Hryzání ve vnitřnostech

Hryzání ve vnitřnostech https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290994/bmid_skalpy-4-hryzani-ve-vnitrnostech-bUb-290994.jpg 5 107 17

Skalpy série

< 4. díl >

Před patnácti lety utekl Dashiell Zlý kůň před zoufalým přežíváním v indiánské rezervaci Prérijní růže. Jenže minulosti se utéct nedá. Jeho návrat zpět lemují tragédie... a k dalším se právě schyluje. Dashiella čeká rozhodnutí, které změní život nejen jemu, ale i všem jeho blízkým.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Scalped, Volume 4: The Gravel in Your Guts , 2009


více info...

Přidat komentář

Atlantis
22.03.2023 4 z 5

Skalpy jsou i se čtvrtým dílem dobré. Jenže... několikrát jsem se přistihl, že mi tady "dobré" nestačí. Já chci, aby tohle vyprávění bylo skvělé, bombastické a to čtyřka není. Všechny kvality předchozích dílů tu pořád najdete. Skvěla atmosféra, zajímavě brutální prostředí, uvěřitelné dialogy. Ale chyběl mi nějaký moment, u kterého bych si řekl i za pár měsíců: "Jasně! To přece bylo v Hryzání."

hroubek
01.03.2023 4 z 5

Tak už jsem se konečně vrátil k této luxusní sérii a jsem opět hodně moc spokojený. Hryzání ve vnitřnostech přináší spoustu odpovědí, a ty odpovědi dost bolí a jsou nepříjemné. Jenže odpověďmi to nekončí, jelikož přichází nové otázky, které děj posouvají dále. Jason Aaron předvádí scénáristický koncert a přesouvá vyprávění na druhou hlavní postavu a na vedlejší hrdiny. Trochu jsem byl zklamaný, že se nepokračuje v příběhu Zlého koně, ale je potřeba pořádně rozběhnou všechny důležité linky. Velmi se mi líbila linka s Carol, která ukazuje, že tohle místo dokáže zahubit jakékoliv štěstí. Dino a jeho linka je dost povedená, a jak už naznačil Brubaker ve své předmluvě, víme kam směřuju, ale i tak nás to emocionálně zasáhne. Nejvíce prostoru dostane Rudá vrána, který si krade každou stránku pro sebe, a jeho příběh je výborně vystavěný. Jeho monology v sobě skrývají krutou pravdu, a chápu, proč dělá, to co dělá. Hryzání ve vnitřnostech je parádní díl, který jsem si moc užil a věřím, že po druhém čítání půjdu na maximální hodnocení.


Delphín
31.07.2022 5 z 5

Po pár lehce vlažnějších stránkách na samotném začátku, se nám Skalpy vrací do zajetých kriminálních kolejí. Pecka díl s dost zajímavým koncem, díky kterému se rozhodně těším na následující díly.

B-artX
03.08.2020 5 z 5

Už chápu, proč jsou Skalpy tolik slavné a úspěšné, už mi to konečně došlo. Čtvrtá kniha je naprosto parádní. Čtenář pozoruje rozklad charakteru postav, jak z dekadentní literatury. Nejvíce to je znát na postavách Rudé vrány, jeho dcery a Zlého koně. Všichni jsou prosiceni traumaty a pozorovat je v jejich depresích je obzvlášť silné v kombinaci s kresbou D. Furna a R.M. Guéry. Zvláště kapitola Rachot v budoáru byla velmi silná. Skalpy jsou doopravdy parádní čtení a já se nemůžu dočkat na další díl.

Terva
07.01.2020 4 z 5

Hollywood stojí za hovno, to víš, ne?
Ty jejich filmy jsou vycucaný z prdele.
Vláda po tobě chce, abys čuměl na ty vymyšlený srágory
a nevěnoval pozornost tomu,
co se ve světě doopravdy děje.

Další dny prožité v rezervaci Prérijní růže vás možná zabijí. Sex, drogy a alkohol a to vše v plné palbě. Nejmrazivější scéna, nebo spíše jedna z těch nejmrazivějších scén, je ta, kdy na Deshiella Zlého koně začne mluvit jeho vlastní zbraň. Když vám váš kolt řekne, že „všechno je vaše chyba“, tak máte chuť ochutnat hlaveň a zmáčknout spoušť. Opravdu mrazivá scéna a ještě teď mi stojí....chlupy na rukách.

Citát: Lidi jako my tady každej den chcípaj jako mouchy a ty chceš jít na Hvězdný války?

