Skákavý žabák a jiné prózy

Skákavý žabák a jiné prózy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49573/skakavy-zabak-a-jine-49573.jpg 4 30 8

Výbor z povídkové tvorby amerického klasika tvoří důležitý doplněk k jeho románům a obsáhlejším vzpomínkovým knihám. Všechny uvedené krátké povídky jsou dokladem autorova skvělého vypravěčského umění a vyznačují se svěžeství, životností a širokou škálou osobitého humoru. Posmívají se malichernosti, snobství a byrokracii a ve své podstatě útočí na základní nešvary americké společnosti na konci 19. a na počátku 20. století.... celý text

Přidat komentář

kap66
02.06.2020 4 z 5

Přes 40 krátkých i delších povídek, z nichž většina mě bavila, a to doslova. Satirický náboj se zaryl několikrát do novinářů (bezvadné povídky Jak jsem redigoval zemědělské noviny a Novinářem v Tenessee), mravoučné literatury (také výborné Příběhy hodného a nehodného chlapečka), detektivek, zákonů a zákonodárců, úředníků,… Ráda jsem si po kratičké době připomněla milé Výňatky z Adamova deníku a Evin deník a po hodně dlouhém čase kapitalisticko-romantickou Milionovou bankovku. A při „negerském“, soucitném Skutečném příběhu se mi zastesklo po Huckleberrym Finnovi, na kterého bych se měla podívat po desítkách let poučenějšíma očima a možná mu ještě pár plusů přidat.
Jsou to vtipné (někdy černohumorné), dobře vypointované povídky, z nichž jen pár přímočaře politických se mi tolik nelíbilo. Mark Twain měl ale dar humoru a uměl ho prodat – ne, lépe: uměl nás jím podarovat.

Greenfingers
03.03.2020 4 z 5

V této poměrně rozsáhlé sbírce Twainových povídek se přirozeně našly i slabší "kusy" (anebo ty, které mě příliš nezaujaly), ale většinou si zachovávají svůj vysoký standard.
S některými povídkami se se měl možnost seznámit již v jiných kolekcích, přesto však jsem si rád opět přečetl (Miliónová bankovka, Ukradený bílý slon, Výňatky z Adamova deníku nebo Evin deník).


DeepSea21
04.02.2020 4 z 5

Dobré povídky.
Líbila se mi nadsázka kterou autor často používá.

Disease
03.12.2018 3 z 5

Spíš archivářská záležitost. I když i u slabších kousků nechybí Twainův sarkasmus, dalo docela práci se pročíst k těm majstrštykům jako Milionová bankovka a dále.

tomasblazek
22.03.2018 5 z 5

Skvělý povídkový výbor. Vynikající úvod do Marka Twaina pro ty, kteří chtějí pominout dvě jeho (polo) dětské knihy o Tomu Sawyerovi a Hucku Finnovi. Knížka, ke které se stále vracím.

pepa4081
27.02.2017 4 z 5

Tenoučká knížka obsahující pár povídek vynikajícího panaTwaina. Čtení asi na 2 hodinky, ale stálo za to.Výborné na zlepšení nálady pokud máte rádi anglický (americký?) humor.Velmi uspokojivé.

aninkah
07.12.2015 5 z 5

Nadčasová a neuvěřiteně vtipná kniha. Některé povídky jsou opravdu nezapomenutelné :-) Lék na špatnou náladu.

H.A.R.R.Y.
02.01.2014 5 z 5

Povídková klasika mistra žánru.