Simpsonovi a jejich matematická tajemství

Simpsonovi a jejich matematická tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262792/bmid_simpsonovi-a-jejich-matematicka-taj-262792.jpg 4 27 7

Možná jste už viděli stovky dílů seriálu Simpsonovi či jejich sesterské Futuramy, určitě však nemáte ani tušení, že obsahují dost matematiky na to, aby naplnila plnohodnotný univerzitní kurz. Kde se tam ta matematika vzala? Mnozí z autorů obou seriálů mají totiž vedle vyvinutého smyslu pro humor i vyšší matematické vzdělání, a kromě toho neovladatelnou chuť obě svoje záliby spojovat. Simon Singh vlastním studiem i konzultacemi s těmito autory seriálu Simpsonovi odhalil nesčetné a často dobře skryté narážky na stovky krásných a zábavných matematických problémů, které pak ve své knize s důvtipem a pravým zápalem vysvětluje a ukazuje v kontextu matematické vědy. Setkáte se zde s poznatky o šifrách, Mersennových prvočíslech, Eulerově rovnici a různě velkých nekonečnech, samozřejmě také se vším možným o číslech - od čísel dokonalých až po čísla narcistická. Mnohé se dozvíte i o hlubokých a dosud nevyřešených problémech, jako například o P versus NP. Opravdovým znalcem Simpsonových a Futuramy se stanete teprve po přečtení této knížky, protože matematika je do jejich vtipu neodlučitelně zapletena!... celý text

Věda Matematika a logika
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

Simpsons and Their Mathematical Secrets , 2013


více info...

Přidat komentář

Gimli
17.03.2019 3 z 5

Zjištění, že Simpsonovi a Futurama jsou nabity mnohdy až sofistikivanou matematikou a řadou matematických vtipů, je příjemné a zajímavé. Ale kniha jako taková, která je vlastně kompilátem různých matematických zajímavostí, je průměrná. Mnohem lepší kniha o matematice je třeba Jazyk matematiky Keitha Devlina.

plqa
07.07.2018 4 z 5

Více o matematice než o Simpsonech. Mě to ale nevadí.


Tomas@S
29.03.2018 5 z 5

Tohle se mi hodne libilo. Opet nahodny nalez v knihovne, nazev vypadal dost podezrele, komentare v databazi knih taky nejednoznacne. Ale zkusil jsem to a fakt jsem se celou dobu bavil. Serial o rodine Simpsonu a i Futuramu samozrejme znam a patri mezi moje oblibene, ale tenhle uplne novy pohled na scenaristy serialu a skryte legracky, ktere v serialech jsou, to me prekvapilo. Zvlaste opravdovou sofistikovansti a navic od velmi erudovanych autoru. Kniha je plna ruznych historek, ktere jednotlive vtipky uvadeji a vysvetluji. Navic je tam jako bonus spousta opravdovych matematickych vtipu. No proste super, aby taky ne, autor je ten samy jako u Knihy kodu a sifer, ktera je proste vyborna. Budu si muset nekde sehnat jeste jednu jeho knihu co u nas vysla, tu o Velke Fermatove vete, predpokladam, ze to taky bude kvalitni.

Kaytria
16.04.2016 4 z 5

Matematika a sitcom v jednom? Vážně jsme si toho 26 let nevšímali? Hanba na nás. Jako milovníka matematiky kolem nás a sitcomů mě tahle knížka víc než zaujala. Ano, některé vysvětlování matematických jevů je zde spíš na škodu než k užitku, naopak si myslím, že by si zasloužilo více skrytých tajemství Simpsonových a Futuramy své místo v téhle knize. Nicméně styl, kterým byly všechny skryté problémy vysvětleny, se mi moc líbil a donutil mě nad tím zhluboka přemýšlet. Za mě palec nahoru a co nejdřív musím sáhnout po další z Singhových knih!

Beniczek
06.03.2016 2 z 5

Vsechny predchozi knihy tohoto autora (ktery se shodou okolnosti jmenuje stejne jako muj prednasejici na univerzite) jsem precetl jednim dechem. Knihy byly ctive a zajimave a ctenare vtahly naprosto do problemu. Tohle se bohuzel o Simpsonovych rici neda. Kdyby jmeno serialu nebylo uvedeno v nazvu, tak ani nepoznate, ze se kniha tyka teto zlute kultovni rodinky. Matematicke problemy nezajimave a svym zpusobem umele vytvorene. Opravdu velice slaby kousek tohoto jinak skveleho autora.

codeas
05.02.2016 2 z 5

Zklamání. Kniha je neatraktivní a popis scének ze seriálu vůbec v textu nefunguje. Pár stránek slouží jako výplň. Knihu vidím jako ideální dárek pro velkého fanouška seriálu Simpsonovi, který nemá nechuť k matematice. Pokud se o matematiku trochu zajímáte a nejste náročný, tak stejně knihu prolítnete rychle a nebudete mít motivaci se k ní vracet. Každopádně obdivuju odvahu spisovatele a vydavatele vydat tak úzce zaměřenou knihu.

TheRaven
30.12.2015 4 z 5

Popularizace matematických problémů prostřednictvím animovaného seriálu? A já si vždycky myslel, že ty matematické fóry v Simpsonech jsou prostě jen náhodné a nedůležité výšplechty. Velmi zajímavá kniha, ve které nejde jen o matematiku, ale dozvíte se i mnoho podrobností o tom, jak vůbec probíhá tvorba takového seriálu. Škoda, že Futuramu tak dobře nakoukanou nemám, abych si jako u Simpsonových při každém odkazu vybavil díl a scénu, ze které pochází. Rozhodně doporučuji. // po roce čteno znovu a nakonec je z toho i trochu obšírnější zhodnocení zde: http://www.iliteratura.cz/Clanek/37759/singh-simon-simpsonovi-a-jejich-matematicka-tajemstvi

Štítky knihy

matematika Simpsonovi

Autorovy další knížky

Simon Singh
britská, 1964
2003  94%Kniha kódů a šifer
2000  94%Velká Fermatova věta
2007  94%Velký třesk
2015  78%Simpsonovi a jejich matematická tajemství

Kniha Simpsonovi a jejich matematická tajemství je v

Právě čtených3x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce28x
Chystám se číst29x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x