Sila zvyku – Prečo robíme, čo robíme, a ako sa zmeniť

Sila zvyku – Prečo robíme, čo robíme, a ako sa zmeniť https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400202/bmid_sila-zvyku-preco-robime-co-robime-a-ieD-400202.jpg 4 129 20

Prečo sa niektorí ľudia a firmy snažia o zmenu celé roky, zatiaľ čo iní sa zmenia cez noc? Ako zvyky vznikajú, prečo vôbec existujú a možno ich zmeniť? Charles Duhigg nám ukáže, ako niektorí ľudia, podnikatelia alebo vlády dokážu meniť veci k horšiemu alebo lepšiemu. Je neuveriteľné, ako ľahko možno manipulovať ľudmi. Ak pochopíme, ako zvyky fungujú, môžeme ich veľmi ľahko zmeniť a využiť vo svoj vlastný prospech. Zlepšíme tak nielen mnohé oblasti svojho osobného a pracovného života, ale i fungovanie celej spoločnosti. Strhujúce rozprávanie, podložené mnohými najnovšími vedeckými poznatkami, prináša celkom nové chápanie ľudskej povahy a jej potenciálu na zmenu! Ľudia sa nad zvykmi zamýšľajú stáročia čia, ale až v posledných dvoch desaťročiach odborníci pozvoľna odhaľujú, ako zvyky fungujú a ako sa menia. Známeho novinára New York Times Charlesa Duhigga zaujalo, keď sa počas vojnovej reportáže v Bagdade dopočul o istom majorovi, ktorý zmenou jediného zvyku zabránil nebezpečným vzburám v mestečku Kúfa. Duhigg si uvedomil, ako zvyky ovplyvňujú celý náš život, ako vznikajú a ako ich možno meniť. A hoci sa v prvej chvíli zdá, že majú zanedbateľný význam, časom významne vplývajú na naše zdravie, výkonnosť, úspech a šťastie. Autor osem rokov študoval najnovšie výskumy v oblasti zvykov, ktoré podložil pútavými príbehmi. Opisuje tisíce spôsobov, ako nám zvyky menia život. Rozpráva, ako sa z tučnej alkoholičky, ktorú vymáhači prenasledovali pre desaťtisícový dlh, stala štíhla energická žena s neuveriteľnou kondíciou, zamestnaná v grafickom štúdiu. Duhigg si nevšíma len jednotlivcov, ale aj významné spoločnosti, ktoré sa z červených čísel prepracovali k obrovským ziskom – zmenou jediného zvyku! Po prečítaní tejto knihy budeme vnímať svoje zvyky novým pohľadom, poučení, ako ich sami môžeme formovať, a tým aj celý svoj život...... celý text

Žánr:
Ekonomie a obchod , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Power of Habit – Why We Do What We Do and How to Change , 2012


více info...

Přidat komentář

Antaki_Thorin
27.02.2024 4 z 5

Zalíbila se mi jednoznačně už obálka. Má veselé barvy a hravou grafiku.
Obsah je psaný čtivě. Příklady návyků, zlozvyků a jak s tím naložit. Nenásilně celou dobu opakuje tři kroky, které každý návyk provází. Líbila se mi. Doporučuji.

susen9085
06.08.2023 5 z 5

Velice přínosná kniha, kde autor bravůrně vysvětluje teorii na poutavých a pochopitelných příkladech ze života. Doporučuji všem, ať už chcete něco změnit, či ne.


Gabux
13.07.2023 5 z 5

Tahle kniha je skvělá. Jedním slovem skvělá. Ale je nutné si uvědomit, že vám nedá univerzální návod díky kterému se zbavíte svých zlozvyků a zavedete si do života nové zvyky. Tato kniha vám jen poradí, jak to můžete udělat. Tvrdá práce je ale už na vás.

Jako první bych chtěla pochválit styl psaní. Kniha je psaná neformálně a velmi dobře se čte. Stránka utíká za stránkou. To hlavně díky tomu, že v každé kapitole najdete několik příběhů ze života, na kterých vidíte tu teorii v praxi. Což je další skvělé plus. Kniha je protkaná příběhy, které si snadno můžete dohledat a ujistit se, že jsou skutečné. Tím se celá kniha stává uvěřitelnější.

