Šeroprostor

Šeroprostor https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236842/mid_sirantha-jax-seroprostor-LzS-236842.jpg 3 67 13

Sirantha Jax série

1. díl >

Jakožto nositelka vzácného genu je Jaxová schopná skákat s vesmírnými loděmi šeroprostorem – neobyčejné nadání jí nedává naději na dlouhý život, zato z ní činí vysoce cenného navigátora Korporace. Pak ale dojde k havárii lodi, kterou Jaxová naviguje, a ona je obviněna ze smrti všech na palubě. Je pro ni složité se hájit, protože si na nehodu nepamatuje. Drží ji ve vězení, nutí podstupovat krutý výslech a Jaxová balancuje na pokraji šílenství. Tehdy se ale v její cele nečekaně objeví neznámý muž a nabídne jí svobodu – ne však zadarmo. March Jaxovou potřebuje, aby jemu a skupince vesmírných odpadlíků pomohla rozvrátit monopol Korporace na mezihvězdné cestování – a založit novou rasu skokanů. Jaxová vyniká v jediném – v cestování šeroprostorem, které ji nakonec zabije. Než k tomu dojde, chce si ještě trochu užít…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Grimspace , 2008


více info...

Přidat komentář

Teredo
21.03.2021 3 z 5

Čekala jsem, že to bude něco jako Mercedes Thompsonová ve vesmíru, ale dost mě to zklamalo. Hlavní hrdince jsem vůbec nemohla přijít na chuť, protože moc nemusím typy, u kterých nám každou druhou stránku musí autorka připomínat, jak je vlastně hrdinka drsná. Nad jejím chováním jsem občas jenom nechápavě vrtěla hlavou. Být hlavní hrdinka jiná, zřejmě bych si knihu užila o dost víc.

hanpari
12.01.2020 2 z 5

Knihu vydal FantomPrint. Ti většinou drží laťku nad průměrem. Tentokrát ale šlápli vedle, možná proto, že když kupovali práva, četli jen prvních pár stránek. Ze zbytku se bohužel stala plytká nesrozumitelná kaše. Taková ta sci-fi, kde víte, že se něco děje, ale nemáte chuť a ani důvod, se snažit přijít na to co.


OsolenéKnihy
16.12.2019 3 z 5

Asi jsem od toho čekala víc, než jsem měla, bavilo mě to při čtení, ale pořád tomu něco chybělo, doufala jsem, že se to ještě objeví, žel ne. Některé věci byly hrozně uspěchané a autorčin styl nezaujal. Ale nápad byl docela fajn.

janyska13
28.10.2019 5 z 5

Scifi s hlavní hrdinkou? To se tak často nevidí a o to víc mě kniha zaujala. I když Siranta pociťuje křivdu, kterou na ni napáchala Korporace i tak stále nepřestává věřit. Věří Marchovi a posádce z Pošetilosti a nejen to, je za ně ochotna obětovat svůj život, aby je zachránila. Takovou oddanost člověk moc často nevidí. Strašně se mi líbilo napojení mezi Sirantou a Marchem, jejich chemie a to jak pro sebe byli důležití a byli za sebe ochotní bojovat a mstít se. Knihu rozhodně doporučuji všem, kteří by se občas rádi přenesli do Šeroprostoru, kde je Siranta tak šťastná a spokojená.

Belisima
22.03.2019 1 z 5

Taky číst knížku hned po dočtení Osady, která nemá jedinou chybu, to je dost hloupé. Tak že,
nedočetla jsem Šeroprostor, ale ne kvůli tomu že by mě knížka nezaujala, ale proto že mi to připadalo tak strašně hloupě napsané. Ačkoliv se mi prostředí líbilo, hlavní hrdinka se mi taky líbila, ale slova v knize byla použita špatně, jednou to bylo psané v minulosti, pak v přítomnosti, pak jsem četla 2x jednu větu protože jsem nevěděla kdo to říká, nebo si to jenom myslí a co tím myslí. Nevím jestli to zvorala spisovatelka, nebo překladatel, ale já nehodlám ztrácet čas špatně napsanou knížkou, jdu číst něco lepšího.

tsal
24.04.2018 2 z 5

Tohle byla naprostá ztráta času. Nekonzistentní papíroví hrdinové, nelogické jednání, nesmyslně zkomplikované jednoduché situace doplněné nesmyslně zjednodušenými komplikovanými situacemi. Akce je psaná nepřehledně a nudně, nebo ji autorka rovnou přeskočí, protože nedokáže vymyslet, jak danou situaci vyřešit. Romantická linka zase tak strašně tlačí na pilu, až to bolí. Autorka si se všemi a vším dělá, co chce, a vůbec ji nezajímá, že by příběh a postavy měly působit realisticky a uvěřitelně. Styl psaní jednoduchý až tristní, zachraňovalo to jen pár dobrých vtípků. A konec? 9 z 10 Disney princezen by si nad tím zázračným vyřešením situace zaťukalo na čelo. Ta desátá už by spala. 1,5 hvězdy.

