Úplně sám

Úplně sám https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314955/bmid_skalpy-5-uplne-sam-09A-314955.jpg 5 101 20

Skalpy série

< 5. díl >

Do indiánské rezervace Prérijní růže přijíždí nová postava. Podvodník a hazardní hráč, který hodlá v novém kasinu zbohatnout. Jenže to by tu nesměl být místní šéf podsvětí Rudá vrána. V téhle rezervaci může okrádat ostatní jen on. S nově příchozím přijíždí do města zkáza, která se krutě dotkne i jednoho z hlavních hrdinů.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Scalped, Vol. 5: High Lonesome , 2009


více info...

Přidat komentář

BrooksWasHere
22.01.2024 5 z 5

Nekompromisná pecka a doteraz hádam najlepší diel celej série!
Každá jedna kapitola ma dokázala nejako odpáliť, spôsob rozprávania (ktorý geniálne kombinuje minulosť s prítomnosťou) na mňa ohromne zapôsobil a ako celok ma to úplne pohltilo!

Aj napriek tomu, že momentálne Skalpy čítať moc nestíham, som zvedavý ako bude cesta Dasha Bad Horsea pokračovať!

Atlantis
21.04.2023 5 z 5

Dost odlišný díl, ve kterém se podíváme na pozadí (někdy doslova) několika vedlejších, ale důležitých, postav. A i když jsem to nečekal, bavil jsem se opravdu královsky. V knize se střídá několik kreslířů, kteří ne vždy lahodili mému oku, ale byla to vítaná změna.


hroubek
02.03.2023 4 z 5

Tohle byla další parádní komiksová jízda, která má jednu zásadní chybu. Tou chybou je, že se hlavní příběh moc neposune dopředu, ale na druhou stranu dostaneme spoustu, ale opravdu spoustu odpovědí, které se nám nebudou vůbec líbit. Jason Aaron pokračuje v tom, že každou vedlejší postavu pořádně vykreslí, abychom jí naplno poznali a chápali, proč dělá to, co dělá. Výborně pracuje s příběhem o Dieselovi, který nabídne úplně jiný pohled na tuhle postavu. Totéž platí i pro Nitze, jenž dostane opravdu hodně prostoru, a já jako čtenář jsem nestačil koukat, jaký vývoj si pro nás Aaron připravil. Ke slovu se dostane i policista Volný pád, alkoholik Ten, který chytá, s odsouzencem Lawrencem Belcourtem. Všechny tyhle drobné epizodky přináší tolik kýžené odpovědi a vyplňují mezery v příběh. No nakonec musím zmínit první a poslední příběh, který jsou společně propojený. První je velmi zajímavý, a je to hodně nečekaná příběhová odbočka, která vyvrcholí posledním sešitem. Poslední sešit mi přišel lehce na sílu, ale Aaron tohle potřeboval udělat, aby se hlavní hrdina Dash Zlý kůň srovnal a měl zpět čistou hlavu. Úplně sám je povedený komiks, a já se těším na další díl, protože karty jsou hodně zajímavě rozdané.

Delphín
05.08.2022 4 z 5

Cesta do hlubin prérijních duší. Leč už se to zdá neuvěřitelné, Aaronovi se nadále daří hrát si s čtenářem a odkrýt další závoj tajemství. Závěrečnou akci jsem si zde moc neužil, ale čert to vem, když tu byla taková tuna skvěle napsaných momentů, které jsou občas řádné psycho.

B-artX
06.08.2020 5 z 5

Před čtením jsem dostal docela slušnou depku. Řekl jsem si, že se odreaguju u Skalpů a to byla chyba, protože deprimovanost jen prohloubily.

Pátý díl začíná nemile představením černošského podvodníka a manipulátora, pokračuje u Diesela a jeho smutné minulosti a krvavé současnosti, následně kniha objasňuje motivaci Nitze, která se jak jinak než tragická. Před koncem se čtenář konečně dozvídá, co se stalo oné noci s dvěmi federály a ve finále krvavá jatka. Aaron si nebere servítky a posílá na čtenáře jednu napínavou, tragickou a dramatickou příhodu z rezervace za druhou. Kdyby mě děj tolik nebavil už dávno se odkutálím k čokoládě a chipsům, ale se Skalpy v ruce to bylo obzvlášť těžké. Moc dobré čtení. Jistě budu pokračovat.

