Carleton, hédonistický aristokrat s upřímným zájmem o mladou herečku. Kit se Zekem čelí mnoha pokušením a musí přijmout rozhodnutí, která navždy změní běh jejich životů – inu, dvacátá léta nejsou nadarmo označována jako „divoká“.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Charleston Scandal , 2020


více info...

Přidat komentář

soukroma
10.05.2023 4 z 5

Zajímavá doba, místo i atmosféra, ale hlavně skvělí hrdinové: Kit a Zeke, "koloniálové", ona Australanka, on Kanaďan, oba slušní a sympatičtí mladí lidé plní zdravého elánu a chutě stát na prknech londýnských divadel, hrát, zpívat a hlavně tančit, muzikál je jejich živobytí. Vážili dlouhou cestu z domova, z různých poměrů a s různými plány i omezeními.
Večírky a zahradní slavnosti, stejně jako plesy debutantek, ukazují propastné rozdíly mezi aristokracií a obyčejnými lidmi (Kit má mezi nimi příbuzné, ale i tak jako "koloniálka" si vyslouží pouze přehlížení, jako herečka). A také (možná trochu naivně) ukazují, jak mladí zazobaní šlechtici hýří a užívají si všemi jim dostupnými prostředky, na rozdíl od spořádanějších umělců té doby... Ale všichni bez výjimky propadají importovanému černošskému jazzu a zejména svižnému "dupáku" charlestonu. Zejména za svižného vedení sourozenců Astairových.
Romantická linka u hlavních hrdinů nepropukla naplno hned zkraje knihy, naštěstí, jinak by se mi to tak nelíbilo. Setkáme se i se zamilovanými lordy i členy královské rodiny včetně George či Bertieho (všichni líčeni jako prvotřídní zpustlíci). Poslední čtvrtina byla hodně sociální - Kit zevrubně zkoumala třídní rozdíly a jako správná Australanka nakonec sportovně šla prostě za svým, spokojená. Happy end, jak má být, ... v románu.
Jakkoli se mi to vcelku líbilo, bylo to dost zdlouhavé, takže 85%.

Kaduri
11.01.2023 4 z 5

Tak mne sa to páčilo.
Po knižke som "poškuľovala" už dlhšiu dobu. 20-te roky 20. storočia, divadelné prostredie West Endu, Fred Astaire, ...
To je niečo pre mňa!
A nesklamala:).
Bavili ma mondénne večierky, skúšky divadelných predstavení a hlavne tanec, tanec, tanec.
Sledujeme stret privilegovaného sveta anglickej aristokracie a uvoľneného, tolerantného sveta umelcov.
Hlavná hrdinka Kit balancuje niekde uprostred a musí sa rozhodnúť, kam vlastne patrí...
Knižka po derniére predstavenia trošku stratila tempo, ale záver sa vskutku vydaril.
A Kit zistila, kto je pravý gentleman:).


NikiGrouse
26.10.2022 4 z 5

Příběh plný večírků, třpytu a velkoleposti. Mě se to líbilo.

Tomina
29.08.2022 1 z 5

Knížku jsem cca po třetině odložila, dějová linka byla příliš slabá, těšila jsem se na zajímavý příběh, ale bohužel...

jaroiva
16.07.2022 3 z 5

Tohle byl můj velký omyl. Podle obálky jsem myslela, že jde o detektivku, ale když se už dlouho nestal žádný zločin, přečetla jsem si anotaci... :D
Na tu bídu, co jsem to vybrala za žánr, to ještě bylo dobré. Konec předvídatelný, ale co jiného čekat od románu pro ženy?

veruptackova
08.06.2022 4 z 5

Může se to zdát jako příběh romantického trojúhelníku zasazený do 20. let minulého století a možná i přesně takový je. Já si však myslím, že Skandál v rytmu charlestonu je hlavně knihou o třídních rozdílech, aristokracii, touze vymanit se z předem dané budoucnosti a jít si za svým snem.

Během čtení jsem si neustále dohledávala informace o historických osobnostech, místech a písních. Je až neuvěřitelné, kolik nového se může člověk dozvědět během čtení poměrně oddechového příběhu .:-)

mikika
03.05.2022 5 z 5

Roztomilý příběh z "bouřlivých 20.let" doplněný spoustou skutečných postav. Mám chuť přečíst si něco dalšího o sourozencích Astairových..
Pokrytecký svět britské aristokracie a Australanka, hledající své místo v přísně rozdělených společenských třídách, kniha jako dělaná pro fanoušky Panství Downtown apod.

bookcase
30.04.2022 4 z 5

Milé čtení z mé oblíbené doby. O tom, jak nás formují nejen rodinné dispozice, ale především předsudky.

Knižní střípky
22.04.2022 4 z 5

Londýn, 20. léta minulého století - to jsou kulisy, kterým já nikdy neodolám. K četbě jsem si pustila, a to doporučuji i vám, písničky z dané doby a pak už jsem jenom svištěla v rytmu charlestonu a obracela stránku za stránkou. Příběh Kit a Zeka může působit na první dojem jako obyčejná tuctová lovestory, ale autorka zde zakomponovala i jedno trochu hlubší téma. Jelikož Kit sama má aristokratické předky a byla vychovaná svou rodinou jako příslušnice vyšší vrstvy, ale rozhodla se jít si svou vlastní cestou a vydělávat si na živobytí poněkud v té době "pochybným" povoláním, vnímá třídní rozdíly, které v Anglii panují mnohem více než někdo jiný. A sama je v jednu chvíli rozpolcená mezi tím, jak a pro co byla vychovaná a touhou jít si za svým snem. Vidíme zde zahálčivý život těch, kteří se narodili se zlatou lžičkou v kolébce a automaticky si myslí, že si mohou dovolit vše a že jsou někdo víc než "obyčejní" lidé. Mnohdy však jejich charaktery ani zdaleka nedosahují kvalit lidi, kteří si na svůj každodenní chléb musí vydělat poctivou prací. Za tento náhled do života tehdejší společnosti autorce velmi děkuji, myslím si, že to zachytila velice dobře. SKANDÁL V RYTMU CHARLESTONU rozhodně není obyčejným tuctovým červeným románkem, ale je reálnou výpovědí o dané době. Tím, že je psán jednoduše a líbivě je přístupný široké čtenářské obci. Okouzlil mě a charleston mi bude znít v uších ještě dlouho.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Štítky knihy

Londýn muzikály divadlo 20. léta 20. století herečky australské romány

Autorovy knížky

Pamela Hart
australská, 1960
2022  74%Skandál v rytmu charlestonu

Kniha Skandál v rytmu charlestonu je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce54x
Chystám se číst54x
Chci si koupit5x