Skvělé je i dávkování informací a rozdělení kapitol a podkapitol. Trošku mi vadilo skákání z příběhu na teorii a zase zpátky, ale rozumím tomu, proč to tak bylo udělané.

Za sebe musím říct, že je to zatím nejlepší kniha, ze skupiny rozvojových knih, co jsem četla. Nejlepší je, že vám absolutně nic necpe. Jen ukazuje možnosti a je jen na vás, zda je využijete.

Manifest blech
06.08.2022 2 z 5

Nedávno jsem četla Atomové návyky a musím říct, ty byly úžasné. Tohle bylo fajn, jen celá kniha byla postavena na příkladech, příbězích, což mi tolik nesedlo.

Zknihydohlavy
22.02.2021 4 z 5

„Stovky zvyků ovlivňují naše životy – řídí, jak se ráno oblékáme, jak mluvíme s našimi dětmi a jak v noci usínáme; mají dopad na to, co obědváme, jak děláme byznys a jestli jdeme po práci do posilovny nebo na pivo. Každý z nich je reakcí na odlišné podněty a poskytuje svou vlastní odměnu. Některé jsou jednoduché, jiné komplexní, spuštěné emocemi a odměněné jemnými neurologickými odměnami. Ale každý zvyk, bez ohledu na jeho komplexnost, je poddajný. Nejzávislejší alkoholici se mohou závislosti zbavit. Společnosti v troskách se mohou znovu postavit na nohy. Člověk, který nedokončil střední školu, se může stát úspěšným manažerem.” – Charles Duhigg, Síla zvyku

Síla zvyku je skvěle napsaná a čtivá kniha o roli, kterou v našich životech hrají zvyky. Charles Duhigg popisuje, kolik našeho jednání je vedeno nevědomým autopilotem.

Autor v knize představuje důležitost fungování lidských zvyků a jejich mechanismus na sérii několika reálných příběhů. Na příběhu pacienta, který utrpěl v důsledku závažné nemoci poruchu paměti, například Duhigg popisuje, že zkrátka některé věci, si náš mozek pamatuje aniž bychom si uvědomovali, že si je pamatujeme. Díky tomu je možné, aby člověk, který si není schopen vybavit, co měl před několika málo okamžiky ke snídani, dokázal bez problémů najít cestu domů z procházky nebo se po domácnosti bez problémů orientoval. Jedná se o silné svědectví toho, že naše vědomá zkušenost nemusí být pro naše přežití tak zásadní, jak by se mohlo zdát.

Balrog
29.07.2020 odpad!

Podle mě prostě nejde, aby člověk psal knihu o jevu, který ani nedefinuje. Autor do pojmu zvyk zařadil naprosto všechno, co člověk dělá automatizovaně nebo bez přemýšlení. Když jsem v první kapitole viděla, že autor směšuje zvyk a implicitní paměť, tak to ve mě pořádně hrklo, nicméně když následně označil jako zvyk jakoukoli naučenou činnost (např. řízení auta), tak to prostě odkládám. Nebudu čekat, až autor označí za zvyk i schopnost mluvit.

Na odborné věci mají být odborníci, na autorovi je hodně vidět, že odbornou psychologii neviděl ani z rychlíku. Čtenářům, kteří si opravdu chtějí rozšířit obzory v psychologii doporučuji Psychologii od Saula Kassina, zde
https://www.databazeknih.cz/knihy/psychologie-46814

Pokud někdo chce překonat nějaké své nepříjemné návyky, rozhodně sáhněte raději po Konci prokrastinace https://www.databazeknih.cz/knihy/konec-prokrastinace-162891

Uterox
03.05.2020 5 z 5

Oceňuji přehledný rejstřík v závěru knížky. Také přehledné členění do několika kapitol. Jak zvyky fungují. Jak změnit zvyky uvnitř organizací, jak změnit osobní zvyky a návyky. Základ-podnět-automatická rutina-odměna si člověk bude pamatovat dlouho. Vše je popsáno na příbězích ze života, na kterých to člověk lépe pochopí. Rozhodně doporučuji.

pablito
15.03.2020 1 z 5

Nebyl jsem s ničím v rozporu, ale připadalo mi to jako soupis chronicky známých faktů hlasem prezentace objevu podstaty světa.

