Sissi - Soukromý život Alžběty, císařovny rakouské

Sissi - Soukromý život Alžběty, císařovny rakouské https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31585/sissi-31585.jpg 4 41 11

Podtitul: Soukromý život Alžběty, císařovny rakouské Se sympatiemi a pochopením pojatá biografie manželky Františka Josefa I., jejíž život byl nerozlučně spjatý s historií a osudem dynastie. Autorka se sympatiemi a pochopením zachycuje osud ženy, poznamenaný rodinnou výchovou na dvoře bavorského vévody, aristokratickou tradicí, ale zejména diktaturou tchyně, arcivévodkyně Žofie a manželovou oddaností k matce, dvorskému ceremoniálu a službě říši.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Vinohrad
Originální název:

The Private Life of Elizabeth Empress of Austria , 1987


více info...

Přidat komentář

Rose-Mary
26.01.2023 3 z 5

Od Barbary Cartlandové jsem četla bezpočet knih. Většinou se čtou dobře, mají zajímavý děj a jsou poměrně krátké, říkám jim „jednohubky“, tj. knihy, které se dají přečíst během několika hodin, když mají 140 až 180 stránek. Děj je napínavý, a žene čtenáře rychle ke konci.
O Sissi, Alžbětě, císařovně rakouské, jsem přečetla více knih od různých autorů. Mohu říct, že některé mne zaujaly mnohem víc, než právě tato od Barbary Cartland. Nečetla se zrovna lehce. Musela jsem ji několikrát odložit, když jsem byla unavená líčením politických událostí nebo dějinami habsburského rodu. Každý máme rád něco jiného. Já dávám přednost ději, který zaujme čtenáře od samého začátku a vytrvá až do konce. Mám takové dvě nebo tři oblíbené spisovatelky, jejichž knihy doslova hltám, a nenudím se ani na chviličku.
Život císařovny Alžběty byl od samého začátku knihy těžký a nezáviděníhodný. Přestože si vzala císaře Františka Josefa z čisté lásky ve svém, skoro ještě dětském věku, a on sám si ji vybral místo matkou jemu určené Alžbětiny sestry Heleny, dával přednost státnickým povinnostem, a na svoji mladou ženu měl jen málo času. Alžběta trpěla pod kuratelou své tchyně, přísné a závistivé arcivévodkyně Žofie, která chtěla svoji moc udržet přes svého syna. Sissi jí vůbec jako snacha nevyhovovala. Byla příliš svobodomyslná, milovala přírodu a zvířata. V paláci jen trpěla. Čerstvě narozené děti jí vždy byly odebrány zlou tchyní s tím, že ona, sama je ještě nevychované dítě, proto nemůže své děti vychovávat. Alžběta chřadla a její zdravotní stav se rok od roku horšil…
Knihu jsem dočetla až do konce, život císařovny jsem znala i z jiných knih a s filmového zpracování.

dainny
19.08.2019 5 z 5

Moc pěkná knížka,bavila mě číst a dala bych ji i delší :)


P.T.
12.06.2019 3 z 5

Autorka knihu psala s neskrývanou (a nekritickou) sympatií k císařovně - nelze říci, že by lhala, ale na rozdíl od problémů, které Alžběta měla s formálními pravidly císařského dvora ve Vídni a s chladným postojem tchyně (a tety) císařovny matky Žofie a kde je líčena výhradně jako oběť svého okolí, se vyhýbá méně pěkným stránkám Alžbětina charakteru (jako příklad třeba fackování služebných, když při pročesávání dlouhé Alžbětiny hřívy zůstaly nějaké vlasy v hřebenu, obecně absolutní neochota přijmout jakoukoliv kázeň). Přesto kniha aspoň za jedno přečtení stojí. Měl jsem ji (ještě spolu s Durrelovým dílkem O mé rodině a jiné zvířeně) s sebou na dovolené na Korfu, kde jsem navštívil i vilu Achillion, a byla tam příjemným společníkem. Pro výše zmíněnou nevyváženost ji ale hodnotím jen jako průměr.

