Sisu: Odolnost, síla a štěstí po finsku

Sisu: Odolnost, síla a štěstí po finsku https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391141/bmid_sisu-odolnost-sila-a-stesti-po-fins-4Dq-391141.jpg 4 31 11

Autorka žila v Kanadě hektickým životem mladé ambiciózní ženy plným stresu. Po přestěhování do Finska, země svých předků, však poznala, že žít se dá mnohem kvalitněji a zdravěji. Finský životní styl je totiž založený na jednoduchém a osvědčeném konceptu zvaném sisu: podporuje dlouhodobou odolnost, výdrž a silnou vůli tím, že upřednostňuje pobyt venku za každého počasí, doporučuje plavání ve studené vodě, saunování, volí přirozený pohyb jako chůzi, jízdu na kole nebo běhání místo dojíždění autem do uzavřených posiloven plných upocených lidí, stravování podle sezóny a místních surovin místo přehnaných módních diet a spoustu dalších užitečných zásad. Autorka se poté, co na vlastní kůži okusila blahodárný vliv sisu, rozhodla sepsat, jak ho lze postupně začlenit do každodenního života každého z nás, abychom se mohli cítit po fyzické i psychické stránce báječně.... celý text

Literatura světová Osobní rozvoj a styl Zdraví
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Finding Sisu. In Search of Courage, Strenght and Happiness the Finnish Way , 2018


více info...

Přidat komentář

david9422
18.01.2024 5 z 5

Čtu tuhle parádně motivační knížku. Kanadská autorka a zvídavá novinářka začala původně zkoumat své dávné finské kořeny a její návštěva Finska pro ni znamenala silnou životní změnu.
Docela konkrétně, prakticky (ale i s fundovanými zdroji) se rozplývá nad tamním životem a pitvá koncept SISU, což je podle ní druh odolnosti a houževnatosti, díky níž Finové překonávají už od dětství překážky. Žijí v silné harmonii s přírodou, noří se do ledové vody, saunují se, uměřeně se stravují a inspirativně vzdělávají.
Na konci každé kapitoly je výborný přehled doporučených zásad pro zdravý život. Vím, že podobných knih už existuje mraky, ale tohle je opravdu prima sonda do zdravého severského života. Když si vzpomenu na náš loňský pobyt v Helsinkách, tak mi to dohromady docela sedí, ale příště se musíme vydat na opravdový sever, do Laponska. O přírodě je to především. I tady prý platí „neexistuje špatné počasí, ale jen špatné oblečení“, myšleno pro přítomný pobyt venku v každém okamžiku. Dále hodně píše o vzdělávacím systému, o důležitosti hry pro školy a kultuře důvěry s ohledem na učitelský systém. Finská vláda má prý ve svých nejnovějších pokynech toto: Den dítěte pod 8let by měl obsahovat nejméně 3h pohybu, který se skládá z lehké fyzické aktivity, rychlého pohybu venku a velmi intenzivní fyzické aktivity.
S faktem, že Finsko je velmi bezpečná země, se to docela snoubí.
Pro našince to asi zní utopisticky, ale finský model života zahrnuje dlouhé svátky, nepracování o víkendech, nacházení rovnováhy. Nejdou cestou reforem starého jako ve většině zemí, ale spíše čekají na nápad a ten se snaží uskutečnit.
Doslova: Sisu není o tom, že budete tlačit na pilu, ale že dovolíte lidem, aby přišli sami na to, co je potřeba udělat.
V každém případě je tahle publikace skvělé čtení a přináší praktické nápady!

Tamirai
16.04.2023 4 z 5

Už tu bolo Hygge, Lagom a teraz Sisu a sisu sa mi páči tiež :)
Je to proste pekná, milá a oddychová knižka, ktorá má vo vnútri aj príjemné fotky a viete si ju kedykoľvek len tak prelistovať a to niekedy dobre padne.


makkuska
19.03.2022 3 z 5

Po přečtení knihy jsem zjistila, že tento styl života již žiju a kniha mi jako taková nic nedala. Čtení není nějak extra poutavé, pouze popisuje své zkušenosti a pohledy na tento životní styl. Přesto může být pro mnoho lidí inspirativní.