Cestovatel91
04.03.2020 5 z 5

Úžasná kniha, která vám vysvětlí záležitosti kolem zvyků - vše formou zajímavých příběhů. Někomu můžou připadat různé historické události, pokusy vědců nebo životní zážitky relativně obyčejných lidí jako zbytečná omáčka kolem, ale věřte mi, že jsou často nezbytné k dobrému zapamatování toho kterého poznatku. Poslední kapitola shrnuje knihu a říká, jak zvyky reálně využít ve svém životě.

Osobně si odnáším poznatek, že pokud chci v životě něčeho dosáhnout, musím si k tomu vytvořit patřičný zvyk, který budu pravidelně dodržovat. Například chci napsat knihu, tak je potřeba skutečně (téměř) každý den aspoň na čtvrt či půl hodiny zasednout k počítači a buď přímo psát knihu, nebo zkrátka řešit něco k tomu - třeba si číst poznatky zkušených autorů. Klíčové je dělat to pravidelně a ideálně za stejných podmínek - ve stejnou dobu, na stejném místě atd. Opačným (a dle knihy a mě nesprávným) způsobem by bylo třeba zasednout ke psaní jednou za několik týdnů a věnovat tomu celý den.

No a pak ještě horší informací, kterou si odnáším z knihy je, že pochopitelně poznatků kolem zvyků zneužívají nadnárodní společnosti, což bylo v knize dost podrobně popsané - třeba jak můžou obchodníci více či méně šetrně zjistit, že jsou ženy v prvním trimestru a začít jim zasílat reklamní zboží pro těhotné ženy.

Knihu velmi doporučuji.

urputnej.snek
17.01.2020 4 z 5

musim rict, ze z nekterych posanych marketingovych praktik mi bylo az nevolno

jinak to takovy slabikar, jak a proc vznikaji zvyky a jak menit ty, ktere nam uz neslouzi .. kez by takovahle kniha byla povinnou cetbou na zakladni skole :/

Tahry
02.12.2019 5 z 5

Celá kniha byla spíš řadou příběhů než praktickou příručkou, ale i tak se mi moc líbila a byla pro mne čtivá právě díky příběhům z historie i výzkumu, které byly podány napínavou formou a bylo na nich ukázáno objevování, jak zvyky fungují, vznikají a jaký mají význam a vliv. Jsou opravdu železnou košilí, která hraje v životě každého z nás zásadní roli, i když si je nemusíme uvědomovat. Dobrou zprávou je že je lze změnit. Chce to však trpělivost a pravidelné úsilí.
Základem zvyku je: spouštěcí podmět, rutina a odměna. Tyto tři kroky tvoří smyčku, která po spouštěcím podmětu běží zcela automaticky. Pokud odhalíme jaký je spouštěč a odměna nežádoucího zvyku můžeme tyto již existující části využít pro změnu rutiny - tedy toho, co budeme dělat (reagovat) a vytvořit tak zvyk nový.

houbaaa
25.11.2019 3 z 5

Poslední odstavec knihy shrnuje její hlavní myšlenku a tou je postup, jak změnit své (zlo)zvyky - vysledovat podnět a najít odměnu, kterou vám přináší. Na přecházejících cca 300 stránkách se autor za pomocí velice zajímavých příběhů z nejrůznějších koutů lidské činnosti snaží vysvětlit, jak k těmto změnám docházeli ostatní a jak se ze zkoumání zvyků stala celá vědní disciplína. Určitě doporučuji přečíst všem, kteří by na sobě něco rádi změnili, myslí si, že neví jak, ale v nitru už dávno tuší, co je třeba udělat. Tato kniha vám to odhalí.