Terva
07.01.2020 4 z 5

Byl jsem dole
tak dlouho,
až mi začalo
připadat,
že jsem nahoře.

Koukám, že jste tady znovu. Pokud čtete tento komentář, dá se s úspěchem napsat, nahán rei ní wanná héna a já nevím, zda je to dobré. Po brutálním krvavém konci předešlého příběhu se úplně bojím, co se bude dít v tomto dalším díle. Nejdřív se přečtu předmluvu Jasona Starra, abych věděl, do čeho jdu.....no, tak hoka hé.

Citát: Tak jen do toho Bože, ty starej vykuřbuřte, já to vydržím. Amen.

První věc, která vás přepadne v tomto sešitě je skutečnost, že Jason Aaron dokáže mistrně flashbackovat příběh do několika časových rovin, které se ke konci krutě spojí a krásně a mrazivě se vypointují. Dokonce tak důrazně, že nemáte ponětí, zda se vyzvracet, vybrečet nebo se jít někam vožrat, popřípadě zhulit a někoho vo*ukat – ne zrovna v tomto pořadí.

Citát: Nikdy se z tohodle světa nedostanu živej.

Co mě chvilku zarazilo byla kresba na celou stranu. Říkám si, tohle přece R. M. Guéra nedělá. A pak jsme zjistil, že některé kapitoly v tomto svazku nekreslil on. Některé sešity nakreslil Davide Furnó a další kreslíř je Francesko Francavilla. K nějak si myslím, že to není dobře a trochu mě to rozrušilo. Při čtení tohoto svazku jsem poslouchal Německou zpěvačku, která si říká Nena a to její studiové dvojalbum „Willst du mit mir gehn” 1CD Orange a 2CD Rot (2005)

Citát: Rezervace Úplné dno. Počet obyvatel: 1

Překlad vět z Lakotštiny:
Nahán rei ní wanná héna – Ještě pořád žiju
Hoka hé – Jdeme na to

Alma-Nacida
04.08.2019 4 z 5

Tady cítím potřebu poprvé ubrat hvězdu, nejvíc proto, že tady mi připadá všeho nějak moc: moc podivné loajality agenta Nitze k jeho kumpánům (zdráhám se napsat "kamarádům"), moc rychlá cesta Dashe od temného hrdiny ke smažce 1.ligy, příliš pozdní lítosti vypitého Kdo chytá. Tož tak, uvidíme, kdo se v příštím díle pozvedne z prachu a kdo naopak bude rýt držkou v zemi hlubší brázdu.

Kapis
07.06.2019 5 z 5

Včera jsem si vzal volno a sjel jsem si do Kunčic pod Ondřejníkem. Určitě vás zajímá, co bylo dál, takže: Udělal jsem si k 40.křížku za hrbem konečně dlouho odkládanou radost a koupil jsem si stan. Po dvaceti letech služby toho prvního od té stejné místní firmy, která mimojiné říká, že: Držíme se odkazu našeho otce, vyrábět kvalitní, spolehlivé a trvanlivé vybavení, a hlavně poskytovat k němu celoživotní servis, aby jsme nezatěžovali naši zemi přebytečným odpadem, jak se to dnes děje jinde v honbě za ziskem a "trvalým ekonomickým růstem za každou cenu". Takže zkrátka jsou mi blízcí po všech stránkách. Pak jsem si vyběhl na Malou Stolovou, kde jsem si otevřel pivo, trochu slivovice, kterou jsem musel bohužel chudáček vypít sám, neb jsem potkal pouze takovou partu čuráčků, od kterých jsem se rychle dekoval pryč a neměl se tudíž s kým o ní podělit, zapálil si skleněnku, rozvalil se na trávě a v kontemplativním míru a pohodě, skryt před ostrým poledním sluncem, pouze za zvuků intenzivního bzučení a zpěvu ptáků, rušeným jen sem tam zasraným letadlem jsem se ponořil do pátého dílu této famózní série.

