Šiva a Párvatí

Šiva a Párvatí https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244453/mid_siva-a-parvati-244453.jpg 4 3 3

Podtitul: Pohádka, milostný příběh, etická nauka nebo nejvyšší moudrost? Tím nejpozoruhodnějším, co charakterizuje lidstvo, je skutečnost, že tvor, který se pro svou schopnost myšlení pasoval na pána tvorstva, používá většinou svou mysl bez jakékoli znalosti jejího fungování. Mysl a její fungování jsou pro samotného člověka těžko pochopitelné. Také to, že mysl je nutno kultivovat, je pro většinu lidí těžko přijatelná. Mysl je však pouhým nástrojem, jehož používání může být blahodárné, pokud je mysl klidná a svobodná. Jednání stejné lidské mysli, která je nezkrocená a spoutaná závislostmi, bývá velice zhoubné, plné krutosti, závisti i zloby. Mudrci, kteří v dávných dobách prošli obtížnou cestou k sebepoznání, sepisovali ctnostné příběhy, které na praktických příkladech ukazují, jak lépe a klidněji prožít celý život. Čtení a naslouchání těmto příběhům kultivuje naslouchajícím lidem mysl a tak zvyšuje jejich optimismus, spokojenost a radost ze života. Člověk je v pravdě takový, jaká je jeho mysl a jaká je jeho víra. Proto čtěme příběhy plné lidské ctnosti, hrdinství, pravdomluvnosti, odříkání, odpovědnosti a spolehlivosti, oddanosti a víry. Uvažujme o nich, radujme se z těchto příběhů a zkoušejme v nich hledat odpovědi na otázky našeho vlastního žití. Čím více ctností prodchne naši mysl, tím lépe se bude žít nám i všem ostatním bytostem v našem světě.... celý text

Přidat komentář

asakz
23.12.2023 5 z 5

Mikroknížečka s alegorickým příběhem Šivy a jeho božské partnerky, prokládaný krátkými vysvětlujícími komentáři, které zdánlivě dětinskému ději dávají hlubší smysl. Hezké a poučné :-)

Peti
10.10.2018

Čekala jsem více výpravný (pohádkový )příběh, ale nevadilo to, zajímavé počtení.


Honey0105
11.09.2018 4 z 5

V knize Žijte jógu od Václava Krejčíka jsem narazila na krátké vyprávění o životě boha Šivy a bohyně Párvatí, což mne zaujalo, a proto jsem se dala na googlení a narazila na tuhle knížečku. Hned jsem si jí zakoupila a dala se do čtení. Přesně splnila má očekávání. Příjemné rychlopočteníčko, kde jsem se dozvěděla, co jsem chtěla.

Štítky knihy

Šiva

Autorovy další knížky

Josef Fric
česká, 1967
2004  60%Svět mysli
2015  87%Šiva a Párvatí
2015  40%Cestou necestou
2015  0%Podivný sen
2003  0%Bhagavadgíta

Kniha Šiva a Párvatí je v

Přečtených5x
Knihotéce1x
Chystám se číst4x
Chci si koupit6x