Sixtinské spiknutí

Sixtinské spiknutí https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214712/mid_sixtinske-spiknuti-214712.jpg 4 103 17

Při restaurování Michelangelových světoznámých fresek v Sixtinské kapli ve Vatikánu je objeven záhadný nápis. Nález vzbudí pozornost především církevních hodnostářů, kteří se snaží mysteriózní rébus vyluštit. Od toho okamžiku stíhá jedna záhada druhou.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: ekniha ? Knižní klub
Originální název:

Sixtinische Verschvörung , 1988


více info...

Přidat komentář

Adapa
30.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Opět typický Vandenberg, který přináší super tajemnou záhadu, která by mohla ohrozit samotné základy církve. Jem autor si s tím zase neumí poradit, dovést to ke čtivosti a neodfláknout závěr jako obvykle.

Zcela náhodně se objeví na Michelangelově malbě několik tajemných písmen. A celý Vatikán je kvůli tomu vzhůru nohama. Přichází nudné intriky, nudná tlachání a spousta pátrání v archivech.

Po několika týdnech, kdy si nejlepší řešitelé záhad neví rady s nápisem, přijde kardinál Jellinek na to, že se nápis musí číst pozpátku a dostávají tak jméno kabalisty, který se kolem roku 1280 setkal s papežem.

A vše je vzhůru nohama. Sebevraždy, spolupráce s nacisty, židovské zlato Vše zmíněno, vše se zdá slibovat bombastické odhalení A pak přichází klasický odfláknutý závěr.

No, donutilo mě to dost googlovat a pročítat wikipedii. Na volný víkend super čtení.

kalache
03.09.2021 3 z 5

...minimálně 5% textu jsou tituly papežských úředníků...


Corso
11.08.2021 4 z 5

Tajomstva v obrazoch milujem. A mam rad niektore knihy Vandenberga. Nehlcem ho an-blok, skor len take ceresnicky, rozumej, podla historickej doby. Faraoni a antika ma nevedia uputat. Mozno tym ze o tej dobe toho az tak neviem, a potom fabulaciu neviem ocenit a vychutnat pribeh. Takze pre mna su take pribehy ako Sixtinske sprisahanie, Akta Golgota, Piate evanjelium, Kopernikova kliatba. Preco to citam? Lebo v case ked este Brown nebol na pultoch, mali sme Vandenberga, Silvu, Harrisa. A pana Tragacika.

Mako123123
29.07.2020 2 z 5

Tri veci: 1. Ušetrím vám čas, od strany 100 až po 180 čítať nemusíte, ide o zdĺhavé vyplnenie, bez ktorého aj tak všetko pochopíte. 2. Niesom veriaci. 3. Kniha je ako dobrá jednohubka na jeden den- prečítať a zabudnúť. ;D

rebciatko
26.06.2018 3 z 5

ďalšia kniha, po ktorej som siahla v rámci Čitateľskej výzvy... je to síce náboženská kniha s citátmi z Písma, hlavné postavy sú mnísi, kardináli a iné osoby zastávajúce cirkevné povolania, ale to jej neuberá na pútavosti a zaujímavom deji... na základe tejto knihy je moja túžba navštíviť Sixtínsku kaplnku ešte väčšia... :)

francouz
14.05.2018 3 z 5

Je to moje již několikátá kniha od tohoto autora a ani tentokrát nezklamal. Téma je naprosto úžasné, protože kdo někdy viděl Sixtínskou kapli naživo, tak je to pro něho úžasný zážitek. Ten jsem chtěl umocnit touto knihou.
Ale opět jsem si uvědomil, že Vandenberg se sanží popsat téma co nejvíce do šířky, a to bohužel je někdy tak rozvláčné, že uvažujete zda vůbec číst dále. Chybí tomu přímočarost, kterou, ale následně nahrazuje něčím navíc. V tomto případě se opět na scéně objevilo něco, co na začátku knihy jste si vůbec nepředstavovali, že by bylo součástí rozřešení. Takže druhá polovina, byla opravdu o mnoho zajímavější než první polovina.

laepus
26.04.2018 4 z 5

Moje první kniha od Vandenberga a musím říct, že určitě nejsem zklamán. Přitom jsem si ji vybral jen proto, že zrovna učím o renesanci a u ní se těžko vynechává Sixtinská kaple a Michelangelo. No a když navíc na mě v knihkupectví koukla v akci za 29 korun, nekupte to. Ale knize - klasická chytlavá kombinace tajemství, historie, Vatikánu, církve, kabaly v závěru lehce okořeněná nacisty. Přísady tohoto koktejlu jsou výborné a děj docela dobře odsýpá. Jsem rád za to, že sám nejsem schopen zcela u všeho neomylně a přesně určit, co je historický fakt, co pouze dohad a co čistá autorova fabulace. To se mi líbí.

