Siouxové bojují dál

Siouxové bojují dál https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58457/bmid_siouxove-bojuji-dal-4Bd-58457.jpg 5 18 5

O indiánských bojích a bojovnících na Dalekém západě. Autor částečně použil vlastního staršího textu Indiáni na válečné stezce. Dokumentární fotografie.

Přidat komentář

Pavlaj
27.10.2021 5 z 5

Kniha mého dětství, o kterou jsme pak přišli při stěhování. Vyprávění je to tak kruté, že jsem ho tehdy snad ani celé nepřečetla. Ale obrázky, ty jsem znala nazpaměť. Fotky Sedícího býka, Rudého oblaku a Geronima zformovaly mojí představu o Indiánech víc než mayovky. Takže teď to bylo krásné setkání po velmi dlouhé době, s obrázky i s příběhy, které se k nim vážou.
Ale věřím, že kniha je to zajímavá pro všechny. A když už je sláva indiánských bojovníků pryč, měli bychom si jejich příběhy aspoň pamatovat.

JanaPav
24.04.2018 5 z 5

Spíš než o nějakou dobrodružnou knihu "pro zvídavé chlapce" jde o popis dopadu kolonizace celé Severní Ameriky na původní obyvatelstvo. Přesto však text není nijak suchopárný nebo nezajímavý, naopak, autor vypráví celkem poutavě a prokládá to občas i vlastními úvahami, takže kniha ve výsledku donutí čtenáře hodně přemýšlet... Podobně jako některé další knihy tohoto skvělého autora, je i tohle velmi smutné čtení, a vy si říkáte, jak je absurdní, že národ, který si tolik zakládá na demokracii a lidských právech, vzešel z nelítostné genocidy jiného národa... Rozhodně ale nelituji, že jsem po knize sáhla, a určitě ji doporučuji, protože i tyhle události je třeba znát, a v hodinách dějepisu asi nejsou příliš probírané...
Na konci knihy je vypravován příběh podle skutečné události z počátku 20. století - o posledním svobodném indiánu. Ten mě dojal snad úplně nejvíc...


hanka.ucitelka
07.11.2016

Čertla jsem v 15 letech. Čekala jsem víc - mayovku. Později jsem ocenila kvality knihy i autora.

JaSn
03.09.2016 5 z 5

Výborně napsaná kniha. Vypráví o bojích i "mírových dohodách" bělochů s domorodými indiány, o tom, jak to bylo doopravdy... Rozhodně doporučuji.

Pawlisman
02.10.2014 5 z 5

Velice pěkně udělaná kniha pro všechny zvídavé dospívající chlapce. Indiáni a jejich skutečné osudy a velké chvíle ve skvělém vyprávění pana Stingla.