Oblíbené momenty zoufalství (spoilery):
- Hrdinka se hněvá sama na sebe, že jí hlavní hrdina začíná být sympatický. Vždyť jí přeci tak pěkně a tak dlouho šlo ho nesnášet! Jasně. Celých těch pár hodin, co se znali, jí to šlo moc pěkně. Lol.
- Ó, máme mimozemské děťátko! – Chcípni smrade, stojíš v cestě. – Fňuk přišli jsme o mimozemské děťátko. – Dobrý, máme z něj vzorky, situace zachráněna, jedeme dál!
- Dveře se zavírají. Sice máme spoustu času na to, abychom spolu mluvili a házeli na sebe významné pohledy, ale čas na to, abych sakra prošel, není. Chápete, chybělo by to správné drama, že?

groula
14.04.2018 4 z 5

Nečekaně napínavé, čtivé, svižné a chytlavé čtení.
Jediný co mi strašně pilo krev, je slovní spojení panenko Maria. Na to už začínal bejt vážně alergickej....

trudoš
30.03.2018 2 z 5

Ann Aguirre kombinuje dobrodružnou space operu s atributy romantické urban fantasy. Naštěstí se striktně vyhýbá jakýmkoliv náznakům magie, přestože její univerzum dýchá imaginací prvních Star Wars. Paradoxně nejvíc mě iritovaly právě ty sci-fi kulisy, které spisovatelka využívá jen k tomu, aby postavy mohly ohromeně vzdychat nad krásami vesmíru, což mi příliš nekorespondovalo s ostřílenými harcovníky, kteří už léta vědí, kam se točí svět.
Autorka jinak sází na oblíbenost vesmírných desperátů bojujících proti bezcitným megakorporacím a dlužno říci, že jí to docela klape, alespoň v rovině špičkování mezi hrdiny. A máte-li chuť na roztahanou putovačku napříč vesmírem, kde akce přijde ke slovu jen sporadicky a spíš se smutní, nebo promlouvá do svědomí, občas proloženo nějakou tou romantickou souloží, je Šeroprostor jako dělaný pro vás. Nápady i zápletkou to trochu připomíná televizní seriál Firefly, jen postavený do roviny telenovely s nedomyšleným zázemím a naivní představou o budoucnosti.

shey
29.04.2017 5 z 5

Přečtené zatím všechny tři díly a za mě super! Nechápu nízké hodnocení prvního dílu a jsem ráda, že jsem se jím nenechala ovlivnit. Jasně, není to žádná "kvalitní a těžká" sci-fi, ale já dostala všechno co jsem chtěla. Vtipnou, odvážnou a zbrklou hrdinku, akci a trochu romantiky. Za mě maximální spokojenost!

Claudius
26.08.2016 2 z 5

Tváří se to jako sci-fi, má to prvky jako sci-fi, ale sci-fi to prostě není. Celá kniha na mě působila jako fanfikce třináctileté dívky, která pouze zasadila romantický příběh do sci-fi prostředí pro větší popularitu. Kniha sice obsahuje některé skvělé nápady, třeba samotná myšlenka Šeroprostoru je skvělá, ale lze poznat, že autorku tyto věci nezajímají a spíše se věnuje oblečení hlavní hrdinky. Dokonce sama Sirantha v jednu chvíli přizná, že se chce zeptat, jak funguje přeměna Vtírače v jinou osobu, ale protože se zmíněný Vtírač změní do podoby její bývalé lásky, psychicky to nezvládne a čtenář se nedozví nic, kromě dalších ufňukaných vzpomínek na božského Kaie.

dryadka
04.05.2016 3 z 5

Čekala jsem scifi nebo spíš space operu (něco ve stylu Zakalená), ale nakonec jsem měla dojem, že čtu vesmírnou harlekýnku. To u mě téhle knížce ubírá body, ale jinak se četla dobře, takže slušná oddechovka. Bavila mě ale dost na to, abych si přečetla další díly (druhý vyšel v češtině, ostatní v angličtině) a musím říct, že pozdější jsou výrazně lepší (i když mě stále štve nutkání hlavních hrdinů tragicky se obětovat prakticky pro kohokoliv a cokoliv bez toho, aby to vypadalo, že třeba jen trochu uvažujou o nějakém nesebedestruktivním řešení.)

alzbeta4340
10.03.2016 4 z 5

Oddechovka, ne vynikající, ale solidního standartu, u které jsem si hezky oddechla. Hvězdičku navíc dávám za postavu vtírače, který se objevil jako takový bonbónek příběhu na konci.

witko
08.10.2015 3 z 5

Klasická červená knihovna ve sci-fi oblečku. Nejdřív ho nenávídí, pak ho miluje aby pak zmizela, na čež si uvědomí že bez něj nemůže být, plus happy end.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Ann Aguirre
americká, 1970
2015  68%Šeroprostor
2015  75%Hvězdný tulák
2017  73%Diplomatka

Kniha Šeroprostor je v

Právě čtených1x
Přečtených86x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce108x
Chystám se číst59x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x