Šílenství I

Šílenství I https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217680/bmid_silenstvi-i-217680.jpg 5 8 2

"Nikdo neví, co člověk musí prožít, než v něm šílenství dozraje a ovládne ho beze zbytku. Lidé leckdy prožívají věci tak hrozné, že by měli v mžiku přijít o rozum. Ale oni se nezblázní." Fascinující kronika zápasu duševně narušeného člověka, který našel dostatek sil, aby se dokázal vymanit ze své choroby a znovu nalézt smysl života. Jde o svědectví vítězství člověka nad slabostí a nicotou. Reportér Kryštof je úspěšný ve svém povolání a užívá si šťastného života. Tedy až do chvíle, než se vrátí ze služební cesty a sugestivně začne propadat těžké duševní chorobě. První část nejrozsáhlejšího a nejlepšího románu Jerzyho Krzysztońa.... celý text

Literatura světová Romány Zdraví
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Obłęd I , 1984


více info...

Přidat komentář

Marekh
18.02.2018 5 z 5

Všechny 3 díly si koupila v minulosti moje mamka. Knihy četla nejprve mamka, později táta a nakonec já.

Knihy se mi líbily, ale byly náročné na čtení v tom smyslu, kam dožene člověka alkohol a potom jaká prožívá muka. Výpovědi, které popisoval autor, byly hrozné, otřesné, těžko uvěřitelné, jakoby to bylo nějaké sci-fi, tak mi to alespoň připadalo.

Knihy jsem četl poměrně dlouhou dobu, někdy jsem musel číst pomaleji, zejména u některých výpovědí, abych pochopil jejich smysl, ale "blouznění" nelze pochopit. Autor velmi dobře vykreslil vnitřní prožitky a myšlenky hlavní postavy, bolest a utrpení, které jsou pro mnohé z nás nepochopitelné.

Citát z knihy, který mne oslovil:

Své jméno Kryštof jsem si zachoval navzdory šílenství, kterým mě postihl osud. Kdybych to jméno ztratil, ztratil bych sebe sama. A to je horší než smrt. Ukázalo by se, že jsem někdo jiný, Caesar? Shakespeare? Faust? Mířím vysoko! Možná zvíře, možná pták, možná ryba, možná kámen. Jenže já ani v nejčernější hodině své jméno neztratil, zaplať pánbůh za to. A všichni moji šílení bratři mě oslovovali správně: Kryštofe.

micha-ella
03.10.2017 4 z 5

Velmi zajímavé. A bylo toho moc. První druhý i třetí díl.


Štítky knihy

psychiatrické léčebny polská literatura psychiatrie psychologické romány psychiatři duševní poruchy, duševní nemoci

Autorovy další knížky

Jerzy Krzysztoń
polská, 1931 - 1982
1984  90%Šílenství I
1990  87%Šialenstvo
1984  92%Šílenství II
1984  92%Šílenství III
1973  0%Panna prešťastná

Kniha Šílenství I je v

Přečtených11x
Knihotéce12x
Chystám se číst20x
Chci si koupit3x