Jsi naše poslední naděje, řekla by Gina, ale ta už do toho nemá co kecat. V předcházejícím svazku o ní bylo rozhodnuto. Co se mi nejvíc líbí, je, že situace se zhoršuje a vlastně každý v této rezervaci i mimo ní, má obrovský problémy. Jenže každý své a vše se žene do nevyhnutelných katastrof. Kresba drsná a i když je tu trochu víc sexuálních scén, nejsou tak erotické, jak by možná každý očekával. Scénář opět brilantní, sprostý a plný výhrůžek a nedořešených situací.

Malá ochutnávka:
Nabízím ti povýšení.... ….a jediná tvoje povinnost bude dělat to, co ti kurva řeknu. Vezmi si volno, promysli si to. Až budeš znát odpověď, tak za mnou přijď. A co se týče mý dcery.... jestli jí chceš píchat, je to tvoje věc. Bůh ví, že všichni už to udělali. Ale musíš si uvědomit, že jestli od ní přebereš nějaký špatný návyky, tak se pro mě staneš přítěží. A to neodpouštím.

Até wakhán thánka, mitháwa kin*, vybral jsem opět několik citátů, které jsou však spíš pro starší čtenáře, protože ti mladší by z toho mohli mít noční můry. Při čtení jsem poslouchal skupinu Angel Dust a jejich studiová alba „Intro The Dark Past“ (1986) a „To Dust You Will Decay“ (1987)

Citát: Je to trochu legrační, že někdo jako já myslel na to, že opustí planetu Zemi a vypraví se až na Měsíc. A při tom jsem ani nedokázal opustit posranej Shannonskej okres v Jižní Dakotě!

* Otče stvořiteli, velký duchu.

Alma-Nacida
27.07.2019 5 z 5

K (pro mě) novému dílu jsem si dala repete těch předchozích a byla to jízda. Až budu bohatá, koupím si všechny díly najednou a jen mi nezbývá než doufat, že až si je všechny přečtu, tak si to nehodím. :)

Wojta777
22.07.2019 5 z 5

Drsné, vulgární, brutální, nic pro křehké povahy, takové jsou SKALPY. A přesně tohle na nich miluji. S ničím se nemažou, podobně jako Hra o trůny. Máte někoho rádi, tak přesně tu postavou zabijou nebo ještě hůř jí zmrzačí k nepoznání.
Příběh u takovýchto sérií je zbytečné popisovat, jelikož vám vše řekne anotace. Jednoduše řečeno je dokonalý. Stejně dokonalá je i kresba, která ve vás vyvolá opravdu ošklivé až hnusné emoce, které se vám to zalíbí. Atmosféra je ponurá a depresivní. No a postavy? Ty jsou výborně vykreslené, a každá z nich má svůj příběh, díky kterému se vám buď postavy zalíbí či je budete nesnášet do morku kostí. Prostě a jednoduše si tuto sérii nesmíte nechat ujít.
Hodnotím 5 oskalpovanými hvězdičkami.

Kapis
07.06.2019 5 z 5

Brutální příběh běží čím dál rychleji a vůbec mu nevadí, že se brodí po kolena ve špíně, hnusu, krvi a bezvýchodné úzkosti.

Lenka.Vílka
28.11.2018 5 z 5

("Maybe I would dream if I could sleep, Maybe I’d see what this could be, Instead of what it is, And is there bliss in ignorance? Is this our demise we can’t prevent? Should we fall asleep?" ... Awake too long - Rise Against)

Nebudu porovnávat s předchozím dílem, přestože to bude těžké, četla jsem ho včera a byla to pecka. V tomhle se rozjíždí víc jednotlivých příběhů, které se tady samozřejmě neuzavírají. Ale jak už psali ostatní přede mnou. Všechno se rozjede a zapadne do sebe v ději dál. No, nezbývá nic jiného než se těšit.

trudoš
19.05.2018 5 z 5

Jason Aaron opět válí, a i když ve čtvrtých Skalpech nedojde k žádným zásadním odhalením v ústřední zápletce (tedy kdo zabil Dashovu matku), děj se s neúprosností mustanga dere hlouběji a hlouběji do bažiny problémů budoucích. Co přinese další díl, vědí evidentně jenom v pekle, každopádně už teď se na něj neskutečně těším.
Jak jsem si u předešlého alba stěžoval, že se nic neděje, tady mi to autor bohatě vynahradil. Sice až v závěru, ale stálo to za to. Zároveň zde pár drobností v jednotlivých vztazích zaklaplo na své místo a hříchy minulosti začínají pomalu valchovat přítomnost. Tohle Aaron jednoduše umí, dělat i z těch největších grázlů figury, jejichž motivaci chápete a navíc jim tak trochu fandíte, přestože jde o křiváky par excellence. V trablech jsme si ovšem všichni rovni. A občas je holt třeba pro naplnění životního snu kráčet přes mrtvoly. Je však otázkou, nakolik má takovéto jednání ještě co společného s původní vizí. On ten Nietzsche s tou propastí nemluvil jen tak do větru.

