Sirotci z války

Sirotci z války https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180289/sirotci-z-valky-180289.jpg 3 4 2

Příběh o hledání domova a citového útočiště dvou čerstvě dospělých chlapců v kulisách Československa padesátých až šedesátých let. Rukopis byl dopsán začátkem let sedmdesátých, ale autor se tehdy o vydání už nepokusil. Společenská kritika sice nebyla jeho záměrem, ale časový odstup ještě zvýrazňuje fatální upocenost a šedivost doby - právě proto, že hrdinové s ní nijak nepolemizují, jsou s ní naopak až děsivě srostlí - nepoznali (a ani je nenapadne, že by mohli poznat) něco jiného, snaží se jen prostředí pochopit a zabydlet se v něm. Aniž si to uvědomují, jejich vykořenění je takřka dokonalé: na prahu dospělosti je zpochybněna jejich jediná jistota - rodinné vazby. Dozvídají se totiž, že jejich otec je ve skutečnosti pouhým poručníkem a že oni dva ani nejsou bratři, ačkoliv tak byli vychováni. Navzdory nabízejícímu se klišé však nepátrají po svých rodových kořenech - naopak se dychtivě vrhají vstříc budoucnosti, která se ovšem v této situaci hledá nesmírně obtížně. S určitou nadsázkou lze tento příběh číst jako podobenství o lidském hledání každého z nás.... celý text

Přidat komentář

papaja
06.11.2017 4 z 5

Je to skoro rok, co jsem knihu přečetla a musím říct, že to rozhodně není kniha, na kterou lze jen tak jednoduše zapomenout. Autor se snaží líčit vše realisticky a surově, bez květnatých popisů. Kniha líčí dobu komunismu a zvláštní vnitřní pochody jednoho z hrdinů. Po knize jsem sáhla, jelikož je autor jmenovcem mého otce, ale určitě nelituji.

džej
26.01.2014 4 z 5

Potřebovala jsem si zvyknout na Navrátilův styl, zneklidňující přítomností potlačované touhy po životě, strhující vnitřními monology, které jdou hluboko pod kůži. Útlou knížku jsem přečetla za jedno odpoledne, zvědavá, jak příběh dopadne. Vytratil se do ztracena... přesto mě něčím zasáhl.


Autorovy další knížky

Jiří Navrátil
česká, 1939 - 2019
1974  0%Cesta. Sborník mladé prózy
1980  50%Světla našich večerů
1975  40%Nitky
1978  80%Koštýř
1976  0%Štěstí

Kniha Sirotci z války je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce2x
Chci si koupit1x