Mercatino
13.08.2019 2 z 5

Toliko zbytečného čtení už jsem dlouho neviděl. Kniha nic moc nedává, protože je to jen spousta příběhu, které poukazují na to jak zvyku fungují, ale na to jak je vytvářet a měnit :) Každopádně v příbězích najdete spoustu zajímavostí, například o tom jak velké korporáty využívají naše zvyku k tomu, aby dokázali manipulovat s masami lidí.

Dovahkiin
26.09.2018 5 z 5

Kniha o tom ako vznikajú zvyky a ako sa ich poprípade zbaviť. Ak viete ako narábať so zvykmi, tak potom tieto rutiny viete použiť napr. v podnikaní. Zaujímavé čítanie...

knedlik07
07.06.2018 4 z 5

Zajímavá kniha. Praktické informace jsou sice obalené ve zdlouhavých příbězích,které by se dali minimálně o polovinu zkrátit, ale to zřejmě patří k autorovu stylu.

Knihu doporučuji všem kteří se někdy zamysleli nad jejich denní rutinou a nad tím jak vlastně vznikla.

Zorzo
31.10.2017 5 z 5

Pro všechny, kteří chtějí vědět, proč dělají to co dělají.

Fidem
30.09.2017 4 z 5

Kniha je to velmi zajímavá, čtivá a něco předá. Ale musím souhlasit již se zmíněným nedostatkem a to je český překlad. Působí na mě jako pracovní verze překladu, kterou nikdo nezkontroloval.

Beeper
03.01.2017 5 z 5

Super kniha

guru
22.02.2014 5 z 5

Špičková kniha nabitá zaujímavými teoretickými poznatkami z psychológie a neurológie, ale aj užitočnými praktickými radami do života, ktoré sa myslím hodia každému, kto o nich dosiaľ nevie.

Akurát na môj vkus autor ku všetkému musel poskytnúť nejaký reálny príbeh, z ktorých niektoré bolo možno trochu zdĺhavé a nudné, iné však boli inšpirujúce.

Našťastie som čítal knihu v angličtine (na rozdiel od komentujúcej podomnou), takže ani jazyková stránka mi nepokazila zážitok z čítania.

Lachenauerin
13.01.2014 3 z 5

Knížku jsem si objednala jako dárek, protože mě zaujala v zahraničních recenzích. A narazila jsem na několik problémů.

Za ten první si můžu sama svým zbrklým, nedostatečně důsledným výběrem: čekala jsem hodně neurovědy v kombinaci s psychologií a sociologií, dostala jsem motivační příručku. To by nemuselo vadit, jenže jsou tu i další potíže, za které už si nemůžu:

Málo faktů, hodně omáčky; stálé „rozkecávání“ téhož kolem dokola na jedné straně, na druhé pak určitá autorská nedůslednost, zejména časté přeskakování od jednoho k druhému a následné vracení se k prvnímu, a to celkem „nesystémově“.

Poslední, největší problém je ale naprosto hrozivý překlad, potažmo redakce. Stručně řečeno: překladatel neví o překládání NIC a redaktor to nedokázal odhalit, což je snad ještě horší. Strašná, otrocká konstrukce vět, strašné vazby, minimální povědomí o kontaktu výchozího a cílového jazyka, vyjadřovací impotence, dech beroucí amatérismus, čítankové seky v trivialitách (ano, nebyla jsem líná hledat na webu ukázky z originálu, všechna má zkoumaná podezření mířila do černého).
Dumala jsem, jestli tohle v hodnocení zohlednit, a nakonec to neudělám. Takže hvězdičky dávám tři (ale spíš dvě a půl, tedy 50 procent) za knížku jako takovou, protože za to velké „styďte se“, které patří spojeným závodům překlad&redakce, autor prostě nemůže.

Štítky knihy

motivační knihy

Autorovy další knížky

Charles Duhigg
anglická, 1974
2016  65%Chytřeji, rychleji, lépe: Tajemství výkonnosti v životě i byznysu
2014  80%Sila zvyku – Prečo robíme, čo robíme, a ako sa zmeniť

Kniha Sila zvyku – Prečo robíme, čo robíme, a ako sa zmeniť je v

Právě čtených22x
Přečtených194x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených16x
Knihotéce53x
Chystám se číst179x
Chci si koupit63x
dalších seznamech4x