TessieB
14.11.2021 4 z 5

Já jsem finofil, takže asi nebudu úplně objektivní. Knížka je to moc milá, četla se skvěle a spousta věcí ve Finsku opravdu takhle funguje. Při popisu Helsinek jsem si zavzpomínala, jak jsem tam před několika lety byla a některá zmíněná místa si vybavila. V téhle hektické době příjemné čtení, které donutí člověka se zastavit, udělat si kafe a začíst se. Ačkoliv jsem se nedozvěděla nic světoborně nového, jsem moc ráda, že knížku v knihovně mám a věřím, že si jí budu číst pravidelně. Ať už jen proto, abych zavzpomínala na Finsko, nebo abych se třeba konečně po sauně donutila vlézt do ledové kádě :)

Alena_S
15.03.2021

I když mě kniha bavila, a nejradši bych se tam jela podívat, jak to probíhá v praxi, musím souhlasit se zdejšími námitkami.
Představu o výtečné ideji sisu máte už koncem první kapitoly. Dál mi ale přijde, že čím víc ji autorka rozebírá, tím častěji, slovy mistra Cimrmana, zastává názor, který zároveň vyvrací:
Kde se tedy bere Sisu? Jde o naučenou houževnatost? Něco, s čím už se seveřané rodí? Schopnost dítěte obléct se? Nutkání jet mermomocí v lednu na kole, nebo umění vstát a nevzdat se poté, co si na ledu zákonitě namelete tlamku? Životní styl, nebo ta jedna věc ve vašem životě, co vás vede a drží, když je nejhůř, spolu s podobně smýšlející komunitou? Nebo všechno najednou? Nebo se jen trapně rozčiluju po zas další osobně-rozvojové knize, kde se na můj vkus příliš často opakuje slovo "maraton"?? :-)

DádazPrahy
26.09.2020 4 z 5

Zajímavá a poučná četba - seznámení s finským životním postojem sisu. Dozvěděla jsem se mnoho užitečných tipů, které se budu snažit uplatnit i ve svém životě. Určitě doporučuji.
Jediná výhrada: rozsah knihy je snad až příliš rozsáhlý, text je rozvláčný, hodně zbytečné "omáčky". (Udělala jsem si výpisky na čtyři stránky, pokud by měl někdo zájem, ráda pošlu e-mailem.)
Pokud jde o knihu jako produkt: překlad hodnotím jako zdařilý, zajímavá grafická úprava, hezké barevné fotografie, srozumitelné řazení do kapitol. Bohužel věta: " Nosit ve tmě bezpečnostní odrazky přikazuje ve odrazku zákon." nesvědčí o perfektně odvedené práci odpovědné redaktorky či korektorky.

Lencza
30.01.2020 3 z 5

Autorka, Kanaďanka s finskými kořeny, která se v dospělosti vrátila do Finska a zakotvila tam, píše o sisu, finské vlastnosti, kterou sama definuje jako "odvážné rozpoložení, které se nebrání menším ani větším výzvám". Kde se ve Finech sisu bere, jak souvisí s historií tohoto národa, jak ji rozvíjet a posilovat? Dozvídám se o činnostech typických pro Finy - koupele v ledové vodě, saunování, pobyt v přírodě, jízda na kole za každého počasí, vyvážená strava, minimalismus. Pantzar se snažila ke každé z těchto aktivit přistupovat komplexně, popsala jak svou zkušenosti s ní, tak i názory odborníků a lidí, kteří se aktivitě věnují profesionálně či ji různými způsoby propagují. Nicméně po přečtení ve mně převažuje dojem, že jsem se nic moc nového nedozvěděla, myšlenky mi často přišly plytké, nepřekvapivé. (Možná i díky tomu, že v Česku není pobyt v přírodě nebo pěstování vlatních plodin ničím výjimečným, a i přínosy otužování nebo saunování jsou tu dobře známé. V kanadských velkoměstech je tomu možná jinak (?).
Dávám 3* hlavně díky tomu, že mi stačí málo, abych se nechala inspirovat, a že postrčení k větší houževnatosti a hledání "jak ano" místo "proč ne" se mi hodí. A to se i téhle knize povedlo. Dokonce budu zvažovat, že bych znovu vyzkoušela i saunu, které jsem zatím vůbec nepřišla na chuť...