davas
08.10.2015 4 z 5

skoro do poloviny jsem myslel,že to bude první kniha,kterou od Vandenberga nedočtu ..ale nakonec se to rozjelo a kniha měla výbornou druhou polovinu...takže jsem nakonec rád,že jsem knihu neodložil

Kateřina1011
07.06.2015 3 z 5

Začnu tím, že jsem věřící. Podobným tématům se ale nevyhýbám, protože mě nutí přemýšlet a ne jenom slepě kývat na to, co je mi předkládáno. Myslím, že církev si spoustu věcí přizpůsobila tak, aby měla nad lidmi kontrolu. Chtěla bych přijít na kobylku tomu, jaké bylo opravdu Ježíšovo učení, protože jsem přesvědčená o tom, že z něj církev udělala figurku, na kterou chytá další ovečky a jehož učení nemuselo být takové, jak je nám předkládáno.
Z této knížky jsem ale hodně zklamaná. Celou dobu se pídíme po záhadě a ta se dá nakonec shrnout do jedné věty a je konec... Nevím, čekala jsem víc...Když to srovnám, určitě jsem na podobné téma četla lepší knížky.

Rade
04.01.2015 5 z 5

Napínavé, chytré... Spíše než Dana Browna mi připomnělo Jméno růže od U. Ecca. Také zde bylo hlavním tématem hledání tajemné utajené knihy skryté v nepřístupných církevních knihovnách, která neměla nikdy spatřit světlo světla a která mohla způsobit katastrofu, změnit lidské osudy nebo přinášet smrt.

pobijecmuch
21.07.2014 5 z 5

Zajímavá myšlenka v tomto výborném románu. Záhady mně vždy v knížkách bavili. Knihy Vandenberga, ale nedoporučuji číst věřícím čtenářům.

čef
16.06.2014 5 z 5

Na první pohled jde o knihu, která se jako řada dalších zabývá pouze zpochybněním Kristova zmrtvýchvstání a pochybnou činností římsko-katolické církve nejen v době 2. světové války. Přestože jsem několik z nich již také četl, nepovažuji vůbec přečtení tohoto příběhu za ztracený čas. Oceňuji nejen napínavý děj, ale i hluboké znalosti autora z oblasti dějin a církve, jakož i vtipné, ironické a až lehce absurdní scény z jednání konzilia.

Zdenda20
10.09.2013 1 z 5

Je to pro mě první kniha od Vandenberga. Přečetl jsem ji o dovolené,možná jsem čekal více děje. Není to špatná kniha, ale občas jsem se ztratil v popisu postav a očekával jsem lepší zápletku vůči problému. Příběh je podložen jen jako předávání informací po celé generace a není ničím dalším podložen. Je to jen překroucení faktů pro snížení autority církve. Nejsem věřící , ale přesto jsem očekával lepší vysvětlení záhady.

greetchen
25.07.2013 4 z 5

Očekávala jsem tajemnou knihu ve stylu Šifry Mista Leonarda. Oproti ní je tahle kniha mnohem pozvolnější, neumí tolik pracovat s akcí a momentem překvapení. Víc staví na vztazích, možná až moc se "rozkecává". Postav je hrozně moc, dá práci udržet se v obraze. Také jsem měla problém s latinskými citáty, protože jejich rejstřík i s překladem jsem našla až po dočtení (nešlo ho lépe označit a upozornit na něj již na začátku???). Story samotná je výborně vyfabulovaná, nutí člověka zamyslet se, co by bylo, kdyby... Nejsem věřící a velké finální odhalení mě dost inspirovalo k přemýšlení o spojitosti mýtu a náboženství a o velkém překrucování historie a faktů kvůli udržení mýtu. Zajímavé čtení.

princesse
01.07.2012 5 z 5

Skvělá kniha, krásně napsaná, čtivá a plná napětí. Doporučuji.

safira111
27.11.2011 5 z 5

Tajemství, napětí,překvapivé odhalení- tak to je Vandenberg.Kdo má rád knihy typu Šifra mistra leonarda, tak si počte i noc obětuje, aby se dozvěděl konec.

hadak
02.01.2011 3 z 5

Tahle kniha mi otevřela oči pro Vandenberga.