Šílenství slavných

Šílenství slavných https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220686/mid_silenstvi-slavnych-AC6-220686.jpg 3 20 4

Další z úspěšné řady publikací (Tragédie slavných, Sebevraždy slavných, Vraždy slavných, Popravy slavných) spisovatele a novináře Libora Budinského. Tentokrát se soustřeďuje na duševní nemoci osmdesáti osobností z celého světa a ze všech epoch lidských dějin, počínaje sadistickým římským císařem Caligulou. V knize defilují osudy lidí postižených nezvladatelnými psychickými poruchami, jako je maniodepresivní psychóza, schizofrenie, Munchhausenův syndrom, impulzivní sadismus, sexuální deviace, stihomam a mnoho jiných.... celý text

Přidat komentář

Booky84
26.01.2023 4 z 5

Kniha plná krátkých medailonků různých osobností, které spojuje právě šílenství. Za mne opět zajímavé čtení na několik večerů.

Pavla-Adina
30.08.2021 2 z 5

Uff, to byla hrůza! Chybí mi nějaký úvod, doslov, studie nebo názor odborníka na problematiku psychiatrie. Při čtení jsem trpěla, i když kratší medailony osobností i kriminálníků nebyly složité popsané.


Bája89
25.01.2021 3 z 5

Životní příběhy nešťastných duší. Každý měl svých pár stránek, na kterých autor zachytil jejich trápení, bol a podobu šílenství. Přiznám se, že knihu jsem si pořídila kvůli několika jedincům, kteří jsou v ní zachyceni, ale ani ti to nezachránili. Ač zajímavé, tak se ke knize pravděpodobně už nikdy nevrátím.

Pablo Kral
29.11.2014 5 z 5

Atraktivní téma. Zajímavé, čtivé. Na tak malém prostoru poměrně dobře zvládnuté. Knihu jsem přečetl na jeden zátah. Jediné, co mně na většině případů tak trochu nesedělo, byla horkou jehlou ušitá psychiatrická diagnostika. Tady autor zjevně zjednodušoval komplikovanou problematiku všemožných syndromů, poruch a nemocí. Ale to je asi nutno brát s rezervou, obzvláště s přihlédnutím k pomalému a postupnému historickému vývoji názorů na příznaky a příčiny. Z řady "slavných" Libora Budinského pro mě nejzajímavější dílo. Proto dávám 5*