Ďumbierka
22.02.2019 4 z 5

Táto knižka je pre všetkých, ktorých zaujíma fínska kultúra (aj inak) a chcú vedieť, “čo robí Fína Fínom”. Je to niečo, čo majú v sebe, ich súčasť, ktorú ale treba posilovať a pracovať na nej. Vie si ju osvojiť každý, kto chce a vie, alebo sa pokúsi vystúpiť zo svojej konfortnej zóny.
Mňa zaujíma koncept Hygge, Lykke aj Lagom a tak som s radosťou siahla aj po Sisu. Je to niečo iné, ale mňa to bavilo a aj osobný prejav autorky. Miestami mi to prišlo ako cestopis, a aj to ma bavilo.
Nebola ti pre mňa kniha na jedno popoludnie, ja som si ju vychutnávala, postupne dávkovala a popri nej si prečítala aj iné knihy - výnimočne :) .

Knižku, ale prečítate určite rýchlo, pri počte necelých 250 strán.

Našla som v nej veľa inšpiratívnych vecí a mám v nej plno lepíkov, čo nemám až tak bežne.

Hája
11.02.2019 2 z 5

Kniha mě nezaujala. Přijde mi, že autorka moc nepochopila, co sisu vlastně je (primárně je to vlastnost - houževnatost, vytrvalost, bojovnost).
Kromě několika špatných (nebo spíš nepochopených) překladů z finštiny přes angličtinu (např. avanto není koupání v ledové vodě, ale přímo ta díra v ledu, ve které se koupete), mi přišly přinejmenším zvláštní některé výzkumy a vlastně vůbec nevím, proč někdo něco takového zkoumá. Můžu praktikovat sisu (tedy vytrvalost) nebo na tuto vlastnost být odborníkem?

d.p.
24.01.2019 4 z 5

Jsem rád, že Mladá fronta vydala tuto knihu. Když jsem dočetl knihy o dánském a švédském životním stylu a zjistil jsem, že existuje i Sisu, psal jsem nakladateli uvedených knih, zda se chystá i na Sisu a dostal jsem negativní odpověď. Zjištění, že kniha nakonec u nás přece jen vyšla, mě mile překvapilo.
Co se knihy týče, koncept Sisu je skvělý. Finové mi jsou stejně jako Dánové, Švédové a ostatně všichni seveřani, velice sympatičtí. Konceptem provádí taková příjemná, lehce nestabilní jednotka - autorka, která objevila, že severoamerický, materialistický způsob života jí přivedl jen do depresí a byla přesměrována na jiný styl života a postupným překonáváním překážek a vnitřním odhodláním "přeprala" své deprese. Samotné Sisu je hodně o odvaze, nekonformnosti, samostatnosti, překonávání překážek a kapitoly s tímto obsahem se mi vážně líbily. Občas tam byl cítit nádech vnitřního boje s depresemi a melancholiemi, což asi silněji osloví hlavně ženské publikum. Akorát jedna z posledních kapitol o životním stylu, který mi už malinko zaváněl stylem secondhandových "pončo báb", takových těch.. no však všichni víme, mi úplně nesedla. Tady mi přišlo, že už je to malinko moc, jako takový ten extrém, když to předtím přeženete opačným směrem a ještě úplně nevíte, co je zdravá střední cesta. Ale jinak to byla kniha skvělá a rozhodně jí doporučuji. Více lidí se severským smýšlením v našich končinách by určitě pomohlo i naší povaze morousů a věčných stěžovatelů ukázkou toho, že to jde i jinak a lépe.

veronika3878
11.01.2019 5 z 5

Přiznám se, že jsem dost předpojatá, protože miluji vše co se Finska týče. Ale mohu říci, že mi tato kniha sedla daleko více, než všechny ty Hygge, Lagom a Lykke věci dohromady. Možná protože je to tak prosté, přírodní a oduševnělé. Teď už jen najít své vlastní Sisu.

Autorovy další knížky

2018  83%Sisu: Odolnost, síla a štěstí po finsku
2022  88%Fínske šťastie

Kniha Sisu: Odolnost, síla a štěstí po finsku je v

Právě čtených3x
Přečtených49x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených5x
Knihotéce19x
Chystám se číst27x
Chci si koupit9x