Šimon a duby

Šimon a duby https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78830/bmid_simon-a-duby-pz0-78830.PNG 4 21 5

Román o židovském chlapci, který jako adoptované dítě vyrůstá za války v prosté švédské rodině. Šimon, velice citlivý a inteligentní chlapec, prožívá své dospívání složitě a dramaticky díky své povaze, vlivem války i komplikovaným vztahem k milujícím adoptivním rodičům. Nachází si židovského kamaráda, který je poznamenán trýznivým zážitkem z dětství v nacistickém Německu. Přítel Izák se několikrát octne na pokraji duševního zhroucení, vždy jej však zachrání péče Šimonovy pozoruhodné nevlastní matky Karin. To je žena, na níž spoléhá rodina, sousedé a přátelé, je jakýmsi mýtickým obrazem dokonalého ženství. Když se Šimon vyrovná s její smrtí, stává se dospělým.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Simon och ekarna , 1994


více info...

strana1-100
strana1-100
16.09.2022 5 z 5

Je řada dobrých autorů, jejichž knížku si ráda přečtu, s vědomím, že někdy v budoucnosti bych si od nich klidně ještě něco přečetla, ale teď chci dát zase prostor někomu jinému. Spisovatelů je mnoho a čas ke čtení omezený přinejmenším délkou života.
Sem tam, ne moc často, se však objeví autor, který zasáhne víc než mou mysl a fantazii. Veškerá slova nahradí "ach" a touha pobývat s ním znovu a znovu v dalších jeho příbězích. Takto osobní autorkou je pro mě Marianne Fredrikssonová.
Román Šimon a duby může být pro každého čtenáře o něčem trochu jiném. Pro někoho je to příběh několika desetiletí života jedné rodiny a jejích přátel odrážející procesy ve švédské společnosti dané doby. Jiného zaujme Šimonova osobnost, jeho vize a mimosmyslové poznání. A další vidí, jak autorka každé ze svých postav přisuzuje řadu nejen pěkných a harmonických pocitů a myšlenek, jako jsou hněv, nenávist, závist, majetnickost nebo všudypřítomná vina, a to vůči nejbližším lidem, aniž by je odsuzovala, ale naopak poukazuje na to, že je přirozené tyto pocity mít a že pro to člověk není špatný.
A přece všechno, co jsem právě napsala, nevypovídá o té knize vůbec nic.

Mituli78
Mituli78
13.06.2022 5 z 5

Má oblíbená autorka....má oblíbená kniha....


hana1984
hana1984
20.06.2016 5 z 5

Mně se kniha dobře četla,i když se pro někoho může zdát svým způsobem složitá.

Petratra
Petratra
06.02.2015 5 z 5

Pěkná knížka, která mi ukázala, že v těch nejbližších vztazích může být láska i nenávist a mnoho protikladných emocí... :-)

Carpinus-CZ
Carpinus-CZ
25.11.2013 5 z 5

Moc hezká, čtivá a lidská knížka. Podle mého nejlepší ze všech, které jsem od Marianne Fredrikssonové četl. Doporučuji na dlouhé zimní večery :-)