Sisu: Finské umění odvahy

Sisu: Finské umění odvahy https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403543/mid_sisu-finske-umeni-odvahy-RNH-403543.jpg 4 13 4

Sisu je asi nejoblíbenějším finským slovem. Tento prakticky nepřeložitelný termín si získal popularitu hlavně ve dvacátých letech minulého století. Vztahuje se k odvaze, elánu, odolnosti, výdrži a houževnatosti – vlastnostem, jež určují nejenom osud celého národa, ale i každodenní život jednotlivých Finů. A co může pěstování Sisu přinést konkrétně vám? Dokážete: - čelit životním výzvám s odvahou a odhodláním - dosáhnout větší pohody a soustředění - sebevědomě komunikovat a řešit konflikty - prohlubovat vytrvalost a naplnit své sportovní cíle - vychovávat milé a odolné děti - jednat čestně a bojovat za to, v co věříte... celý text

Literatura naučná Hobby Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Alpha book
Originální název:

Sisu: The Finnish Art of Courage


více info...

Přidat komentář

elenai
14.04.2021 4 z 5

Myslela jsem, že Hygge a podobným trendům současné doby nepodlehnu, ovšem Sisu není zase tak nová záležitost. Má svou historii a nepotřebuhete k němu nic než jen sami sebe. Pravda, místy se autorka opakuje, ale opakování je matkou moudrosti. :-) Navíc se mi moc zamlouvají grafika a ilustrace v knize. Je to příjemné zpestření krátkých textů. Knížka vám zabere pár hodin a odnesete si z ní příjemný pocit, že můžete v životě něco dokázat. Finsko se mi vrylo pod kůži už před lety, kdy jsem měla možnost jej navštívit, takže jsem moc ráda, že jsem dostala příležitost se dozvědět něco dalšího o finské nátuře a lépe ji pochopit. Finsko, těš se na mou příští návštěvu!

poutnik66
28.11.2020 5 z 5

Pohodové, místy zábavné čtení, navíc ze všech těch (nejen severských) návodů na lepší život, které se na nás v posledních letech hrnou mi tento jediný připadá smysluplný a ne jen jako modní vlna za kterou už chvátají davy nabuzených obchodníků, aby vám vnutili kdejakou pitomost bez níž prostě život lepší být nemůže.


soukroma
27.11.2020 4 z 5

Odvaha a houževnatost, nutné k přežití v drsné severské krajině s omezenými dávkami slunečního svitu, to jsou kvality, které si musím připomínat zejména v téhle době, kdy se den nepříjemně krátí (a ještě chvíli bude) a máme toho přirozeného světla zřetelně méně než jindy.
Finy s jejich spolehlivou, skromnou, solidní a stoickou náturou a specifickým smyslem pro humor mám ráda, není proto divu, že mne tohle oslovuje mnohem více než hygge a lykke "nejšťastnějšího národa na světě".
Akorát je třeba ovládat emoce: "Nejrychlejší cestou, jak ztratit sympatie nějakého Fina v pracovním prostředí, je začít se k němu chovat přehnaně emocionálně." Však jsou taky skvělí při řešení krizí, emoce jim do toho prostě nemluví...
Úcta k druhým a důstojnost vlastní, mluvení jen tehdy, kdy skutečně třeba, po důkladném přemýšlení, přímost bez neomalenosti pro vyjádření vlastního názoru, to jsou mnohokráte zdůrazňované zažité prvky finského způsobu myšlení, jednání a komunikace. A rozhodně následováníhodné.

Ďumbierka
18.06.2019 3 z 5

Mám rada tieto knihy, sever a celkovo ich zvyky a životný štýl severanov.
Čítala som už knihu SISU: Odolnost, síla a štěstí po finsku od Katje Pantzar. A tá sa mne osobne páčila viac. Prišla mi komplexnejšia a páčila sa mi aj grafická úprava (viacej pri tejto knižke) a štýl, akým to autorka poňala. Mňa osobne to zaujalo viacej. Tým, že som túto knihu čítala po nej, s odstupom cca 6 mesiacov, som mala pocit, že sa mi opakovali veci, ktoré viem a poznám. Takže pre mňa fajn, také to oddychové čítanie. Neurazí, nenadchne.
Avšak, ak chce niekto nazrieť do života Sisu a Fínov, toto je skvelá kniha na začiatok :) (zatiaľ sú v češtine len dve, tak sa veľa vybrať nedá ;) ) , tak potom ju odpororúčam. Je písaná ľahko, jednoducho, zaujímavé citáty a myšlienky sú zvlášť viditeľné :) . Z tejto kolekcie je aj kniha Lagom a pekne spolu “pasujú” do knižnice, ako také sestry.

Štítky knihy

péče o zdraví kvalita života vnitřní harmonie

Autorovy knížky

2019  80%Sisu: Finské umění odvahy

Kniha Sisu: Finské umění odvahy je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst17x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x