Tylinka
12.02.2019 5 z 5

Kniha mě překvapila. Hezky, srozumitelně a poutavě napsané. Měla jsem obavy ale úplně mě pohltila. Jen ta jedubaba mi pila krev.

Janadvorackova
11.12.2018 4 z 5

Kniha výborná, životopisné věci mě v poslední době docela zajímají.

"Její," jako císařovny život, bych nechtěla. Jako noční můra v přepychu. A díky sňatkům příbuzných do budoucna nic moc vyhlídky. Nakonec právě o tomhle je v knize též řeč. Sice na to nedojela Sissi, ale zmínka o tom, "jak se třicet členů dynastie v průběhu jednoho století chovalo DIVNĚ -:)))."
Blázni zdědí svět, něco na tom bude.

Niarra
02.03.2016 5 z 5

K četbě o Sisi jsem se dostala po návštěvě Vídně a zámku Schönbrunn, kde jsem si řekla, že si o Sisi prostě musím něco přečíst. Pořídila jsem si dvě knihy o jejím životě a tato je první, kterou jsem přečetla. Měla jsem zpočátku trochu obavy o tom, jak se bude kniha číst, vzhledem k tomu, že jsem nikdy podobnou knihu nečetla a nevěděla jsem, zda jí vůbec dočtu do konce. Příběh Sisi mi ale nedal spát a knihu jsem nakonec přečetla poměrně rychle. Její příběh mě úplně pohltil a posledních několik stran jsem i probrečela. Je to velice silný příběh a poměrně pěkně sepsaný. Jediné, co mi na knize trochu vadilo, bylo z mého pohledu trochu nepřehledné popisování milostných vztahů, kdy jsem vlastně nevěděla, kdo koho skutečně miloval, zda láska byla oboustranná nebo ne, ale je pravda, že to není kniha o romantice, ale o celém životě slavné císařovny. Hodnotím pěti hvězdičkami.

Zafiro
13.07.2015 5 z 5

Autorka velmi poutavě popisuje Sisin život, její povahu a dobu v jaké žila. Především pak to, jak silně ji ovlivňoval její manžel císař František Josef I. a její tchyně arcivévodkyně Žofie.

12kája34
23.04.2015

Velmi dobře zpracovaný život císařovny Alžběta.Její tchyně jí dávala pořádně zabrat, Byla to sestra její matky

KITT
02.02.2015 5 z 5

Tato kniha se mi velmi líbila, považuji ji za jednu z nejlepších knih o císařovně Sis(s)i. Velmi dobře se četla. Z knihy se dá dozvědět spousta zajímavostí o Sisi, o níž bylo napsáno mnoho knih, ale jen pár se řadí mezi nejkvalitnější a u téhle můžu říct, že tahle do těch nejkvalitnějších rozhodně patří.

hortenzie
09.08.2012 5 z 5

Autorka mě mile překvapila - kniha je napsaná velice dobře. Je to takový životopis v kostce, nesklouzla k románu za každou cenu.

Titi
30.11.-0001 5 z 5

Vrrrrrrrr...vrčím, když vidím Sissi s dvěma "s". To si jen vymysleli filmaři, správně je Sisi. :) Myslím, že tato čtivá, útlá knížka úplně postačí pro ty, kteří se chtějí o Sisi něco dozvědět.

Štítky knihy

19. století Sisi, císařovna Alžběta Bavorská, 1837–1898 královny

Autorovy další knížky

Barbara Cartland
britská, 1901 - 2000
2009  79%Srdce v sázce
1992  82%Sissi - Soukromý život Alžběty, císařovny rakouské
2002  82%Nádherná svatba
2003  76%Krása není všechno
2020  75%Bezcitný hrabě

Kniha Sissi - Soukromý život Alžběty, císařovny rakouské je v

Přečtených62x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce45x
Chystám se číst26x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x