Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117797/bmid_sirotcinec-slecny-peregrinove-pro-podivne-deti-117797.jpg 4 6030 1338

Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu. Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.... celý text

Žánr:
Horory , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Jota
Originální název:

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children , 2012


více info...

LenkaMacak
LenkaMacak
18.02.2024 3 z 5

Byla jsem příjemně překvapená tím, jak se mi kniha líbila. Četla se velmi dobře, fotografie hezky dokreslovaly tajemnou a někdy až tísnivou atmosféru. Určitě se pustím do dalších dílů. 3/5*

marie.kolarova
marie.kolarova
30.10.2023 3 z 5

Budu nejspíše opakovat to, co je tu již mnohokrát zmíněno. První polovina knihy byla opravdu velmi napínavá a četla jsem jí jedním dechem. Doplnění o dobové fotografie dává příběhu na autentičnosti. Druhá polovina knihy už byla o dost slabší a měla jsem problémy knihu vůbec dočíst. Nicméně celkový námět knihy je velmi povedený.


marierachel
marierachel
18.10.2023 4 z 5

Zpočátku jsem byla knihou nadšená. Nápad s fotkami se mi líbil, přitahovala mě tajemná atmosféra a hltala jsem jednu stránku za druhou. I když se jedná o knihu pro mládež, nemusela jsem se v rámci děje ani způsobu vyprávění nad nic moc povznášet, líbilo se mi to takové, jaké to bylo. Unášelo mě to.
Ve dvou třetinách ale přišel zlom a už to pro mě nebylo takové. V té poslední třetině jsem viděla, že jsem k postavám nepřilnula, jakkoliv měly v polovině knihy dobře našlápnuto. Zdálo se mi, jako by se navzdory potenciálu jejich charaktery příliš zjednodušily a ztratily pro mě půvab.

Můj hlavní problém je ten, že jsem v akčnějších pasážích nedokázala držet krok s dějem a v průběhu celé knihy jsem si nedokázala představit to prostředí. Povzbudil mě zdejší komentář od Petass, která můj dojem přesně vystihla:
"Nebyla jsem si schopná vytvořit nějakou zásadnější vizualizaci prostředí."

Přesto všechno byla četba knihy zajímavým zážitkem a hodnotím 4 hvězdami.

Leonora
Leonora
14.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Po Gaimanově Knize hřbitova to nějak nedokážu na ty čtyři hvězdy ocenit. Je to spíš oddechovka s otřepaným námětem tajemných pravěkých ruin čachrujících s časem (nejen ten Gaiman, ale třeba i Cizinka, jenže Gaiman vykazuje řádově lepší literátní řemeslo a Cizinka zase silnější příběh). Chování a motivace postav jsou bohužel poněkud zploštělé. Na druhou stranu oceňuji originální začlenění dobových fotek a narážek na historii. Poctivých a hezkých 70%.

puczmeloun
puczmeloun
29.07.2023 4 z 5

Krásná to knižní podivnost. Akce, tajemství, zajímavé nápady, odkazy na realitu (dívám se tvým směrem tunguzská události), všudypřítomné využití fotografií v knižní verzi (snad dokonce i originálních historických) a dobré namluvení ve verzi audioknihy (pěkně graduje nejen dějem, ale i hlasem). A vůbec povedená atmosféra i "vesmír" knihy. I napodruhé motivuje k pokračování v dalších dílech...

Poprvé čteno v roce 2016, a to na základě nadšení z tehdy nového filmu, který knihu zpracovával značně po svém (co taky čekat od Burtona). Začátek byl až překvapivě stejný, i když kniha je logicky detailnější, popisnější a dovysvětlující, poté už se to začínalo viditelně lišit. Film šel dál svým super burtonovským šíleným stylem, zatímco kniha byla spíše normálnější, jak jen to s podivnými dětmi jde.

lucyvase4
lucyvase4
22.07.2023 4 z 5

Knihu jsem četla až po shlédnutí filmu. Mám ráda Tima Burtona. A musím říct že ač se mi film líbil kniha mne dostala ještě mnohem víc. Fotografie krásně dokreslují děj. Vždy se na ně moc těším. Jsou děsivé ale zajímavé zároveň. Člověk od nich nemůže mnohdy odtrhnout oči. Kniha se od filmu v mnohém liší i když hlavní linka zůstává. Je čtivá. Jak člověk začne nemůže přestat já už čtu 3 díl a těším se jak to vlastně celé bude dál.

Ronny97
Ronny97
05.07.2023 5 z 5

Od této knížky jsem měla velké očekávání. Musím říct, že ze začátku jsem nechápala, co na ní všichni vidí. To se ale brzy změnilo. Příběh se rozjel a já jsem pochopila :) už se těším na další díl..