A jelikož tento díl jde do hloubky historie jednotlivých postav a neřeší se tam tolik vraždy zfetovaných matek a jejich dětí, žijících v nelidských podmínkách, byla ta moje "čítárna" to pravé ořechové. Dozvídáme se pozadí a motivace, kdo a proč je taková nevybírává svině a přes kolik sraček vedla jeho cesta životem až do dnešního bodu, kde se ty životy protkly v rezervaci Prérijní růže. Přes zdánlivé zpomalení děje tento ocelový oř nabírá stále na rychlosti.

Jedinou skvrnkou na tom všem bylo, že jsem si nevzal s sebou hned i další díl.

Lenka.Vílka
28.11.2018 4 z 5

("There's blood on the sand, there's blood in the street, And there's a gun in my hand, or there might as well be, And I'm sick of it, I'm so sick of it." ... Blood on the sand - Thrice)

Ze začátku trochu divný, až jsem měla strach, že se mi nebude líbit (nebo míň než ostatní díly). Ale ty epizodky nakonec nebyly špatný a dávaly smysl. No, snad se Dash do příště zmátoří. Teda, v mezích této série...

trudoš
04.08.2018 5 z 5

Temné a drsné, jak to jen Jason Aaron umí. Místo jednotné dějové linie se nám tentokrát dostává několika povídek, které tím či oním způsobem brousí charaktery dosud upozaděných hrdinů. Díky tomu ústřední události kolem Zlého koně a Rudé vrány trochu stagnují, ale nevadí, nijak to neubírá na zběsilém tempu, o čemž svědčí především závěrečná přestřelka. Tahle zápletka se rozehraje hned zkraje a pak zůstává po většinu vyprávění zcela opomenuta, aby se o slovo přihlásila v brutálním finále. Ledy se hnou a inkriminované postavy musí dělat fatální rozhodnutí, jež je buď svrhnou do pekel, nebo je naopak vytáhnou ze svízelné situace. Jenže díky předchozím dílům víme, že zde není hrdiny s čistým štítem a tak je jasné, že pro některé to prostě dobře neskončí a je opravdu těžké si vybrat tu nejméně sympatickou figuru, která by si to zasloužila. Faktem ale je, že těch náhledů do motivací ostatních tu už bylo poměrně hodně a tak bych docela ocenil, kdyby se celá ta patálie konečně někam hnula.

gaspoda
09.09.2017 5 z 5

Vstupoval jsem do dalšího dílu s napětím co Zas Bude. A vono bylo. Už jen TO intro (prolog) od neznamé new postavy a PAk ...... jak to napsat? Sednete do našlapanýho auta šlápnete na plyn a vodpich že ,JeNžE pak příšlápnete ono Vás to vmáčnkne do sedaček.Jenže todle nebylo auto nýbrž RaKeTa.
A Já na ní frčíííííím

jarynek
24.05.2017 5 z 5

Koktejl namíchaný ze samých záporných postav, třaskavý tak, že máte pocit, že více to již nejde, a přesto tam autor přidá další ingredience v podobě dalších postav. A ono to chutná báječně. Výborný díl, který nám zodpoví či naznačí pár odpovědí, k otázkám z předchozích dílů ohledně minulosti postav a důvodům jejich jednání. Stále však existuje spoustu důvodů, pro které se těšit na další pokračování.

Disease
02.05.2017 5 z 5

Jakoby samostatné povídky, a přitom to spolu parádně souvisí. Ne lepší než Mrtvé matky, ale zmínka v úvodu o nejlepším dílu má opodstatnění.

Heisenberg
02.04.2017 5 z 5

Za mě zatím nejlepší díl série. U žádné kapitoly tohoto komiksu se mi zatím nestalo, aby mi nepadla huba na zem.

3DD!3
18.03.2017 5 z 5

Když už si myslíte, že to nemůže být horší... Bůh se na vás vymočí... Dash je většinu času zfetovaná troska a hlavu z ulity vystrčí až v samotném závěru. Do té doby jsou vypravěči samotáři, které větříček zavál na morálně pochybnou cestu a pointa každého příběhu je nečekaná, řádně krvavá a dává celé sérii ještě větší hloubku. Úplně sám nabízí náhled do hlav postavám, které do teď byly velkou neznámou a nabízí odpovědi, které se skrývají za motivací jejich činů. Pomalu budeme v půlce a pořád ještě sešlapáváme pedál při rozjezdu. Jsem zatraceně zvědavý co čeká na konci cesty. Další velké pravdy o fungování světa?

