Ve znamení bílé růže

Ve znamení bílé růže https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46473/ve-znameni-bile-ruze-46473.jpg 4 32 4

Sir Roger Shallot série

1. díl >

Dobrodruh a bonviván sir Roger Shallot, zachovalý devadesátník, leží v posteli s půvabnou Margot a rozehříván jejím kyprým tělem i klaretem, který mu Margot podává, vzpomíná na svůj pohnutý život. V mládí, kdy se ještě mohl chlubit nejbystřejším duchem a nejrychlejšíma nohama v celém tehdejším křesťanstvu, se dostal do špatné společnosti. Přátelství s naivním synovcem kardinála Wolseyho ho zachránilo před neslavným koncem - aby ho však vzápětí uvrhlo do ještě většího nebezpečí a vystavilo smrtelnému ohrožení. Ti dva měli totiž spolu objasnit záhadu, děsivou sérii vražd na dvoře Margarety, sestry krále Jindřicha VIII. Nechce snad nějaké tajné společenství svrhnout tudorovskou monarchii? A kdo zanechává u obětí onu bílou růži? Je to ten, kdo poslal stejnou růži Shallotovi?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The White Rose Murders , 1991


více info...

Přidat komentář

vlkcz
17.04.2020 2 z 5

Takhle nějak by to dopadlo, kdyby Vondruška nevymyslel Oldřicha z Chlumu, ale nechal vypravovat panoše Otu. Sice už od půlky je víceméně všechno jasné, ale pokud člověk moc nepřemýšlí (hrdinové se po večeři chvíli prospí, a když vyjdou ven tak se začíná stmívat, na konci listopadu, apod.), tak se to čte vcelku samo.

trudoš
10.02.2020 3 z 5

Sympatická historická detektivka se svérázným hrdinou, který není klasickým rytířem bez bázně a hany, ale spíše prášilem par excellence. Přesto sir Roger Shallot plní svou funkci v příběhu na výbornou - a teď nemyslím ty části, kdy obšťastňuje anglické dámy na několikero způsobů. Doba jednoduše slušňákům nepřála, takže se není čemu divit, že autor musel zvolit trochu „dobrodružnější“ postavu, co se nebojí rozdávat rány vlevo i vpravo.
Naneštěstí zápletka samotná už tak zajímavá není. Spisovatel Michael Clynes se s jistou dávkou benevolence snaží držet historických faktů a vzhledem k tomu, že zločin se týká politických intrik na dvoře Jindřicha VIII., je dopředu jasné, že k moc velkým výstřelkům pravděpodobně nedojde. Román tak atmosférou evokuje svižnou dumasovku s moderním hrdinou a v druhém plánu pak nepříliš vynalézavou špionážku, v níž ani nejde tolik o neočekávané zvraty, jako spíš o čtenářovo ukrácení dlouhé chvíle zábavným putováním v pošmourných kulisách dějin kolem roku 1518.


Art82
02.08.2017 4 z 5

Řekl bych docela dobra historická detektivka. Kdyby tam autor vynechal všechny ty vychloubačné proslovy pana Shallota, že všechno zná ,všude byl atd., tak bych dal snad i pět hvězdiček. Tak někdy zkusim další díl, třeba to bude mít lepší rozjezd a nebude se ten začátek tak vléct.

honajz
06.05.2013 3 z 5

Je to lehce napsané, o tom žádná. Autor lehce žongluje s historickými osobnostmi a zapracovává je do děje. Někdy už to ale připomíná brouka Pytlíka - sir Shallot všechny znal, všude byl, portrét mu maloval slavný malíř, spal s Annou Boleynovou, Krvavou Mary a dalšími... I ta na mne až přehnaná sexuální dovádivost mi časem přišla - na historickou detektivku - už poněkud mimo. Dobře, hrdina je proutník, ale proč z toho udělat středobod knihy, takže i zápletka jde stranou, a dokonce i nějaký hlubší profil postav? Zkrátka přes veškerou lehkost mi to přišlo rozvláčně a nezajímavě napsané, nehledě na to, že k prvnímu řekněme případu dojde až někdy za třetinou knihy.

Štítky knihy

Anglie 16. století historické detektivky

Autorovy další knížky

Michael Clynes (p)
britská, 1946
1998  75%Ve znamení bílé růže
2004  77%Domina
2008  87%Kacířská léta
2010  89%Vraždící Anubis
2010  90%Setovi zabijáci

Kniha Ve znamení bílé růže je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce74x
Chystám se číst20x
Chci si koupit2x