Sephi
Sephi
26.06.2023 5 z 5

Velmi zajímavé čtení. Film je proti tomu úplně o ničem.

Betulefetule
Betulefetule
25.06.2023 5 z 5

Knihu jsem měla na plici už dlouho, ale myslela jsem si, že mě nebude bavit, a bude nudná, knihy z období 2. světové války mě nikdy totiž moc nezajímaly. Ale zmýlila jsem se! Překvapil mě způsob vyprávění - byl chytlavý a nemusela jsem luštit, co tím autor asi myslel. Fotografie nádherně doplňovaly text. Nenapadá mě nic, co bych knížce vytkla (teda až na to, že jsem pořád válela v křesle a nemohla se od ní odtrhnout :) ).

Majkrofon
Majkrofon
13.06.2023 5 z 5

Nemyslel som si, že ma tato knižka chytí až tak veľmi za srdce, ale opak je pravdou. Veľmi pekná knižka, silný príbeh, zaujímavé postavy a originálne poňatie príbehu, ktoré zaujme ako tých mladších, tak i starších.

katerina3502
katerina3502
02.06.2023 5 z 5

Výborná kniha, děj rychle ubíhal. Kniha se mi rozhodně líbila více než film.

MollyCornelia
MollyCornelia
03.05.2023 4 z 5

3,5*/5*
Divnokniha, rozhodně.
Bylo to zajímavé čtení, o tom žádná. Fotografie krásně pomůžou představivosti a trochu usazují příběh na zem, pro mne byl díky nim uvěřitelnější. Lehce strašidelné, něco originálního a nového. Žádná hluchá místa.
Kniha je postavená na úžasně temné atmosféře (i to počasí je celou dobu pošmourné), což je částečně i kamenem úrazu - hodně popisů a málo dialogů a akce, a tím pádem ne moc dobrá čtivost. Až ke konci se poměr trochu vyrovnal, když se začalo víc mluvit a něco dít. Musím vytknout ještě relativně dlouhý začátek.
Doporučuji dětem cca od 13 let i dospělým.

LukasB.453
LukasB.453
21.04.2023

nalákán filmem vzal jsem do ruky knihu. překvapilo mě a zmátlo, že film proti knize přiřadil Jacobovi jinou dívku než v knize - a nevím proč. film je spíš na motivy než podle knihy - ale i tak ho mám furt rád.

tessie_m
tessie_m
21.01.2023 4 z 5

Moc pěkně, bavilo mě to. Konec trochu jiný než bych si přála, celá kniha byla taková příjemná pohádka, ale ten konec byl takový jiný. Nečekaný.

dana_vrana
dana_vrana
16.01.2023 5 z 5

Dlouho jsem se na sérii těšila a konečně na ni nastal čas. Rozjezd pomalejší, vzpomínala jsem při něm na film, který mám ráda a který mi sliboval, že to, co čekám, brzy přijde. A přišlo mnohonásobně víc! Na konci jsem se nemohla odtrhnout. Miluju to. Rychle na nový díl...

mia.com
mia.com
15.01.2023 4 z 5

Tento první díl mě moc bavil. Byla jsem z něj unešená.

JidášRimmer
JidášRimmer
12.01.2023

Tajemné, nevšední, velmi zajímavě zpracované.

sara7136
sara7136
09.01.2023 5 z 5

Skvělé, skvělé, skvělé. Právě tato série mne dostala zpět ke čtení.

Kobzíci
Kobzíci
31.12.2022 4 z 5

Moc dobře se čte,čtivě napsané.

Kaduri
Kaduri
29.12.2022 4 z 5

Po vizuálnej stránke veľmi pekne spracovaná knižka. Prapodivné fotografie prapodivných detí skvelo dokresľujú atmosféru.
Príbeh je zaujímavý a dobre vystavaný. Záver trošku moc akčný na môj vkus, no budiž:).
Ale ach... tie emócie. Prednedávnom som čítala "Dům v blankytně modrém moři", kde som si tie malé príšerky (pardon deti:)) proste zamilovala. Sirotinec slečny Peregrinovej ma zanechal citovo nezainteresovanú, chladnú.
Časom skúsim ešte druhý diel a uvidíme...

Štítky knihy

přátelství prvotina tajemno zfilmováno cestování časem obrazové publikace fotografie příšery, monstra sirotci

Autorovy další knížky

Ransom Riggs
americká, 1979
2012  79%Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
2014  83%Podivné město
2016  83%Knihovna duší
2017  84%Povídky podivných
2019  82%Mapa dní

Kniha Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je v

Právě čtených129x
Přečtených9 276x
Čtenářské výzvě2 009x
Doporučených528x
Knihotéce1 954x
Chystám se číst2 232x
Chci si koupit550x
dalších seznamech35x