Síla silného a jiné povídky

Síla silného a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135121/bmid_sila-silneho-a-jine-povidky-ALN-135121.png 4 3 2

Obsahuje: Síla silného (Síla silných), Na jih od Rýhy (Jižně od Drážky), Nesrovnatelný vpád (Bezpříkladný vpád), Nepřítel všeho lidstva, Debsův sen, Mořský sedlák (Sedlák-námořník).

Eicherik
Eicherik
17.01.2021 3 z 5

(SPOILER) Příběhy v této knize nejsou typické Londonovky, ale spíše povídky v duchu proletářsko sociálním. Za nejlepší považuji povídky Sedlák-námořník, která je tvrdě, až suše realistická a Jižně od Drážky, v které hlavní hrdina pendluje v rámci své profese mezi světem bohatých a světem chudých. V závěrečné scéně opustí svou bohatou snoubenku, vrhne se do revoluční vřavy a posléze se ožení s Mary Condonovou, prezidentkou Mezinárodního svazu rukavičkářských dělníků.
Kuriozitou, nikterak překvapivou je, že výtisk, který jsem četl, je doplněn otisky razítka: Svaz dělnictva lučebního v Československé republice se sídlem v Praze.

orson
orson
12.09.2012 3 z 5

Povídky v této sbírce nejsou klasické Londonovky o odvážných hrdinech, kteří statečně bojují proti drsné přírodě. Jsou to spíše studie o lidské společnosti. Některé jsou hodně zidealizované (Na jih od Rýhy), jiné naopak věcně realistické (Mořský sedlák). Celkově je to netypické, ale zajímavé čtení.