gaspoda
27.08.2017 5 z 5

4. střípek skalpu se mi zabodl do očí a stáva se z toho pěkná závislost.

jarynek
22.02.2017 5 z 5

další super pokračování, kde máte čím dál tísnivější pocit, že to s nikým nemůže dopadnout dobře, několik dějových linií a kupa postav, které se vynoří, zapadnou, aby se vynořili o nějký ten díl dál a do celkové skládačky zapadl další dílek, je to jako skládání puzzle s hodně ošklivým obrázkem, který však fascinovaně sledujete a nemůžete se od něj odtrhnout

Ivan Kučera
12.07.2016 5 z 5

„Na duchov je lepšie zabudnúť. A kto má čas otravovať sa mŕtvymi? Už tak dá dosť práce proste len žiť.“ Séria Skalpy je pozoruhodná nielen intenzívnou kresbou a poctivou trilerovo-kriminálnou zápletkou, ale i mimoriadne kvalitnými postavami. V štyroch zošitoch sa nevyskytla snáď ANI JEDNA, ktorá by bola nezaujímavá, nudná, neoriginálna, tuctová, nenápaditá a jednoduchá. Ak niektorá z množstva postáv, ktorými je mizerná Prériová ruža zabývaná, urobí niečo brutálne, dá sa to svojím spôsobom pochopiť a to dokonca i „trojkový“ zvrat, kedy Dieselový motor zastrelil chlapca. V štvrtej časti má len cameo, no i to stačí na to, aby ste tomu, čo urobil, svojím spôsobom chápali; ak by ste boli agent FBI v utajení a z ničoho nič by po vás vyštartoval chlapec so strelnou zbraňou a začal po vás strieľať, čo by ste urobili? Vďaka retrospektívam sa z na prvý pohľad klišé postáv čitateľovi priamo pred očami stávajú zaujímaví, viacrozmerní ľudia so strašnou minulosťou, ktorá z nich nevyhnutne urobila monštrá a skrachovancov.

Kapis
08.06.2016 5 z 5

Člověku, je-li ještě člověkem, se tato série musí zahryzat nejen do vnitřností, ale i hluboko do mozku. Neutěšené, nepřátelské prostředí, postavy postrádající jen náznak lidství, bezvýchodná deprese, nekvalitní drogy, chlast a hodně krve, nenávisti, ale nakonec i trochu zadostiučinění, v temných a depresivních kulisách tvoří jednu z nejoriginálnějších sérií u nás.

3DD!3
14.05.2016 5 z 5

Dash má píchací pauzu... Téměř sólovka Rudé vrány, ve které má větší cameo jen chudák Dino. Starý pán dostává nový rozměr a finálové obhájení sebe sama na mě zafungovalo. Nákuky no minulosti mají grády a hodně toho objasňují. Ne že by jsme některé z věcí netušili, ale konečně tu nenávist dostává jasné kontury. A hmongovští zmrdi určitě ještě neřekli poslední slovo.

martinstefko
13.04.2016 5 z 5

Skalpy 4: Hryzání ve vnitřnostech jsou výbornou knihou, která si jakoby jede vedlejší příběh, ale vy přitom celou dobu víte, že zde je spojitost mezi tím, co se zde odehrává, a tím, co má teprve přijít.

borknagar
11.04.2016 5 z 5

Momentálně jedna z nejlepších sérií, která u nás vychází. Skvěle napsané postavy, srdceryvný, drsný příběh, prostředí indiánské rezervace. Tento komiks má vše + báječnou, dospěláckou kresbu Guéry. Ve světě je šedesát sešitů, tak snad se povede příběh vydat kompletně, zatím nejsme ani v půlce a prodeje také nejsou nějaké valné. Skalpy jsou přesně to, co našemu trhu chybí. Ne všichni chtějí číst Marvel a DC! Pro ty, kteří se vydají jinou cestu, pro ty tu jsou Skalpy......