Sílící bouře

Sílící bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218603/mid_silici-boure-NTv-218603.jpg 4 79 8

Honor Harringtonová série

< 13. díl >

Dlouholeté války Mantichory s Havenem skončily, třebaže poněkud jinak, než si obě strany představovaly. Z míru se však galaxie těšit nemůže, protože zde stále je společný nepřítel. Nepřítel skrytý, záludný a trpělivý, jenž může znenadání udeřit kdykoliv a kdekoliv a umí ke svým cílům zmanipulovat i mocnou byrokratickou kliku ovládající Solární svaz, největší a nejbohatší hvězdný stát v historii. Hvězdné království je první na ráně, je pro ně však důležité, že ve svém boji nezůstává samo. Naopak získává další spojence, a to i na nečekaných místech. A nepřítel by měl mít na paměti, že Salamandr je nejsilnější v nejprudším ohni.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Sci-fi

Vydáno: , Polaris
Originální název:

A Rising Thunder , 2012


více info...

Přidat komentář

Kobalt
09.02.2024 4 z 5

Poznámky z několikátého čtení celé série, původně česky, nyní kombinace anglických ebooků a audioknih (ty poprvé) - Díl sedmnáctý, třináctý díl hlavní série: Sílící bouře

Možná jsem u sedmnácté knihy v řadě už trošku znaven, ale tento díl mi nepřijde tak zábavný. Je víc roztahaný a trvalo mi dlouho se jím znovu prokousat.

Většinu času se řeší události a následky posledního dílu - konflikt Mantichory se Solárním Svazem. Solariáni zbrojí své tisíce lodí, náhodou už mají nějaký čas také připravenou invazní flotilu. A Mantichora se také připravuje, například stahuje své obchodní loďstvo a blokuje křižovatky červích děr.

K hlavním hrdinům se konečně dostávají zprávy z Mesy, v podobě Antona a Viktora. To celý Havenský kvadrant galaxie obrací vzhůru nohama. Vzniká tak Grand Alliance - aliance států spojujících se proti Solariánům a Mese. Aliance Mantichory, Havenu, Graysonu, Andermanů, stromových koček, ale vlastně i Pochodně a Beowulfu, ...

Admirál Filareta se plánovaně dostaví na schůzku v Mantichorském systému, Honor jako CO domovské flotily (a v podstatě nové Grand Alliance Grand Fleet) je na něj připravena. Jak je ale zvykem, nic nejde podle plánu ani jedné ze stran. A pak, pak přichází politika, která vyplní většinu zbytku knihy.

Plus je, že se toho dozvíme hodně ze strany Solariánů. Další plus je GA, jejíž formování je stěžejním stavebním kamenem do budoucna. Plusem je, že tato kniha spojuje dějové linky hlavní linie, vedlejší špionážní linie a částečně i vedlejší Talbottské linie. Jenže mám prostě pocit, že to všechno nějak dlouho trvá. A že kromě několika akčních chvil se toho "tolik" neděje. A tak ke konci dostaneme třeba královskou svatbu nebo zasedání Solariánského parlamentu.

Samostatně (ale i společně s dalšími třemi díly vedlejších sérií) je tento díl velkým úvodem závěru série a budu základ pro Nekompromisní Honor.

RADM Kobalt, RHN

Jankaa
16.05.2020 5 z 5

U několika dílů už jsem měla pocit, že mě tahle série už ani tak nebaví, ale od Honořiny mise až po konec Sílící bouře to přešlo a dávám plný počet - skvělá Honor (i když je jí tady málo), geniálně promyšlená politika (té je tady hodně) a pomalu na povrch vyplouvajíci velká zápletka. Bavilo mě to :-)

Celá série Honor mi dala několik probděných nocí, a spoustu dní strávených čtením, milionkrát jsem se u ní zasmála a taky si pobrečela, a určitě se k ní jednou zase vrátím. Honor od začátku prodělala docela velký vývoj a člověk ji prostě musí mít rád (někdy mi bylo líto, že je ji v knížce málo), stejně jako tu bandu kolem ní - Nimitz, Hamish, Alžběta, Mac a další, a z druhé strany i partu staronových přátel z Havenu.
Doufám, že se dočkáme překladu posledního dílu a budu moct zamáčknout slzičku nad koncem skvělého příběhu.


pavelhek
26.04.2019 5 z 5

Dechberoucí čtivo.

Lethania
04.06.2018 5 z 5

Další Honor, která mě opravdu bavila. Sice tu bylo méně bitev a více politikaření, ale to mi vůbec nevadilo. Toho jsme si užili v minulém díle. Mě se styl psaní Davida Weber prostě líbí, ale chtělo by to více takových děl.

lampernaqui
25.10.2016 4 z 5

Válka se Solárním svazem započala a na oslabenou Mantichorskou flotilu se chystá seskupení několika set nepřátelských lodí. Ale příběh se netočí pouze kolem tohoto boje. Jako vždy zde máme hromadu politikaření, ekonomické války a sáhodlouhého plánování na další díly. Jenže další díl mi už v knihovně chybí, musím rychle dokoupit.. nebo bude absťák po Honorversu... a potom by měl Polaris rychle vydat další knihy... rychle... rychle...

Sakulnikov
29.04.2016 5 z 5

Méně Honor, více politiky - jen tak dál.

witko
29.11.2014 4 z 5

Těšil jsem se na další skvěle popsané vesmírné bitvy, leč se tak nestalo. Převládají politické intriky a ty čím dál víc otevírají prostor pro další zajímavé události pro vesmír, ve kterém Mantichora a její noví spojenci budou stát. Těším se na ně a jsem zvědav, jestli nebudu zklamán.

Ládja
03.09.2014 4 z 5

Po několika letech čekání je zde další díl úspěšné série z vesmíru Honor Harringtonové. Čekání se vyplatilo...napůl. Naladěn událostmi z minulých dílů série jsem čekal trochu něco jiného. Kniha by se dala přiřadit spíše k vedlejším sériím než přímo k série s Honor, ale zároveň se v této knize sbíhají dvě vedlejší série. Děj je převážně o politických pletichách a o navazování nových spojenectví než o vesmírných bitvách. Jako celek kniha nezklame, ale očekával jsem něco trochu jiného. Teď už nezbývá nic jiného než čekat další rok či jak dlouho na další díl.

Štítky knihy

válečné sci-fi

Autorovy další knížky

David Weber
americká, 1952
2000  88%Stanice Bazilišek
2007  92%Ve službách Meče
2000  90%Čest královny
2014  88%Sílící bouře
2006  86%Povstání

Kniha Sílící bouře je v

Právě čtených1x
Přečtených110x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce53x
Chystám se číst22x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x