LennyR
06.02.2017

Skalpy 5: Skalpy se dostaly do poloviny příběhu a Jason Aaron neskutečně jede. Proč si je musíš hned koupit zjistíš zde: http://bit.ly/2hZCTTn

Kapis
30.12.2016 5 z 5

V knize, kde se hlavní hrdina na třech panelech baví se svou partnerkou zhruba tímto stylem: ty hloupá zasraná kurvo - neříkej mi kurvo, ty prolhaná kupo hoven - kurvo, kurvo, kurvo ---- to je kurva mrdaníčko - dělej, už bu- ---- táhni ty zkurvená svině a nevracej se bez ...- jdi do hajzlu -
nelze napsat nic jiného než kurva to byl zase náklep - i když tentokrát ten retrospektivní díl, kde se odhaluje minulost některých důležitých postav + jedno brutální přepadeníčko, dle mého trochu ubral na plynu. Ale fakt jen trochu, jinak je to stále bezútěšné, špinavé, brutální a nelítostně krvavé psycho. Člověk se pak musí doslova oklepat - kdyby ten Ježíšek věděl, co mi to přinesl pod stromeček za zvrácenou brutus prasárnu! No a jako u všech skvělých rozjetých sérií nemohu než opět netrpělivě zařvat, ať už je tu další díl!!!

Ivan Kučera
19.12.2016 3 z 5

Prvé (a posledné) Skalpy, ktoré ma trochu sklamali a jemne rozčarovali. Doteraz šlo o jednu z najlepších komiksových sérií, aká kedy vychádzala, ale v Úplne sám sa mi zdalo, že tvorcovia naťahujú čas. Dasha som vždy vnímal ako hlavného hrdinu. Áno, niekedy bol odsunutý na okraj záujmu, aby sme sa viac dozvedeli o ostatných, ale vždy to bola osoba, okolo ktorej sa točil dej a komu som mohol napriek chybám držať palce. V tejto časti ale dostal len cameo. Hlavný hrdina je hlavný hrdina a nemal by sa z ničoho nič stať nedôležitou figúrkou, nie? Najviac mi ale vadilo, že obálka avizuje zásadnú udalosť – príchod novej postavy do rezervácie a to, že sa okolo nej bude točiť celý diel. Prdlajz, je to klamstvo. Chlapík je len na pár stránkach a hoci spočiatku ide o zaujímavú postavu, s pribúdajúcimi stranami začne nudiť. Neviem, či prežil a tvorcovia s ním majú v budúcnosti predsa len o čosi lepšie plány (ak áno, tak si na výsledok samozrejme rád počkám), ale ak náhodou zomrel, tak tento diel ozaj hodnotím takmer až ako stratu času. Pokojne nemusel existovať a nič mimoriadne by sa nestalo. P.S. - Dodatok po kompletnom dočítaní Skalpov: tak postava skutočne nemala žiadny vplyv na dej a neskôr sa už neobjavila. Takže palec dole.

martinstefko
31.10.2016 5 z 5

"Skalpy 5: Úplně sám" jsou drsné, jsou bez humoru, jsou násilné, jsou vulgární a jsou skvělé.

borknagar
12.10.2016 5 z 5

Špinavé, drsné, zvrácené, krvavé.......Čekal jsem od dalších Skalpů jízdu, ale dostal jsem daleko více. Už jen díky prvnímu sešitu (25) bych dal plný počet. Skalpy si drží úroveň a řekl bych, čím více sešitů, tím kvalitnější zábava. Aaron je u mě jednička na poli drsných příběhů a Guera mu zdatně sekunduje a doplňuje příběh nehorázně zatuchlou kresbou. Jsme skoro v půlce série (sešity 25-29 ze 60 čísel) a moc díky za to, že lidi dostali rozum a začali tuto sérii kupovat. Nevyjít tento skvost kompletně v češtině, tak ač na jazyky tupoň, naučím se perfektně anglicky!